Bezglutenska enciklopedija od A do Z

 

Odgovori na vaša najčešća pitanja o glutenu, ali i još mnogo toga.

 

Prikupili smo sve informacije koje ćete ikada poželjeti znati o celijakiji i životu bez glutena. Od A za anemiju do Z za zonulin, samo kliknite mišem da biste dobili odgovore na najvažnija pitanja o ovoj temi.

 Bezglutenski roštilj

 Bezglutenski roštilj

Naravno da se ne morate odreći roštilja ljeti! Ništa takvo! No u bezglutenskoj prehrani postoji nekoliko osnovnih pravila kojih se trebate pridržavati kako biste u njoj stvarno mogli uživati. Najbolje je kupiti netretirano meso i samostalno ga marinirati. Tako možete biti sigurni da u začinima nema skrivenoga glutena. A kako biste izbjegli kontaminaciju preko roštilja, možete peći svoje meso, ribu ili ukusno povrće na aluminijskom pladnju ili ga umotati u aluminijsku foliju. Prethodno marinirano meso, kao i kobasice za roštilj, nažalost su tabu. Jednako tako slobodno možete pojesti mnogo bezglutenske salate ili povrtnih štapića. Pripazite i s umacima za roštilj, kečapom i slično jer oni također mogu sadržavati gluten. Provjerite da meso za roštilj nije natopljeno pivom, osim ako je riječ o bezglutenskom pivu.
Dakle, jeste li gladni?
Ovdje možete pronaći dodatne savjete.

 Uvijek pri ruci imajte bezglutenski zalogaj

 Uvijek pri ruci imajte bezglutenski zalogaj

U šetnji parkom, tijekom bavljenja sportom ili navečer u izlasku: uvijek je najbolje imati pri ruci bezglutenski zalogaj, za svaki slučaj. To može biti neko voće ili povrće, ili čak štangica granole ili bezglutenski sendvič. Schär nudi različite bezglutenske zalogaje i sigurno ćete pronaći nešto što će vam odgovarati kao obrok “s nogu”. Tako se nećete suočiti s dvojbom ako u blizini nema prodavaonice  s bezglutenskim proizvodima ili vaši prijatelji imaju samo hranu koja sadržava gluten. Ne prepuštajte taj trenutak slučaju i pripremite se uz ukusni bezglutenski zalogaj!

 Jesu li aditivi bezglutenski?

 Jesu li aditivi bezglutenski?

Aditivi su označeni kao E-brojevi na pakiranju hrane. Dodaju se hrani kako bi joj produljili trajanje, pojačali okus, poboljšali izgled ili pojednostavnili preradu. Sve aditive u hrani mora izričito pregledati i odobriti Europska agencija za sigurnost hrane (engl. European Food Safety Authority, EFSA). Aditivi su općenito bezglutenski, no ako sadržavaju gluten, to mora biti navedeno u popisu sastojaka u skladu s propisima o označivanju alergena.

 Jesu li kozmetički i higijenski proizvodi bezglutenski?

 Jesu li kozmetički i higijenski proizvodi bezglutenski?

Neki kozmetički proizvodi mogu sadržavati gluten. Pogled na popis sastojaka može vas umiriti: ako se pojavljuju sastojci s nazivima poput Triticum (pšenica, na primjer Triticum aestivum, Triticum vulgare), Hordeum (ječam), Secale cereale (raž), Triticum spelta (pir) ili Avena (zob), proizvod najvjerojatnije sadržava gluten. Još jedanput: budite oprezni, no nemojte paničariti. Za lice i usta najbolje je upotrebljavati bezglutenske proizvode. Njemačko udruženje za celijakiju (DZG) preporučuje oprez s kremama za lice, šminkom ili proizvodima za čišćenje lica. Jer činjenica je: kozmetičke tvrtke nisu obvezne navoditi sadržavaju li proizvodi gluten ili druge alergene. Nema opasnosti u proizvodima za isključivo vanjsku uporabu (šampona, gelova za tuširanje, krema za tijelo). No potreban je oprez kod djece jer postoji opasnost od gutanja; u tom je slučaju najbolje potpuno izbjegavati kozmetičke proizvode koji sadržavaju gluten.

 Jesu li čips i kokice bezglutenski?

 Jesu li čips i kokice bezglutenski?

Čini se očitim da su čips od krumpira i kokice od kukuruza bezglutenski proizvodi – međutim, kad su industrijski proizvedeni, nažalost nema načina da budete sigurni. Budući da se gluten često dodaje tijekom procesa proizvodnje kao stabilizator, a posebno kao tvar za prenošenje začina i aroma, morate se pouzdati u iskrenost vlasnika kina ili najbolje potpuno izbjegavati te proizvode. Druga je mogućnost da pripremate kokice kod kuće. Usto postoje i ukusne grickalice koje proizvodi Schär – slatke i slane kako ništa ne bi moglo spriječiti ugodnu filmsku večer – bilo kod kuće ili u kinu.

 Jesu li dopuštene iznimke u jelima ako patite od celijakije?

 Jesu li dopuštene iznimke u jelima ako patite od celijakije?

Ne, kod te bolesti nisu dopuštene iznimke! Pravilo je da prehrana uvijek mora biti bezglutenska jer crijevne resice i imunosni sustav reagiraju na gluten, čak i ako to ne osjećate, ili barem ne odmah. Na primjer: čak i ako se ispočetka sve čini u redu, vaš imunosni sustav i dalje reagira i crijevne resice mogu se upaliti. Treba vam biti jasno da hranom koja sadržava gluten možete trajno oštetiti svoja crijeva.   Dugoročno, vaša crijeva više neće moći kvalitetno apsorbirati za život važne hranjive tvari. Što si više iznimki dopuštate, to više pati mukozna membrana vašeg tankog crijeva. To može dovesti do pothranjenosti, koja može dovesti do daljnjih simptoma i sekundarnih bolesti. Kako biste se dugoročno mogli svakodnevno zabavljati bez opterećenja, toplo vam preporučujemo da potpuno izbjegavate obroke koji sadržavaju gluten. Moderni alternativni prehrambeni proizvodi uistinu su en vogue te će i vaši prijatelji zasigurno povremeno uživati u kušanju vaše hrane!

 Jesu li pregledi u svrhu praćenja bolesti nužni kod celijakije?

 Jesu li pregledi u svrhu praćenja bolesti nužni kod celijakije?

Nakon godinu-dvije bezglutenske prehrane više nisu potrebni invazivni pregledi.
Pregledi u svrhu praćenja bolesti preporučuju se kako bi se izbjegla pojava deficijencija ili komplikacija ili kako bi se provjerilo pridržavanje prehrane (ono pokazuje koliko se dobro pogođena osoba pridržava plana prehrane). Pregledi u svrhu praćenja bolesti u načelu se preporučuju tri mjeseca i godinu dana nakon postavljanja dijagnoze. Nakon toga sljedeći se pregledi preporučuju jedanput na godinu (cijeli život):
• Klinički pregled: težina, visina, indeks tjelesne mase, u djece status puberteta, opće stanje
• Laboratorijske pretrage: analiza antitijela u krvi i, ako je potrebno, daljnje pretrage ovisno o simptomima
• Savjetovanje o prehrani

Pregledi s biopsijom preporučuju se u slučaju nekompliciranog razvoja i u slučaju postavljene dijagnoze nakon dobi od tri godine.
Ako nema sumnji u vezi s dijagnozom, smatra se nerazumnim izvoditi daljnje biopsije tankog crijeva kako bi se vidjelo je li se mukozna membrana normalizirala. No preporučujemo redovite liječničke preglede radi provjere određenih laboratorijskih vrijednosti, posebice sljedećih:
• razine željeza u krvi (krvna slika, željezo, feritin) Perzistentni nedostatak željeza može se nadoknaditi oralnim dodatcima željeza.
• antitijela na tTG (pozitivni nalaz upućuje na to da se bezglutenska prehrana ne provodi dovoljno strogo)
pretrage za rano otkrivanje postojeće ili moguće autoimune bolesti.

Pregled za otkrivanje osteoporoze mjerenjem gustoće kostiju posebno je nužan u žena kojima je kasno dijagnosticirana celijakija. Ako se tijekom pregleda utvrdi primjetno dobivanje na težini, preporučujemo izvođenje metaboličkih pretraga prvog stupnja (ukupni kolesterol, HDL kolesterol, trigliceridi, glukoza). Za bliske rođake osoba koje pate od celijakije (djecu, braću/sestre, roditelje) predispozicija za celijakiju veća je (oko 10 %) nego za opću populaciju. Stoga se preporučuje da se najbliži rođaci podvrgnu serološkim pretragama ili određivanju genotipa HLA-DQ2 i HLA-DQ8. Genotip upućuje na to ima li pregledana osoba genetičku predispoziciju za razvoj celijakije ili nema.

