Schär | glutenfree Products - Važnost unakrsne kontaminacije

Važnost unakrsne kontaminacije

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Ako vam je dijagnosticirana celijakija ili ne-celijakična osjetljivost na gluten (NCGS), znat ćete da je jedino učinkovito liječenje bezglutenska dijeta.

Oni s celijakijom moraju se strogo pridržavati dijete kako bi se smanjio rizik povezanih dugoročnih komplikacija. Za one s NCGS-om možda neće biti potrebno tako strogo slijediti dijetu.

Prilagodba vaše prehrane i prehrambenih navika kako biste izbjegli konzumaciju glutena može biti izazov, a dodatna je briga osigurati da izbjegnete slučajnu kontaminaciju hrane bez glutena tragovima glutena.

Unakrsna kontaminacija, kada gluten dođe u kontakt s hranom bez glutena, može se dogoditi na različite načine. Nažalost, čak i mala mrvica glutena može biti dovoljna da se osoba koja ne podnosi gluten osjeća loše.

Ako imate celijakiju, morate razumjeti važnost unakrsne kontaminacije, kako do nje dolazi i kako je izbjeći. Čitajte dalje kako biste saznali nekoliko vrhunskih savjeta o tome kako spriječiti unakrsnu kontaminaciju.

 

Što je unakrsna kontaminacija?

Unakrsna kontaminacija glutenom događa se kada hrana bez glutena dođe u kontakt s hranom koja sadrži gluten ili posuđem za kuhanje i površinama koje su korištene za pripremu hrane. Unakrsna kontaminacija ponekad se naziva unakrsni kontakt. Važno je shvatiti da unakrsni kontakt ili unakrsna kontaminacija nije kao kontaminacija hrane bakterijama koja se može izbjeći držanjem stvari sterilnim. Gluten se ne može uništiti higijenskim mjerama. Kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija glutenom, gluten se mora držati podalje od površine ili područja ili, ako je neki predmet (ovo može značiti vaše ruke) bio u kontaktu s glutenom, mora se temeljito očistiti tako da se gluten potpuno ispere.

Postoje mnogi očiti (i ne tako očiti) izvori unakrsne kontaminacije kod kuće u vašoj kuhinji, u restoranima i na drugim mjestima gdje se priprema i poslužuje hrana. Međutim, do unakrsne kontaminacije može doći i između sastojaka prije nego što oni uopće dospiju u kuhinju, tijekom procesa uzgoja, obrade i proizvodnje.

Vrste unakrsne kontaminacije

Tri osnovne vrste unakrsne kontaminacije do koje može doći su hrana-hrana, oprema-hrana i ljudi-hrana.

Unakrsna kontaminacija s hrane na hranu može se dogoditi kod kuće ako se elementi hrane bez glutena i oni koji sadrže gluten ne drže odvojeno, a također se događa u pogonima za preradu i tvornicama gdje se, primjerice, mogu miješati različite žitarice ili brašna.

Do unakrsne kontaminacije između opreme i hrane dolazi kada se strojevi koriste i za hranu bez glutena i za hranu koja sadrži gluten, kao što je zajednički toster. Ili to može biti daska za rezanje ili valjak za tijesto.

Unakrsna kontaminacija s osobe na hranu mogla bi biti s naših ruku ili naše odjeće ako dolazimo iz okruženja u kojem postoji hrana koja sadrži gluten prije nego što počnemo pripremati vlastite obroke ili grickalice bez glutena. Postoji čak i opasnost od sitnih čestica brašna koje mogu ostati u zraku nekoliko sati na mjestima gdje se koristi brašno, poput pizzerije ili pekare.

Primjeri unakrsne kontaminacije

Ako slijedite strogu dijetu bez glutena i dijelite dom s nekim tko nije, postoji mnogo načina na koje može doći do unakrsne kontaminacije. Evo nekoliko jednostavnih savjeta kojih se trebate pridržavati kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju:

  • Nemojte dijeliti lonce i tave, te ih temeljito čistite između dva korištenja
  • Nemojte koristiti isti toster ako se u njemu tostira kruh koji sadrži gluten
  • Nemojte dijeliti kalupe za vafle ili rešetke jer ih je vrlo teško potpuno očistiti
  • Ne pržite hranu bez glutena u ulju koje ste koristili za prženje druge hrane
  • Nemojte ponovno koristiti vodu koja je korištena za kuhanje hrane koja sadrži gluten kao što je tjestenina
  • Ne dijelite daske za rezanje
  • Za čišćenje površina koristite vlastite krpe
  • Pazite na mjesta koja dodiruju ljepljivi kuharski prsti, poput ručke vrata hladnjaka

Važnost kontaminacije glutenom u celijakiji

Koliko je ozbiljna unakrsna kontaminacija za celijakiju? Susret s glutenom može biti vrlo neugodno za nekoga s celijakijom. Kada osoba koja je na bezglutenskoj dijeti ponovno jede gluten, može osjetiti simptome, čak i ako je količina glutena bila mala zbog slučajne unakrsne kontaminacije. Čak i ako su simptomi manji, ako je gutanje glutena u tijeku, to vjerojatno znači da će doći do oštećenja sluznice tankog crijeva.

Načini sprječavanja unakrsne kontaminacije

Kako izbjeći unakrsnu kontaminaciju glutenom? Morate biti temeljiti i disciplinirani, i uz malo pažnje, neće sve biti slučaj pokušaja i pogreške.

Kod kuće

Ako vaše kućanstvo nije u potpunosti bez glutena, pobrinite se da imate poseban prostor u kojem pripremate samo obroke bez glutena – nakon što operete ruke. Idealno bi bilo da se svi vaši alati i oprema za kuhanje i posluživanje koriste samo za pripremu hrane bez glutena. Ako koristite tave i posuđe za hranu bez glutena i hranu koja sadrži gluten, morate se pobrinuti da se dobro operu između ovih uporaba.

Trebali biste slijediti slične mjere opreza prilikom skladištenja hrane. Skladištenje koje je isključivo namijenjeno hrani bez glutena pomaže u izbjegavanju unakrsne kontaminacije. Ako vaš prostor za pohranu to ne dopušta, odaberite gornju policu koju ćete koristiti isključivo za hranu bez glutena. Pazite da zamotate ili pohranite svu hranu bez glutena u čiste posude ili vrećice namijenjene isključivo za tu svrhu. Konačno, pridržavajte se istih mjera opreza kada čistite i perete nakon obroka – držite odvojene alate za čišćenje i krpe za svo svoje posuđe bez glutena.

Vani

Kada kupujete hranu, najsigurniji način je potražiti namirnice označene kao “bez glutena”, što znači da sadrže manje od 20 ppm glutena, kao što je Schärov asortiman proizvoda bez glutena. Mnoge žitarice koje nisu pšenica, ječam i raž prirodno su bez glutena, ali postoji opasnost od unakrsne kontaminacije između farme i stola.

Budite proaktivni u restoranima. Osim provjere sastojaka, raspitajte se o opremi. Ako ćete jelo pripremati na roštilju, koristi li se ta površina i za tostiranje kruha, na primjer?

Planirajte svoje obroke tijekom putovanja tako da se unaprijed raspitate o dostupnim opcijama bez glutena. Ako ništa drugo ne uspije, držite nekoliko grickalica bez glutena (Schär keksi u pakiranim porcijama su idealni) na poslu, u automobilu ili torbi za bilo koje doba dana.