Schär | glutenfree Products - Zajamčeni sirovi bezglutenski sastojci: zahvaljujući našim poljoprivrednicima

Zajamčeni sirovi bezglutenski sastojci: zahvaljujući našim poljoprivrednicima

Svijet proizvoda O celijakiji

Bezglutenske žitarice dobivene iz vlastitih sjemenki i vlastitog uzgoja

Mi u Schäru vrlo ozbiljno shvaćamo našu odgovornost dobavljača bezglutenskih proizvoda jer znamo da je bezglutenski način prehrane pitanje povjerenja, ali i ukusa. Naše obećanje o isporuci najviše kvalitete, sigurnosti i održivosti započinje daleko prije faze proizvodnje. Počinje provođenjem istraživanja najboljih sjemenki i u strogo kontroliranom uzgoju žitarica bez glutena.

Ponosni smo na vlastiti uzgoj žitarica pod kontrolom obučenih, certificiranih Schär ugovornih poljoprivrednika koji nam isporučuju najvažnije sirove sastojke za naše proizvode. To nam omogućava da budemo potpuno sigurni da se sve isporučuje iz jednog izvora, od sjetve i žetve, do prerade i gotovog proizvoda. Također nam omogućava da vam garantiramo vrhunsku kvalitetu bez glutena. Svaki sirovi sastojak prvo mora proći stroge kontrole našeg laboratorija za kvalitetu prije nego što se može koristiti u proizvodnji. To znači da su svi Schär proizvodi zajamčeno bezglutenski i ne sadrže umjetna sladila, pojačivače ukusa, boje ili sastojke GMO (genetski modificirani organizme).

 

Odabrani poljoprivrednici s dugoročnim ugovorima o uzgoju

Tijekom dugogodišnjeg iskustva u Schäru, izgradili smo mrežu odabranih poljoprivrednika za kontrolirani uzgoj najvažnijih bezglutenskih sirovinskih sastojaka u Italiji, Austriji i drugim europskim zemljama. Postupno smo usavršili uzgoj riže i kukuruza. Ugovor o uzgoju sa poljoprivrednicima obuhvaća cijelo razdoblje od sjetve do berbe, tj. do isporuke sirovih sastojaka u žitarice koje potom Schär dalje prerađuje. Nakon isporuke u Schärove proizvodne pogone, brašno mora proći dodatna ispitivanja kvalitete prije nego što se pusti u Schärove pekare.

Schärov plan uzgoja definira sjeme koje poljoprivrednici koriste, minimalnu površinu uzgoja, prinos i udaljenost susjednih polja koja moraju jamčiti isporuku zrna koja nisu kontaminirana glutenom ili drugim alergenima, teškim metalima ili gljivičnim toksinima. Schärovi agronomi obilaze polja kako bi provjerili zdravlje biljaka i žetve, izvršili mjerenja i uzeli uzorke na analizu. Ovaj intenzivni savjet i podrška ogroman je bonus za naše poljoprivrednike.

„Iako dokumentacija za kontrolirani uzgoj predstavlja ogromnu količinu posla za poljoprivrednike i za nas, to je jedini način da osiguramo transparentnost za cijeli tijek rada i jamčimo sigurnost“, objašnjava Eduard Bernhart, voditelj Schärovih poljoprivrednih projekata.

Ključni trenutak je žetva. Na primjer, u klimatski zahtjevnijim godinama, kukuruz, na primjer, može biti kontaminiran gljivičnim toksinima. Stoga Schärovi poljoprivrednici isporučuju kukuruz u prtnerske mlinove ranije nego ostali konvencionalni farmeri kako bi značajno smanjili taj rizik. Uz to, vozači vozila za žetvu moraju dostaviti dokumentaciju koja jamči da je oprema za žetvu temeljito očišćena. Ako ubrane žitarice ispunjavaju očekivanja, vegetacijski ciklus smatra se uspješnim. Schär može računati na zajamčenu vrhunsku kvalitetu bez glutena za svoje najvažnije sirove sastojke. Poljoprivrednici cijene dodanu vrijednost informacija, stručnost i nadzor, kao i sigurnost otkupa po povoljnim cijenama.

Iako je suradnja sa tvrtkom Schär naporan rad predanih poljoprivrednika, oni su ponosni kada njihove sirovine prevladaju prepreke za proizvodnju Schär specijaliteta bez glutena i doprinesu kvaliteti života za ljude s posebnim prehrambenim potrebama.

 

Održivi koncepti: uzgoj sirovih sastojaka druge generacije

U Schäru ne želimo samo proizvode bez glutena da ljudima pružimo više uživanja u životu; želimo postaviti i ekološke i etičke standarde kvalitete. Sukladno tome, kontrolirani uzgoj ulazi u novu fazu: naši agronomi motiviraju naše marljive poljoprivrednike da smanje potrošnju vode. Inovativne metode navodnjavanja, poput navodnjavanja kapanjem, mogu uštedjeti do dvije trećine potrošnje vode. Oni također potiču poljoprivrednike da usvoje napredne metode sadnje poput rotacije različitih žitarica umjesto intenzivnih monokultura, uzgoja ulovnih usjeva i korištenja zaštitnih obloga. To omogućava promicanje prirodne ravnoteže u tlu, značajno smanjenje uporabe gnojiva i pesticida te povećanje prirodnih hranjivih sastojaka u žitaricama.