 Sadržavaju li bezglutenski proizvodi više šećera?

 Sadržavaju li bezglutenski proizvodi više šećera?

Proizvodi Schär u većini slučajeva sadržavaju manje šećera nego njihovi glutenski ekvivalenti. U pravilu uvijek uspoređujemo svoje recepte s popularnim verzijama s glutenom. Cilj nam je poboljšati nutritivni profil gdje je god to moguće, no da u najmanju ruku bude usporediv s ekvivalentima koji sadržavaju gluten.
Ovdje možete pronaći cjelovit pregled svih naših proizvoda i popis sastojaka svakog proizvoda.

 Jesu li proizvodi Schär bez genetički izmijenjenih sastojaka?

 Jesu li proizvodi Schär bez genetički izmijenjenih sastojaka?

Vaša sigurnost i kvaliteta naših proizvoda naši su glavni prioriteti. Stoga ni mi ni naši dobavljači ne upotrebljavamo nikakve sirovine koje su označene kao genetički izmijenjene, što se prati preko postupka unutarnjeg nadzora. Uzgoj GMO kukuruza i riže nije dopušten u Europi, a mi, naravno, poštujemo zakonske zahtjeve. Sadržaj GMO-a veći od 0,9 % mora se navesti na popisu sastojaka. Sadržaj GMO-a manji od 0,1 % smatra se nemjerljivim. Usto imamo ugovore sa svim svojim uzgajivačima što nam omogućuje da se pobrinemo da uzgajaju sirovine točno prema našim smjernicama.

 Jesu li proizvodi Schär pogodni za prehranu s niskim udjelom FODMAP-a?

 Jesu li proizvodi Schär pogodni za prehranu s niskim udjelom FODMAP-a?

Schär se specijalizira za proizvodnju hrane bez glutena i žitarica. Osobama koje pate od sindroma iritabilnog crijeva (IBS, disfunkcija crijeva) posebno se preporučuje prakticiranje FODMAP prehrane  u svrhu ublaživanja simptoma. Neki od naših proizvoda pogodni su za osobe koje prakticiraju prehranu s niskim udjelom FODMAP-a. Više informacija o tome možete pronaći ovdje.

 Jesu li proizvodi Schär veganski?

 Jesu li proizvodi Schär veganski?

Mnogi naši proizvodi pogodni su za vegane. Ako upotrebljavamo sastojke životinjskog podrijetla u svojim proizvodima, oni su navedeni u popisu sastojaka. Ovdje možete pronaći naš asortiman veganskih proizvoda. Molimo uzmite u obzir da se recepti mogu promijeniti. Uvijek provjerite informacije u popisu sastojaka.

 Budite spremni za hitne slučajeve

 Budite spremni za hitne slučajeve

Naravno, nitko ne pretpostavlja da se nešto može dogoditi. No kako biste bili spremni u hitnom slučaju, na primjer ako dođe do kontaminacije glutenom, najbolje je imati karticu oboljeloga od celijakije ili barem oznaku uza se da bolujete od celijakije. Preporučuje se imati i popis brojeva za kontakt u hitnim situacijama. To bi, na primjer, trebali biti vaši roditelji ili skrbnici, ali i vaš liječnik ili nutricionist. Tako će osoblje koje prvo dolazi na teren znati da imate alergiju ili preosjetljivost na gluten i moći se reagirati u skladu s tim – ako im ne budete to mogli osobno objasniti.

 Budite dobro informirani o celijakiji i glutenu

 Budite dobro informirani o celijakiji i glutenu

Mnogo je pitanja, posebno u vezi s ograničenjima u svakodnevnom unosu hrane i strahom od smanjenja kvalitete života. Međutim, vaš je strah potpuno neutemeljen jer danas osobe koje pate od celijakije manje-više mogu živjeti bez simptoma. Kako biste mogli donositi ispravne svakodnevne odluke, trebate se dobro informirati o celijakiji i glutenu. Što više znate, to kvalitetnije možete reagirati u teškim situacijama i objasniti drugima zašto vam je bezglutenska prehrana toliko važna.  Potrebno je pridržavati se samo nekoliko pravila. Život s celijakijom uistinu može biti život bez kompromisa. Na našoj stranici možete pronaći mnogobrojne informacije o tehničkim značajkama i savjete u vezi s intolerancijom na gluten, o celijakiji, bezglutenskoj hrani i bezglutenskim proizvodima – informacije možete pronaći i preko različitih točaka za kontakt za celijakiju, na primjer pri udruženju za celijakiju ili izravno od nutricionista.

 Može li celijakija dovesti do osteoporoze?

 Može li celijakija dovesti do osteoporoze?

U slučaju potvrđene dijagnoze celijakije potrebno je obaviti i pregled gustoće kostiju. U osoba pogođenih tom bolešću unos hrane koja sadržava gluten dovodi do upale mukozne membrane tankog crijeva. Hranjive tvari stoga se u crijevu resorbiraju samo djelomično, a česta je posljedica toga nedostatak vitamina i minerala. A vitamin D, kalcij i magnezij vrlo su važni za zdrave kosti. Upalna reakcija dalje negativno utječe na gustoću kostiju. Stoga su osobe koje pate od celijakije pod većim rizikom od razvoja osteoporoze.
Nakon oporavka mukozne membrane tankog crijeva, što se postiže pridržavanjem bezglutenske prehrane, svi se vitamini i minerali ponovno mogu apsorbirati bez problema.
Njemačko udruženje za prehranu odraslima preporučuje unos od otprilike 1000 mg kalcija na dan prehranom. Sljedeće su namirnice posebno bogate kalcijem:
• mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, skuta (tri porcije na dan dovoljne su za zadovoljenje potreba odrasle osobe)
• mineralna voda bogata kalcijem
• zeleno povrće (brokula, poriluk, komorač).
Uz kalcij važan je unos dovoljne količine vitamina D; time se osigurava apsorpcija kalcija iz crijeva. Usto je potrebna redovita aktivnost kako bi se potaknuo metabolizam kostiju.

 Mogu li prihvatiti hranu koju mi ponude druge osobe?

 Mogu li prihvatiti hranu koju mi ponude druge osobe?

Prijatelj vam je ponudio nešto za jelo, no ne znate sadržava li gluten? Koliko se god to činilo glupo: držite se podalje od toga. Posebno kad vam odrasli nešto ponude i ne znaju što je to zapravo celijakija ni zašto je bezglutenska prehrana važna, budite snažni. Vi najbolje znate što je dobro za vas i što biste trebali izbjegavati. Ne dajte se nagovoriti, tijelo će vam na tome biti zahvalno!

 Mogu li jesti pržene krumpiriće s kečapom i majonezom?

 Mogu li jesti pržene krumpiriće s kečapom i majonezom?

Čak i prženi krumpirići mogu sadržavati sastojke s glutenom ili biti prženi u fritezama u kojima se prethodno pržila panirana hrana. Ni u tom se slučaju ne smije podcijeniti kontaminacija.
Stoga uvijek trebate pažljivo pročitati popis sastojaka na pakiranju. Kad dođete do štanda s hranom, pažljivo promatrajte ili pitajte što se prži i kako.  Isto vrijedi za kečap i majonezu: zbog prehrambene tehnologije, na primjer radi zgušnjavanja ili stabiliziranja, mogu se dodati sastojci koji sadržavaju gluten te ih stoga trebate izbjegavati ako patite od intolerancije na gluten. Kako biste bili posve sigurni, najbolje je pročitati popis sastojaka na pakiranju ili, ako treba, jednostavno pitati.

 Mogu li jesti kebab?

 Mogu li jesti kebab?

Sigurno znate da je kruh pita tipičan izvor glutena. Stoga kruh, naravno, mora biti bezglutenski. Sastojci kebaba sami po sebi općenito su bezopasni. No svejedno biste i u ovom slučaju trebali pitati kako biste bili sigurni. Mljeveno meso često se miješa s krušnim mrvicama, a tragovi glutena mogu se pronaći i u umacima i začinima. Međutim, raste broj štandova s hranom koji nude bezglutenske burgere i kebab. Kao i uvijek, najbolji način da budete sigurni jest jednostavno pitati!

 Mogu li jesti zob?

 Mogu li jesti zob?

U načelu da, jer je zob po prirodi bezglutenska. U redu je dok god jedete nekontaminiranu zob, jer zob je bogata važnim sastojcima:
– vitaminima B-kompleksa
– cinkom
– željezom
– magnezijem
– bjelančevinama
– polinezasićenim masnim kiselinama.
MEĐUTIM, prije nego što odlučite početi jesti zob, najbolje je porazgovarati sa svojim liječnikom. Za razliku od drugih žitarica koje sadržavaju gluten, zob sadržava avenin, proteinski sastojak koji je u umjerenim količinama pogodan za konzumaciju u sklopu bezglutenske prehrane.
Ako patite od intolerancije na avenin, trebate se potpuno odreći zobi.

 Mogu li u pekarnici naručiti bezglutenski kruh?

 Mogu li u pekarnici naručiti bezglutenski kruh?

Svaka pekarnica može pripremiti bezglutenski kruh, no opasnost od kontaminacije hranom koja sadržava gluten u pekarnici je iznimno velika. Najbolje je pitati pekara upotrebljava li posebnu pećnicu kako biste bezbrižno mogli uživati u pekarskim proizvodima.
Ovdje  možete pronaći savjete za jednostavno i bezbrižno pečenje pekarskih proizvoda kod kuće.

 Mogu li proizvode Schär naručiti izravno od vas?

 Mogu li proizvode Schär naručiti izravno od vas?

Trenutačno ne prodajemo izravno svojim kupcima.

Sva prodajna mjesta u svojoj blizini možete pronaći na našoj mrežnoj stanici.
Proizvode Schär možete kupiti isključivo u prodavaonici na malo u svojoj blizini ili preko interneta na:

Amazon 

 Može li se rizik od dobivanja celijakije smanjiti kasnijim uvođenjem hrane koja sadržava gluten?

 Može li se rizik od dobivanja celijakije smanjiti kasnijim uvođenjem hrane koja sadržava gluten?

Prema novom ispitivanju u SAD-u, u djece s genetičkim predispozicijama veća konzumacija glutena unutar prvih pet godina života povezana je s većim rizikom od celijačne autoimunosti i celijakije. U sklopu ispitivanja pregledano je više od 6600 djece u dobi od šest mjeseci do pet godina. Što je više glutena dijete konzumiralo, to je rizik od celijakije bio veći.
No potrebna su daljnja istraživanja da bi se potvrdilo rezultat ispitivanja.

(izvor)

 Celijakija i dijabetes

 Celijakija i dijabetes

Isti razlozi. Uravnotežena prehrana kao rješenje za oboje

Pet do deset posto osoba koje boluju od dijabetesa tipa I (dijabetes ovisan o inzulinu) ima i celijakiju. Kako bi se liječile obje bolesti, potrebno je pridržavati se stroge, ali ne potpuno restriktivne prehrane. Danas se dijabetičarima preporučuje “normalna” uravnotežena prehrana s praćenjem kalorija, bjelančevina, šećera i masti, bez obzira na to imaju li celijakiju. Kako bi se izbjegla povećana razina šećera u krvi tijekom i nakon obroka, bolji su složeni ugljikohidrati (kruh, tjestenina – naravno bezglutenski) i hrana bogata vlaknima (povrće, mahunarke i svježe voće) od hrane bogate monosaharidima (slatkiši i šećer).
Hranu koja sadržava visok udio monosaharida potrebno je jesti u umjerenim količinama. Kad je riječ o mastima, one biljnog podrijetla (na primjer hladno prešano maslinovo ulje, ulje sjemenki) i hrana koja sadržava polinezasićene masne kiseline (na primjer riba) bolji su jer pozitivno utječu na razinu kolesterola u krvi. Liječenje celijakije ima pozitivne učinke i na dijabetes jer je metabolizam pod boljom kontrolom, a smanjena je i potreba za inzulinom. Nadalje, tako se mogu izbjeći i moguće skrivene komplikacije kao što su anemija i krhkost kostiju.

 Celijakija i intolerancija na laktozu

 Celijakija i intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu i celijakija često se pojavljuju zajedno, ali zbog različitih razloga.

Prije dijagnoze i tijekom prvog razdoblja bolesti osobe koje pate od celijakije mogu patiti i od intolerancije na laktozu koju uzrokuje oštećenje mukozne membrane tankog crijeva. No u nekim slučajevima intolerancija na laktozu može perzistirati i nakon početka bezglutenske prehrane i normalizacije mukozne membrane. To se događa zbog nedostatka genskog enzima koji je općenito vrlo čest u južnoeuropskoj populaciji, no ne uzrokuje ga celijakija. U tim slučajevima unos prehrambenih proizvoda koji sadržavaju laktozu (posebno mlijeka) može dovesti do perzistirajućih simptoma kao što su bol u trbuhu i nadutost. Za liječenje te intolerancije na laktozu potrebno je izbjegavati hranu koja sadržava visoku razinu laktoze (punomasno mlijeko, mliječni sladoled, krem-sir). Umjesto punomasnog mlijeka može se upotrebljavati mlijeko bez laktoze, koje je dostupno u svakom supermarketu. Budući da pogođene osobe mogu podnijeti određenu količinu laktoze, mliječni proizvodi kao što su jogurt ili tvrdi sir uglavnom su bezopasni.
Schär nudi i širok asortiman proizvoda bez laktoze.

 Dermatitis herpetiformis

 Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis, poznat i kao Duhringova bolest, kronična je kožna bolest sa simptomima kao što su svrbež i ekcem. Može se uočiti po crvenim pustulama i mjehurima koji se pojavljuju na laktovima, koljenima, stražnjici, vratu, grlu, ramenima i na donjem dijelu leđa. Osip je sličan herpesnom osipu, no ne smije se zamijeniti s virusom.
Poveznica između bolesti dermatitis herpetiformis i celijakije jest da se obje bolesti manifestiraju reakcijom preosjetljivosti na gluten. No to ne znači da se ta dva stanja uvijek pojavljuju zajedno. Kako biste izbjegli simptome celijakije i bolesti dermatitis herpetiformis, trebate se pridržavati bezglutenske prehrane.

 Sadržava li pivo gluten?

 Sadržava li pivo gluten?

U načelu da, jer pivo se proizvodi od ječma koji sadržava gluten. Čak ni u tako maloj količini, ne preporučuje se ako patite od intolerancije na gluten. No postoje iznimke: Neki proizvođači nude posebno bezglutensko pivo koje se proizvodi od riže, kukuruza, prosa, sirka, heljde ili soje. U ostalim pivima označenima kao bezglutenskim gluten se naknadno izvlači posebnim postupkom.

 Sadržava li sladoled gluten?

 Sadržava li sladoled gluten?

Nažalost, one vrste sladoleda koje možete dobiti na štandovima sa sladoledom, sladoled koji se nalazi u gotovim sladolednim tortama i mekani sladoled mogu sadržavati gluten jer se on dodaje u mnoge temeljne mješavine od kojih se priprema sladoled. Najbolje je biti siguran i pitati ili pregledati popis sastojaka. Kornet, naravno, mora biti bezglutenski. Nema rizika kod leda za pića. Naravno, ako kod kuće pripremite svoj vlastiti sladoled, najbolje ćete znati što je u njemu!
Onda, trebate li malo osvježenje?

 Šalje li Schär uzorke proizvoda?

 Šalje li Schär uzorke proizvoda?

Uzorci proizvoda povremeno se šalju kupcima koji su se imenom i prezimenom te adresom prijavili u našu bazu podataka i dali nam dopuštenje za slanje promotivnog materijala.
Novodijagnosticirani pacijenti mogu dobiti paket dobrodošlice ako su dobili karticu od liječnika ili nutricionista.

 Bezglutenska dijeta i autizam

 Bezglutenska dijeta i autizam

U mnogih osoba s autizmom loša probava kazeina (mliječne bjelančevine) i glutena uzrokuje formiranje dvaju opijata (opojnih tvari kao što su heroin ili morfij) koji ulaze u krvotok i napadaju živčani sustav. Ti opijati mogu se utvrditi posebnom pretragom mokraće jer je zbog nepotpune razgradnje kazeina i glutena u mokraći povišena razina peptida. Pogođene osobe imaju veću permeabilnost crijeva.
Stoga peptidi ulaze u krvotok i prolaze kroz krvno-moždanu barijeru, gdje reagiraju s receptorima za opijate u mozgu, zbog čega su slični učincima morfija i heroina.
Iako je dosad proučen tek mali broj slučajeva, u dvije trećine tih slučajeva rezultati pretraga bili su pozitivni, zbog čega je bolesnicima u nekim slučajevima propisana i prehrana sa smanjenim udjelom mlijeka i glutena ili čak prehrana bez glutena i mlijeka. To je dovelo do znatnog poboljšanja autističnog ponašanja. Očito su se poboljšali posebno jezik, kontakt očima, odzivnost i zanimanje za društvene interakcije, a ublažili su se i gastrointestinalni problemi i simptomi alergija.