 

Interni istraživački tim za optimalnu žetvu bez glutena

Mi u Schäru već duže vrijeme provodimo intenzivna temeljna istraživanja kako bismo utvrdili koje sjeme je najprikladnije za bezglutenski uzgoj. Cilj je utvrditi koja svojstva biljke moraju posjedovati, a koja prehrambena i prerađivačka svojstva sirovi sastojci trebaju imati tako da budu optimalno prilagođeni zahtjevima proizvodnje bezglutenskih proizvoda i udovoljavaju očekivanjima kupaca o ukusu. „Filiera“, kako se cijeli lanac kontroliranog uzgoja od sjetve do isporuke sirovih sastojaka naziva na talijanskom, započinje u našem istraživačkom odjelu. Nalazi se u istraživačkom centru Area Science Park u Trstu i temelj je naših prvoklasnih sirovih sastojaka.

Osim riže i kukuruza, sve važnije uloge u preradi imaju i ostale bezglutenske žitarice i pseudo-žitarice poput prosa, zobi i heljde. Oni nude ne samo više hranjivih sastojaka i ukusa u najnovijim Schär bezglutenskim proizvodima, već i prednosti u pogledu biološke raznolikosti. Trenutno istraživački projekt RE-CEREAL istražuje uzgoj prosa, heljde i zobi u alpskom pograničnom području između Italije i Austrije, kako bi uvjerio lokalne poljoprivrednike da predstavljaju vrijednu alternativu uzgoju monokultura.

 

Riža: primjer sigurnosti od polja do polica

Da bismo bolje razumjeli složene procese i stroge kontrole, slijedimo Schär zrno riže od sjetve do prerađenog proizvoda.

• Odabir područja uzgoja i sorte riže: Uzgoj riže ima dugu tradiciju u sjevernoj Italiji. Međutim, zrno riže koja je stvoreno da završi u Schär-ovom proizvodu bez glutena ne dolazi iz bilo kojeg polja na ovom području. Samo poljoprivrednici koji se poistovjećuju s filozofijom tvrtke postaju dugoročni partneri. Naši agronomi redovito provjeravaju obrađene površine. Jedine sorte riže koje se uzgajaju su one koje je Schär odabrao zbog svojih izvrsnih svojstava i visoke kvalitete.

• Osposobljavanje poljoprivrednika: održavamo blizak i pouzdan odnos s našim poljoprivrednicima riže. Schär poljoprivrednicima pruža temeljitu obuku radi sprečavanja kontaminacije žitaricama koje sadrže gluten ili druge alergene tijekom uzgoja.

• Kontrolirani uzgoj: Na poljima se prethodno ne mogu uzgajati žitarice koje sadrže gluten. Također se mora održavati dovoljna udaljenost od ostalih kultura, cesta i industrijskih područja. Prije branja potrebno je očistiti sav potreban alat, strojeve i vozila. Uzgojena riža mora se saditi u skladu sa strogim smjernicama za hranu bez glutena. Nakon što zrno riže pažljivo sazrije, sakupi i osuši pod najboljim uvjetima, uklanja se ljuska i polira.

• Sigurna obrada u mlinu: Prije nego što krene u mlin, zrno se stavlja u odvojene ili očišćene transportere. Budući da je rizik od kontaminacije sitnim brašnom u mlinu za miješanje žitarica vrlo velik, riža koju koristi Schär prerađuje se samo u mlinovima koji melju isključivo bezglutenske . I ovdje se kontrola kvalitete provodi redovito.

• Ispitana kvaliteta u Schärovom laboratoriju kvalitete: zrno riže napušta mlin kao fino brašno i transportira se u jedan od Schärovih proizvodnih pogona. Prije upotrebe brašna u hrskavim temeljima za pizzu, tjestenini ili kolačima, uzorci se uzimaju iz prijemnog skladišta. Schärovi laboratoriji za kvalitetu ispituju određene karakteristike ovih proizvoda. Ispituje se vlažnost, sposobnost apsorpcije vode i organoleptička svojstva brašna, kao što je naravno prisutnost glutena, drugih alergena i mikroorganizama. Može se dalje procesuirati samo ako ispunjava zahtjeve kvalitete.

• Kontrolirana proizvodnja u Schärovim proizvodnim pogonima: Brašno se prerađuje s ostalim sirovim sastojcima prema provjerenim receptima kako bi se stvorio jedan od brojnih Schär proizvoda. Kontrole osiguravaju konzistentnu kvalitetu proizvoda. Gotove namirnice tada se podvrgavaju završnoj inspekciji. Samo ako ispunjavaju specifikacije i standarde, prevoze se na prodajna mjesta.

• Brza dostava na prodajno mjesto: kod svježih proizvoda, poput Master Baker kruha, bitna je brzina. Učinkovit distribucijski lanac garantira da su ti proizvodi dostupni na policama u najkraćem mogućem roku.