 Bezglutenski restorani

 Bezglutenski restorani

U restoranu ste i u jelovniku nisu jasno i odvojeno istaknuta bezglutenska jela? U tom slučaju postoji samo jedno rješenje: ako niste sigurni, pitajte izravno glavnoga kuhara ili zamolite konobara da provjeri u kuhinji. Vaše je pravo da dobijete jelo koje je pripremljeno bez glutena i sigurno vam nešto mogu pripremiti. Ako pripremaju svježe obroke, gluten se jednostavno može izostaviti. Kuhar je vrlo često već kuhao za nekoga tko mora izbjegavati gluten – ili druge nutrijente.
Ovdje možete pronaći velik broj restorana i kafića koji nude bezglutenska jela.

 Kako pravilno čitati popis sastojaka?

 Kako pravilno čitati popis sastojaka?

Pri kupnji bezglutenskih proizvoda OBVEZNO je pogledati popis sastojaka! No gdje se gluten krije osim u žitaricama? Najlakši je način pronaći simbol prekriženog žitnog klasa, kojim je jasno označena bezglutenska hrana. U ostalim slučajevima mogu vam pomoći sljedeći podsjetnici o bezglutenskim proizvodima: Što je svježije, to je bezglutenskije, a što je više prerađivano, to je vjerojatnije da sadržava gluten. Obratite posebnu pozornost na gotove prehrambene proizvode kao što su začini, šunka, kobasice, puding, sladoled i jogurt: u njih se gluten vrlo često dodaje zbog tehnološko-prehrambenih razloga a da ga se ne navodi na popisu sastojaka, jer je dobar nosač aroma ili funkcionira kao stabilizator. Trebate biti oprezni i pri uporabi začina i umaka (kečapa, senfa, majoneze…). Ovdje možete pronaći dodatne savjete u vezi s bezglutenskom kupnjom. Rečenica “Može sadržavati tragove glutena” na pakiranju može biti od koristi.

 Kako mogu prepoznati alergene u proizvodima Schär?

 Kako mogu prepoznati alergene u proizvodima Schär?

Od kraja 2005. godine svi proizvodi koji mogu izazvati alergijsku reakciju (kao što je gluten), bez obzira na oblik ili količinu u kojoj su sadržani, moraju biti navedeni na deklaraciji proizvoda.
Četrnaest najčešćih okidača za alergije i ostale intolerancije jesu:
• žitarice koje sadržavaju gluten *
• mlijeko *
• jaja *
• soja *
• kikiriki *
• orašasti plodovi s ljuskom (bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, pekan orasi, brazilski oraščići, pistacije, orasi makadamija, australski orasi) *
• celer *
• gorušica *
• rakovi *
• riba *
• sjemenke sezama *
• lupina *
• školjkaši *
• sumporov dioksid i sulfiti u koncentraciji većoj od 10 mg/kg ili 10 mg/l

*i proizvodi proizvedeni od njih

Kako bismo vam pomogli jednostavno i bezbrižno prepoznati alergene svakog proizvoda i tako odabrati idealne prehrambene artikle za svoje prehrambene potrebe, Schär je razvio jasan razlikovni sustav.

Bez:
Oznaka “bez” znači da pojedini proizvod ne sadržava navedeni alergen. Zajamčena je odsutnost alergena (na primjer: bez glutena, pšenice, laktoze).

Bez dodatka:
Oznaka “bez dodatka” opisuje koji sastojci nisu dio recepta proizvoda o kojem je riječ. Međutim, ne može se isključiti nenamjerna unakrsna kontaminacija (na primjer bez dodatka mlijeka, jaja, soje). Ako proizvod sadržava alergene, to je navedeno masnim slovima u popisu sastojaka.

Što znači oznaka upozorenja: “Može sadržavati tragove…”
Obvezno je navesti alergene, no nije obvezno navesti mogući nenamjerni doticaj proizvoda s tim alergenima. Na primjer, ako se mliječna čokolada proizvodi nakon čokolade s orašastim plodovima, oni mogu prijeći u mliječnu čokoladu. Kako bi se takvi slučajevi uzeli u obzir, proizvođači često rabe izraz “može sadržavati tragove…”. Ta oznaka nije zakonski obvezna.

Na našoj mrežnoj stranici  možete s pomoću našeg filtra posebno tražiti proizvode koji ne sadržavaju određene alergene

 Kako mogu prepoznati bezglutensku hranu?

 Kako mogu prepoznati bezglutensku hranu?

Nova EU-ova smjernica za označivanje hrane učinila je prepoznavanje takozvanih rizičnih prehrambenih proizvoda jednostavnijim. Prema toj smjernici, proizvođači moraju navesti sadržava li prehrambeni artikl gluten, čak i u zanemarivim tragovima. Svjesni ili nesvjesni unos hrane koja sadržava gluten često ne dovodi do simptoma vrijednih pozornosti, no dugoročno može dovesti do daljnjih oštećenja crijevne sluznice. Stoga je važno uvijek obraćati pozornost pri odabiru artikala ili jedenja, no bez paničarenja na pomisao na gluten ili osjećaja psihološke traume – takvo je ponašanje potpuno neutemeljeno.

Neškodljivi prehrambeni artikli
Mnogo je proizvoda koji su po prirodi bezglutenski i neškodljivi: riža, kukuruz, krumpir, mahunarke, heljda, tapioka, lješnjaci, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, riba, jaja, biljna ulja, voće i povrće. Postoje i mnogobrojni proizvodi koji su posebno proizvedeni za osobe pogođene celijakijom (kruh, tjestenina, torte, kore za pizzu, brašno, keksi, slatkiši, zamrznuta hrana). Ti se posebni proizvodi mogu prepoznati po simbolu prekriženog žitnog klasa. Taj simbol jamči da proizvod ne sadržava gluten.

Riskantni prehrambeni artikli
Riskantni su oni prehrambeni artikli koji bi mogli sadržavati gluten ili pšenicu kao sastojak ili aditiv. Na primjer, gotovi obroci, kobasice, umaci od soje, sladoled. U tim je proizvodima vrlo važno iznimno pažljivo pročitati popis sastojaka na pakiranju. Riskantni su i oni prehrambeni artikli koji su možda kontaminirani glutenom tijekom postupka proizvodnje.

Prehrambeni artikli
Sva hrana koja sadržava pšenicu, pir, bijelu pšenicu, pšenoraž, ječam ili raž zabranjena je.
S pomoću našeg grafikona možete dobiti pregled prehrambenih artikala koje možete bez oklijevanja jesti, onih na koje trebate obratiti pozornost i onih koji su potpuno zabranjeni.

 Kako se razvija celijakija?

 Kako se razvija celijakija?

Celijakija je složena patologija koju uzrokuje interakcija različitih genetičkih i vanjskih čimbenika.

Genetički čimbenici
Da i genetički čimbenici imaju ulogu potvrđuje činjenica da je u usporedbi s općom populacijom u najbližih rođaka stopa pojave celijakije deset puta veća. No mnogobrojni geni koji reguliraju nasljednu predispoziciju još nisu svi istraženi. Među njima su važni određeni čimbenici sustava HLA, kompleksa gena čiji je zadatak prepoznavanje egzogenih molekula. U većine ljudi pogođene celijakijom (najmanje 95 %) uspostavljena je genetička dispozicija (HLA-DQ2 i DQ8). Geni HLA-DQ2/DQ8 nužni su za razvoj bolesti, no nisu samo oni odgovorni za nju. Naprotiv, isti genetički čimbenici uočeni su i u većeg broja zdravih osoba (od 20 do 30 % opće populacije). Dokazana prisutnost gena HLA-DQ2 i HLA-DQ8 ne znači da će se celijakija stvarno i razviti. No rizik je očito veći. U vezi s tim važno je redovito testirati djecu na celijačna antitijela. U dojenčadi općenito važno je paziti na trajanje dojenja i uvođenje glutena u prehranu. Visoka doza glutena u prvih godinu dana života potiče razvoj celijakije ako već postoji genetička predispozicija.

Egzogeni čimbenik
Jedini poznati egzogeni čimbenik koji ima ulogu u celijakiji jest prisutnost glutena u svakodnevnoj prehrani.

 Koliko kruh Schär ostaje svjež?

 Koliko kruh Schär ostaje svjež?

U Schäru radi vašeg zdravlja ne upotrebljavamo konzervanse niti bilo kakve nepotrebne aditive.
Ako čuvate naš kruh u kutiji za kruh, upotrebljavajte naljepnice koje se mogu ponovo zalijepiti ili vrećicu koja ne propušta zrak, u kojoj će kruh ostati svjež otprilike tri dana.
Najbolji način za dulje čuvanje našeg kruha jest da ga zamrznete i odmrzavate pojedine kriške ili štruce kruha prema potrebi.

 Kako pronaći prodajna mjesta

 Kako pronaći prodajna mjesta

Sva naša prodajna mjesta diljem svijeta možete pronaći online.
Uz našu aplikaciju jednostavno možete pretraživati prodajna mjesta u pokretu:

App Store

Google

 Imam alergiju na nikal. Čega se moram pridržavati kad je u pitanju hrana?

 Imam alergiju na nikal. Čega se moram pridržavati kad je u pitanju hrana?

Alergije na nikal izaziva izravni doticaj s materijalom koji sadržava nikal. Općenito gledano, riječ je o običnoj kontaktnoj alergiji. U malog postotka ljudi jedenje hrane koja sadržava nikal može uzrokovati iritacije kože. T-stanice su stanice obrambenog sustava koje upijaju ione nikla i pretvaraju ih u memorijske stanice. Kad dođe do novog kontakta s niklom, memorijske stanice razašalju glasnike, zbog čega dolazi do upalne reakcije. Simptomi se kreću od osipa na koži do sustavnih reakcija koje variraju od blagih do teških. Težak oblik alergije na nikal jest sindrom sustavne alergije na nikal koji se manifestira kroničnim sustavnim simptomima (glavobolja, svrbež, gastrointestinalna bolest kao što je celijakija). Osobe s alergijskim reakcijama na nikal trebaju izbjegavati svu hranu koja sadržava nikal u većim količinama. Hrana koja sadržava nikal: proizvodi od kakaa, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke, školjke, kupus, soja, kukuruzno brašno, prirodni kvasac, pšenični proizvodi koji sadržavaju gluten…

 Nisam zadovoljan/zadovoljna proizvodom, što da učinim?

 Nisam zadovoljan/zadovoljna proizvodom, što da učinim?

Žao nam je što niste bili zadovoljni jednim od naših proizvoda. Ako možete poslati poštu na e-adresu (cs@schaer.com) našeg tima za brigu za korisnike s navedenim datumom uporabe, podatcima o seriji i, ako je moguće, fotografijom, oni će vam moći pomoći, a možete i ispuniti naš obrazac za kontaktiranje s nama.

 Informirajte obitelj i prijatelje o bezglutenskoj prehrani

 Informirajte obitelj i prijatelje o bezglutenskoj prehrani

Najbolje je ako su vaša obitelj i prijatelji obaviješteni da trebate izbjegavati gluten. Tako će biti jasno da na rođendanskim zabavama, božićnim zabavama itd. za vas treba biti pripremljena alternativa ili da ćete donijeti svoju bezglutensku hranu. Ako vaši prijatelji znaju za vašu intoleranciju na gluten, sigurno će pokazati razumijevanje i zanimanje.
Bilo na školskom izletu, planinarenju, školskoj zabavi – kamo god išli: uvijek recite odgovornoj osobi da smijete jesti isključivo bezglutenske proizvode. Tako ćete biti sigurni da će vas ta osoba podupirati tijekom dana i da će u hitnom slučaju znati kako riješiti situaciju. Najbolje bi bilo da sami (ili vaši roditelji) prije izleta informirate organizatore kako bi mogli unaprijed isplanirati vaše bezglutenske obroke. Dobro planiranje pomaže da svaki izlet bude opušteniji!
S pomoću ovog pregleda vaša najuža obitelj i prijatelji bit će dobro informirani o tome koje prehrambene proizvode možete bezbrižno jesti, a koje ne možete.

 Je li alergija isto što intolerancija?

 Je li alergija isto što intolerancija?

Nije. Postoji jasna razlika između alergije i intolerancije. Bez obzira na to što je glavni uzrok obje bolesti bjelančevina iz žitarica, mehanizmi koje uzrokuje intolerancija potpuno su drukčiji.
Kod alergije na hranu imunosni sustav tijela burno reagira na inače bezopasnu namirnicu. Tijelo alergene u hrani doživljava kao strana tijela i započinje imunosnu reakciju. Posljedice su teške alergijske reakcije, sve do alergijskog šoka. Ta se reakcija manifestira u vidu sljedećih simptoma:
– iritacija kože
– naticanja
svrbež usta i grla
mučnine i povraćanja.
Najgora je posljedica akutna pretjerana reakcija u vidu šoka, koju je potrebno odmah hitno liječiti. Okidači alergijskih reakcija mogu se pronaći u mnogobrojnim namirnicama kao što su mlijeko, jaja, soja, riba, pšenica, celer, gorušica i orašasti plodovi.
Intolerancija na hranu, međutim, utječe na metabolizam tijela, ne na imunosni sustav. Simptomi su slični kao kod alergije na hranu, no ne postoji opasnost od alergijskog šoka. Ipak, postoje mnogobrojne nealergijske reakcije intolerancije koje uzrokuju različite simptome u pogođenih osoba. Na primjer: Enzim potreban za razgradnju hranjive tvari nedostaje ili je neaktivan. Posljedica je disfunkcionalni metabolizam uz koji tijelo može probavljati hranjive tvari samo djelomično ili nikako. To često dovodi do nadutosti, boli u probavnom traktu, zatvora i proljeva. Kod intolerancije se obično i dalje može jesti mala količina namirnice u pitanju. Ako osoba izbjegava ili smanji unos hrane ili njezinih sastojaka u pitanju, simptomi se obično brzo povuku i moguće je živjeti bez njih.

 Može li se celijakija izliječiti u dojenčadi?

 Može li se celijakija izliječiti u dojenčadi?

Celijakija se u dojenačkoj dobi najčešće pojavljuje nakon dobi od tri do šest mjeseci, nakon uvođenja hrane koja sadržava gluten (pšenična krupica itd.). Klasični simptomi su:
– poremećaji u rastu uz stagnaciju ili čak gubitak tjelesne mase
– nedostatak apetita
– povraćanje
proljev (međutim, ni kod normalne stolice ili zatvora nije isključena celijakija)
– nadut trbuh.
Mogući su i sljedeći simptomi:
– promjene u osobnosti, uključujući plačljivost ili potištenost
– nedostatak interesa za igru.

Što su djeca starija pri početku bolesti, to se češće pojavljuju netipični procesi bez poznate klasične slike celijakije. Bolest se može manifestirati i preko samo jednog simptoma.
Uz takozvanu privremenu (tranzitnu) celijakiju u dojenačkoj dobi (najčešće u djece mlađe od dvije godine) manifestiraju se tipični klinički, serološki i histološki nalazi povezani s celijakijom.
Ti se nalazi vraćaju u normalu nakon uvođenja bezglutenske prehrane. Ako se gluten u kasnijim godinama ponovno uvede u prehranu, pacijenti ostaju bez simptoma. Zarazne i alergijske bolesti crijeva odgovorne su za taj oblik celijakije.
U slučaju dijagnosticiranja celijakije u djece mlađe od dvije godine stručnjaci preporučuju daljnje izlaganje glutenu. Kod tranzitne celijakije simptomi se ne pojavljuju ponovno nakon nekog vremena, čak ni uz izloženost glutenu, i nema seroloških ni histoloških reakcija. Ljudi često pogrešno govore o lijeku za celijakiju. No ako u te djece nema ni genetičke predispozicije, ne može se govoriti o celijakiji u užem smislu. Stoga se ne može govoriti ni o lijeku.

 Je li celijakija izlječiva?

 Je li celijakija izlječiva?

Ako se strogo pridržavate bezglutenske prehrane, možete živjeti bez simptoma
Dosad nije pronađen način liječenja uz koji bi osoba pogođena tom bolešću mogla jesti proizvode koji sadržavaju gluten a da pritom ne oštećuje crijevnu sluznicu. Trenutačno je stroga bezglutenska dijeta jedina terapija koja jamči optimalno zdravstveno stanje. Simptomi se povlače, a vrijednosti izmjerene pri serološkim pretragama i sluznica tankog crijeva normaliziraju se. Stoga se nakon dijagnosticiranja celijakije govori o promjeni prehrane koja omogućuje pogođenim osobama da žive normalnim životom bez simptoma.

Istražuju se alternativni načini liječenja Cilj je da se pacijent može osloboditi “pritiska” bezglutenske prehrane. Istražuje se sljedeće: manje štetne vrste žitarica; enzimi koji mogu metabolizirati dijelove bjelančevina koji su inkompatibilni u osoba pogođenih celijakijom; lijekovi s učinkom protiv transglutaminaze ili anticitokini i imunomodulatori koji blokiraju obrambenu reakciju na gluten (takozvano cijepljenje). Međutim, ta su istraživanja trenutačno tek u začetku. Korak od laboratorijskih do kliničkih ispitivanja također je na čekanju jer životinje ne mogu biti pogođene celijakijom. Budućnost je nedvojbeno svijetla za oboljele; no nije moguće predvidjeti kad će se rezultati tih istraživanja stvarno početi primjenjivati. Važno je napomenuti i da će svaki novi oblik liječenja morati prevladati nad postojećim sigurnim, učinkovitim i već dostupnim rješenjem – bezglutenskom prehranom. Jedino rješenje kod celijakije jest odreći se sve hrane pripremljene od žitarica koje sadržavaju gluten. Čak i najmanja količina glutena može uzrokovati oštećenja na histološkoj razini. Tragovi glutena mogu se pronaći u različitim prehrambenim artiklima, stoga je pri kupnji potreban velik oprez. Ovdje  možete pronaći pregled namirnica koje možete jesti bez brige i onih koje biste pod svaku cijenu trebali izbjegavati.
Tu preorijentaciju na bezglutensku prehranu olakšavaju mnogobrojni proizvodi namijenjeni osobama pogođenim celijakijom (kruh, tjestenina, torte, tijesto za pizzu, brašno, keksi, slatkiši, zamrznuti proizvodi). Ti se posebni proizvodi mogu prepoznati po simbolu prekriženog žitnog klasa. Taj simbol jamči da proizvod ne sadržava gluten. Dodatna su pomoć vašoj svakodnevnoj prehrani popisi prehrambenih artikala koje pružaju udruženja za celijakiju, a dostupni su u njihovim uredima.

 Mogu li se proizvodi Schär jesti nakon isteka roka uporabe?

 Mogu li se proizvodi Schär jesti nakon isteka roka uporabe?

Kao proizvođač možemo jamčiti isključivo za kvalitetu proizvoda do datuma roka uporabe. No proizvod se i dalje može jesti ako je u savršenom stanju. Sami odlučite čine li vam se izgled, miris i okus proizvoda i dalje u redu.

 Je li dopušteno ljubljenje ako patite od celijakije?

 Je li dopušteno ljubljenje ako patite od celijakije?

Bez brige: naravno da je ljubljenje dopušteno! Celijakija je intolerancija na hranu, a ne alergija koja bi mogla izazvati opasan šok. U normalnim je slučajevima količina glutena prenesena ljubljenjem iznimno mala. U slučaju vrlo strastvenih poljubaca možete kratko provjeriti jesu li vaš dečko ili djevojka dokraja progutali komad kruha. Nije potrebno pranje zuba. Osim toga: uživajte!

 Može li se ambalaža proizvoda Schär reciklirati?

 Može li se ambalaža proizvoda Schär reciklirati?

Neprestano proučavamo dostupne tehnologije na tržištu radi poboljšanja svoje strategije održivosti. Želimo omogućiti recikliranje postojeće plastične ambalaže i smanjiti potrošnju materijala kako bismo optimizirali proizvod. Dugoročno, u potrazi smo za alternativnim materijalima.
Naš kruh ne sadržava konzervanse i nije tretiran alkoholom. Pakiranje stoga mora osigurati najvišu razinu zaštite od bilo kakva oštećenja u tranzitu, unakrsne kontaminacije glutenom i osigurati da proizvodi imaju zadovoljavajući rok valjanosti. Plastični pladanj koji upotrebljavamo za kruh Meisterbäckers može se potpuno reciklirati i sastoji se od 45 % recikliranog materijala.
Uvjeravamo vas da nam je naš okoliš važan.

 Postoji li veza između celijakije i intolerancije na fruktozu / malapsorpcije fruktoze?

 Postoji li veza između celijakije i intolerancije na fruktozu / malapsorpcije fruktoze?

Dva su tipa intolerancije na fruktozu.
Nasljedna intolerancija na fruktozu, naslijeđen poremećaj metabolizma fruktoze, rijetka je enzimska greška koja utječe na razgradnju fruktoze u jetri. Uzrokuje ju nedostatak enzima aldolaza B. Posljedice su blaga do teška hipoglikemija (nizak šećer u krvi).
Crijevna intolerancija na fruktozu, obično zvana malapsorpcija fruktoze, mnogo je češća. Pogođeno je oko 30 do 40 % populacije. Uzrok malapsorpcije fruktoze greška je u transportu bjelančevine GLUT-5 koja u normalnim okolnostima prenosi fruktozu kroz mukoznu membranu tankog crijeva. Kod malapsorpcije fruktoze to se ne događa i fruktoza dospijeva u debelo crijevo, gdje uzrokuje simptome kao što su nadutost, bol u trbuhu i proljev. Terapija za malapsorpciju fruktoze jest prehrana siromašna fruktozom, pri čemu individualna razina tolerancije fruktoze znatno varira. Usto je potrebno izbjegavati umjetna sladila kao što su sorbitol, manitol i ksilitol jer dodatno inhibiraju apsorpciju fruktoze. Prema istraživanjima općenito se bolje podnosi hrana koja sadržava proporcionalno više glukoze od fruktoze. Postoje popisi dopuštenih prehrambenih artikala.
Kod celijakije se zbog oštećenja sluznice tankog crijeva može razviti privremena intolerancija na fruktozu. Ona obično nestane nakon što se sluznica regenerira uvođenjem bezglutenske prehrane.

 Je li preosjetljivost na pšenicu, točnije na gluten, blaži oblik celijakije?

 Je li preosjetljivost na pšenicu, točnije na gluten, blaži oblik celijakije?

Postoje osobe u kojih je celijakija isključena, no koje svejedno imaju simptome slične onima kod celijakije kad jedu hranu koja sadržava gluten. Taj se fenomen naziva preosjetljivošću na gluten ili preosjetljivošću na pšenicu i trenutačno se vrlo aktivno istražuje.
No nije riječ o blažem obliku celijakije jer preosjetljivost na gluten nije imunosna i ne stvaraju se nikakva antitijela. Preosjetljivost na pšenicu  označuje intoleranciju prema komponentama pšenice. Moguće je da su uzrok inhibitori amilaze tripsina (ATI) koji su povezani s proizvodima koji sadržavaju gluten, a ne gluten u pšenici. No važno je uvijek porazgovarati s liječnikom jer samo on može utvrditi uzrok simptoma i postaviti vam pravilnu dijagnozu.

Simptomi celijakije:
– urođena imunosna reakcija
– smanjenje crijevnih resica
– tipična enteropatija.

Simptomi preosjetljivosti na pšenicu:
– neobjašnjena imunosna reakcija
– nema enteropatije.

Više informacija o simptomima i razlikama u odnosu prema celijakiji možete pronaći ovdje.

 Je li pšenični škrob bezglutenski?

 Je li pšenični škrob bezglutenski?

Većina ljudi pogođenih celijakijom dobro podnosi bezglutenski pšenični škrob. U proizvodnji bezglutenskog pšeničnog škroba gluten, koji je topljiv u vodi, uklanja se iz pšeničnog škroba ispiranjem i centrifugiranjem. Što se pšenični škrob češće ispire, to se više smanjuje preostali sadržaj bjelančevina.
Prema Komisiji Codex Alimentarius i EU odredbi od 20. siječnja 2009. prehrambeni artikli s najviše 20 ppm (2 mg/100 g) glutena smatraju se bezglutenskim proizvodima. Prehrambeni artikli s 21 do 100 ppm moraju imati oznaku “neznatan sadržaj glutena” ili “mali sadržaj glutena”. No pšenični škrob svejedno se mora spomenuti na popisu sastojaka i istaknuti kao alergen. Pozor: osobe koje pate od alergije na pšenicu trebaju izbjegavati proizvode koji sadržavaju bezglutenski pšenični škrob jer je okidač za alergiju bjelančevina pšenice, a ne proteinska komponenta iz žitarica zvana gluten.
Trenutačno u svojem asortimanu imamo tri proizvoda s bezglutenskim pšeničnim škrobom.

 Bezbrižan život s celijakijom

 Bezbrižan život s celijakijom

Kaže se da nakon postavljanja dijagnoze celijakija više nije bolest, nego stav prema životu, i to stoga što se nakon početka posebnog liječenja opća dobrobit brzo poboljša; no potrebno je naučiti živjeti prema novim pravilima koja dolaze s promjenom prehrane. Mnogobrojni bezglutenski proizvodi koje su razvili različiti proizvođači hrane znatno su pridonijeli povećanju kvalitete života osoba pogođenih tom bolešću. Bezglutenski proizvodi dostupni su gotovo svugdje, i u supermarketima, i kao gotova grana ili pak za uporabu kod kuće za kuhanje i pripremu pekarskih proizvoda i slastica. Ograničenja u prehrani postaju vidljiva tek pri jedenju u restoranima, kafićima ili kantinama jer je na tim mjestima izvor bezglutenske hrane još ograničen. No i u tom se sektoru situacija iz godine u godinu poboljšava, i to zahvaljujući predanosti udruženja za celijakiju, kao i povećanju svijesti preko različitih institucija i medija.
Na našoj mrežnoj stranici možete pronaći restorane diljem svijeta koji nude bezglutensku hranu.

U školi
Mnoge škole mogu zajamčiti bezglutenske obroke za djecu; no i dalje je važno da se roditelji pobrinu da su nastavnici i kuhinjsko osoblje upoznati s problemom. Uz velik izbor bezglutenskih slatkiša i grickalica  i posebne situacije kao što su školski izleti ili rođendanske zabave mogu se riješiti bez problema.

Adolescencija
“Iznimke” u bezglutenskoj prehrani posebno su česte u adolescenata jer je mnogima od njih teško prihvatiti činjenicu da moraju jesti nešto drukčije od svih ostalih ili to ne žele otvoreno pokazivati. Nedostatak trenutačnih simptoma lako može voditi do daljnjih povremenih iznimki. Što treba učiniti u takvim slučajevima? Nametanje krivnje ili – još gore – prijetnje nikako nisu poželjne. Bolje je odgovarajuće educirati adolescente. U posebnim slučajevima, na primjer kad je odnos između roditelja i mlade osobe pogođene celijakijom težak, može uskočiti psiholog. Problemi u adolescenciji obično su privremeni i ne isključuju mogućnost da će se s vremenom razviti “normalan” život s celijakijom.

 Ne morate se osjećati kao autsajder zbog celijakije

 Ne morate se osjećati kao autsajder zbog celijakije

Samo zato što jedete drukčije ne znači da ste drukčiji. Uvijek imajte to na umu. Ako se osjećate usamljeno, najbolje je porazgovarati s drugim osobama koje se suočavaju s istom situacijom i koje imaju iste probleme. Radikalna promjena normalnih navika jedenja za pogođene je osobe golem izazov, posebno u početku, te se one često osjećaju zakinutima u svojoj društvenoj sredini.
Srodne duše s kojima možete razmjenjivati ideje možete pronaći u različitim udruženjima povezanim s celijakijom, na društvenim medijima ili ovdje, u našem Schär klubu.

 Nedostatak hranjivih tvari u bezglutenskoj prehrani?

 Nedostatak hranjivih tvari u bezglutenskoj prehrani?

Ne, do toga ne dolazi uz uravnoteženu prehranu. U svrhu otkrivanja bilo kakvih nedostataka nakon postavljanja dijagnoze nužno je specijalizirano i iscrpno savjetovanje sa stručnjakom, a može biti potrebno i provođenje određenih krvnih pretraga. Cilj je u liječenju bezglutenskom prehranom izbjegavati bilo kakve nedostatke hranjivih tvari. Potrebno je obraćati pozornost na apsorpciju željeza, folata i kalcija, na nedostatak vitamina topivih u mastima  (zbog klasične malapsorpcije masti) te na nedostatak fosfora i vitamina D zbog male opskrbe mlijekom i mliječnim proizvodima (uz dodatnu intoleranciju na laktozu).

 Monogliceridi i digliceridi masnih kiselina u proizvodima Schär

 Monogliceridi i digliceridi masnih kiselina u proizvodima Schär

Monogliceridi i digliceridi masnih kiselina koje upotrebljavamo kao emulgatore biljnog su podrijetla. Riječ je o emulgatorima koji se u Europskoj uniji smiju upotrebljavati kao aditivi u prehrambenim proizvodima. Svi su prirodnog podrijetla i sva dostupna znanstvena ispitivanja dokazuju da nisu rizični za zdravlje. Ako bilo koji naš proizvod sadržava meso ili sastojke životinjskog podrijetla, to je navedeno u popisu sastojaka.

 Bezglutensko putovanje

 Bezglutensko putovanje

Bezglutensko putovanje zahtijeva nešto pripreme: ako imate izbora u vezi s tim kamo putujete, posjetite našu mrežnu stranicu i pronađite odgovarajuće odredište. Ovdje možete pronaći popis bezglutenskih restorana ili pizzerija u raznim zemljama, a možete potražiti i smještaj  i mogućnosti za kupnju . Ako na putovanju imate internet, možete spontano posjetiti www.schaer.com i provjeriti gdje u blizini možete kupiti bezglutenske proizvode. Dobra je ideja i preuzeti odgovarajuću aplikaciju prije polaska na put. Kako biste sigurno imali nešto pri ruci kad u blizini nema supermarketa, predlažemo da ponesete dovoljno grickalica sa sobom.

 Koji su pozitivni učinci bezglutenske prehrane?

 Koji su pozitivni učinci bezglutenske prehrane?

Simptomi nestanu, a vrijednosti izmjerene pri serološkim pretragama i mukozna membrana tankog crijeva vrate se u normalu. Za osobe pogođene celijakijom koje pate od tipičnih simptoma rezultati bezglutenske prehrane odmah su primjetni: u samo nekoliko dana poboljša se apetit, ali i općenito stanje organizma, proljev nestane, a rast djece vraća se u normalu. Čak se i potencijalni simptomi deficijencije kao što su smanjena mineralizacija kostiju ili anemija uzrokovana nedostatkom željeza postupno povlače. Bezglutenska prehrana, posebno ako je započeta odmah nakon dijagnoze, smanjuje rizik od dugoročnih zdravstvenih problema. Međutim, autoimune bolesti povezane s celijakijom ne mogu se potpuno isključiti. Jedna je od njih, primjerice, Hashimotov tireoiditis, koji se često pojavljuje u djevojaka u pubertetu.

Prednosti bezglutenske prehrane
– mukozna membrana tankog crijeva vrate se u normalu
– tijelo apsorbira i iskorištava hranjive tvari
– nadoknađuje se gubitak tjelesne mase
– poboljša se opće stanje organizma.
Dodatne pozitivne učinke bezglutenske prehrane možete pronaći ovdje .

 Koji klinički oblici celijakije postoje?

 Koji klinički oblici celijakije postoje?

Kratak opis kliničkih oblika celijakije

Klasična celijakija
Tipična celijakija razvija se već u ranoj fazi, uglavnom dva mjeseca nakon prestanka dojenja, a očituje se simptomima malapsorpcije koji su za nju tipični:
– kronični proljev
– gubitak tjelesne mase i energije
– nedostatak apetita
– mučnina
– nadut trbuh
– bol u trbuhu
– smetnje u rastu (u djece).

Simptomatska celijakija
Simptomatska celijakija (prije se nazivala atipična celijakija) pojavljuje se tek kasnije, a očituje se simptomima izvan probavnog područja, na primjer:
– umorom
– anemijom zbog nedostatka željeza
– amenorejom (nedostatkom menstruacije)
– nedostatkom vitamina ili mineralnih soli
– povećanjem jetrenih transaminaza
– ponavljajućim bolovima u trbuhu
– hipoplazijom (nedovoljnim stvaranjem) zubne cakline
– bolešću dermatitis herpetiformis Duhring
– smetnjama u rastu u školskoj dobi.

Supklinička celijakija
Kod supkliničke celijakije (prije poznata kao tiha celijakija) ne pojavljuju se posebni simptomi: vrlo se često pronalazi u osoba s povećanim rizikom; na primjer, članova obitelji osobe koja pati od celijakije ili dijabetičara, a dijagnosticira se slučajno pri serološkim pretragama otkrivanjem prisutnosti pozitivnih antitijela. Simptomi su u većini slučajeva samo naizgled skriveni, no u stvarnosti se s početkom bezglutenske prehrane primjećuje poboljšanje i fizičko i  psihičko.

Potencijalna celijakija
Kao potencijalni (prije su se nazivali latentni) slučajevi celijakije dijagnosticiraju se slučajevi u kojima je nalaz biopsije crijeva zanemariv, no u krvi su pronađena tipična antitijela. U osoba s tim oblikom celijakije tanko crijevo može biti teško oštećeno ako se ne pridržavaju bezglutenske prehrane. Celijakija se često dijagnosticira u osoba koje pate od autoimunih bolesti, posebno dijabetesa tipa 1 i tireoiditisa (upale štitnjače), kao i sindroma kao što su Downov, Turnerov ili Williamsov sindrom, ili u osoba koje pate od nedostatka imunoglobulina IgA.

 Što se dogodi ako osobe koje ne pate od celijakije jedu bezglutensku hranu?

 Što se dogodi ako osobe koje ne pate od celijakije jedu bezglutensku hranu?

Ne dogodi se ništa. Ta im prehrana ne šteti, no i ne pomaže ni na koji način. A usto jedete manje kolača, pizze ili kruha. Možete dijeliti hranu sa svima, no drugi je ne mogu dijeliti s vama.

 Što je celijakija?

 Što je celijakija?

Celijakija je trajna intolerancija na gluten

Gluten je bjelančevina koja se pojavljuje u žitaricama kao što su pšenica, ječam, pir, raž, bijela pšenica i pšenoraž. U djece i odraslih s tom posebnom genetičkom predispozicijom unos hrane koja sadržava gluten ili tragove glutena dovodi do imunosne reakcije u crijevima s posljedičnom kroničnom upalom i smanjenjem crijevnih resica (atrofijom). Različiti simptomi  mogu se pojaviti kod celijakije.  Sluznica tankog crijeva obložena je crijevnim resicama i mikroresicama čija je uloga povećanje površine crijeva i apsorpcija hranjivih tvari. U osoba pogođenih celijakijom resice i mikroresice tankog crijeva gotovo su potpuno smanjene, zbog čega je sluznica tankog crijeva oštećena. Izravnavanjem mukozne membrane može se apsorbirati manje ili nimalo hranjivih tvari (bjelančevina, masti, ugljikohidrata, vitamina i mineralnih soli).  Posljedice su pothranjenost i simptomi deficijencije. Celijakija ili, bolje rečeno, intolerancija na gluten jedna je od najraširenijih intolerancija na svijetu. Procjenjuje se da u područjima u kojima je velik dio populacije europskog podrijetla (Europa, Sjeverna i Južna Amerika, Australija) svaka stota osoba pati od celijakije. Sličan se postotak pojavljuje u zemljama u razvoju u sjevernoj Africi, na Bliskom istoku i u Indiji, gdje se stanovništvo hrani pretežno žitaricama.

 Što je gluten?

 Što je gluten?

Gluten je bjelančevina koja se pojavljuje u žitaricama kao što su pšenica, ječam, pir, raž, bijela pšenica i pšenoraž. Gluten ima iznimno malu hranjivu vrijednost. U biti djeluje kao ljepilo koje drži pšenično brašno na okupu, čime omogućuje ili pojednostavnjuje pečenje kruha.

 Koja je razlika između alergije na pšenicu i celijakije?

 Koja je razlika između alergije na pšenicu i celijakije?

Celijakija (tehničkim rječnikom se naziva i glutenskom enteropatijom / sprue)

Celijakija je trajna intolerancija organizma na gluten. Može se smatrati autoimunom bolešću koju uzrokuje gluten sadržan u žitaricama pšenici, piru, raži, ječmu, kuskusu i zelenom piru. Uz gluten kao antigen, preduvjet za razvoj intolerancije na gluten su i genetička predispozicija i drugi, djelomično još nepoznati čimbenici. Celijakija pripada u najraširenije kronične bolesti na svijetu. U Europi, sjevernoj Africi i područjima u kojima je većina stanovništva europskog podrijetla (Australija, SAD, Kanada) učestalost celijakije iznosi oko 1 %. Jedini je znanstveno dokazani lijek cjeloživotna stroga bezglutenska prehrana.

Alergija na pšenicu
Alergija na pšenicu  je bolest koja potiče obrambenu reakciju tijela prema različitim bjelančevinama u pšenici. Senzibilizacija preko dišnih putova udisanjem prašine zrna dovodi do takozvane pekarske astme. No ako se jedenjem pšenice senzibilizacija dogodi u gastrointestinalnom sustavu, to može dovesti do klasične alergije na hranu tipa IgE. Pšenica je jedan od šest glavnih alergena u djece. U odraslih se ta alergija pojavljuje rjeđe jer u većini slučajeva ponovno nestane do razdoblja kad dijete dosegne školsku dob. Jednako kao kod celijakije, jedina je učinkovita terapija strogo izbjegavanje alergena koji izaziva reakciju, pri čemu zbog sličnosti alergena nije potrebno eliminirati samo pšenicu nego i divlju pšenicu, durum pšenicu, mali pir, Emmer pšenicu, bijelu pšenicu, divlji pir, pir i zeleni pir.

Kod alergije na pšenicu potrebno je ponajprije izbjegavati pšenicu, no kod celijakije strogo treba izbjegavati sve vrste žitarica koje sadržavaju gluten (pšenicu, ječam, raž, pir, pšenoraž, Emmer pšenicu, zeleni pir, mali pir, bulgur pšenicu, kuskus).

 Koja je razlika između svježega kvasca, suhoga kvasca ili praška za pecivo?

 Koja je razlika između svježega kvasca, suhoga kvasca ili praška za pecivo?

Kvasac
Za razliku od praška za pecivo, prirodni kvasac biološkog je podrijetla i obično se može naći u prodavaonicama u obliku svježega ili suhoga kvasca. Prirodni kvasac potreban je da bi se tijesto za kruh diglo i najbolje funkcionira na toploj sobnoj temperaturi, kad je vlažno i kad ima dovoljno kisika. Svježi kvasac ima kratak rok valjanosti i stoga se treba čuvati na hladnome i suhom mjestu. No suhi kvasac dugo traje i može se umiješati izravno u brašno. Svježi kvasac prethodno treba rastopiti u mlakoj vodi ili mlijeku. Prirodni kvasac djeluje prije pečenja, stoga je važno pustiti tijesto da odstoji prije pečenja. Prirodni kvasac uzgojen na melasi općenito je bezglutenski proizvod; vrste kvasca uzgojene na drugim hranjivim tvarima (zob, pivski kvasac) potrebno je izbjegavati u slučaju celijakije. U svojim proizvodima upotrebljavamo prirodni kvasac vrste Saccharomyces cerevisiae, poznat i kao “pivski kvasac” ili industrijski kvasac, koji ne sadržava gluten.
Sljedeći proizvodi iz našeg asortimana proizvode se bez kvasca:
· Wraps
· Biscotto all‘Avena
· Choco Chip Cookies
· Chocolate O´s
· Ciocko Sticks
· Delishios
· Nocciolí
· Ondulé
· Orangino
· Mini Butterkeks – Petit beurre
· Savoiardi
· Wafer Pocket
· Wafers al cacao
· Wafers al limone
· Wafers alle nocciole
· Chocolix
· Crisp Bar
· Quadritos
· Snack
· Twin Bar
· Muffins Choco
· Pausa Ciok
· Saltí
· Anellini
· Fusilli
· Fusilli ai cereali
· Penne ai cereali
· Penne
· Spaghetti
· Farina
· Mix B – Bread Mix
· Mix C – Mix Pâtisserie
· Mix It! Universal
· Mix It Dunkel – Mix It Rustico
· Corn Flakes
· Choco Müsli
· Fruit Müsli
· Milly Magic

BIO:
· Apple Bisco
· Choco Bisco
· Madeleines Classic
· Madeleines Choco
· Pan Crisp Cereal
· Penne Cereal
· Spaghetti Cereal

Uzmite u obzir da se u bio kojem trenutku recepti mogu izmijeniti i da su indikacije valjane samo dok se recept u pitanju ne izmijeni!

Prašak za pecivo
Za razliku od prirodnoga kvasca, prašak za pecivo upotrebljava se u vrstama tijesta bogatim mastima i šećerom. Stoga je prašak za pecivo sredstvo za pečenje kemijskog podrijetla (soda bikarbona kao vektor za ugljikov dioksid i kiseline ili kisela sol za proizvodnju CO2). Prašak za pecivo potrebno je prosijati zajedno s normalnim brašnom koje se stavlja u tijesto. Za razliku od prirodnoga kvasca, prašak za pecivo djeluje tijekom procesa pečenja. Prašak za pecivo može sadržavati i škrob, stoga obratite posebnu pozornost na navedene sastojke. Ako imate dvojbe, najbolje je da ga ne upotrijebite!

 Što je naljepnica za svježinu?

 Što je naljepnica za svježinu?

Naljepnica za svježinu mala je etiketa pričvršćena na pakiranje. Kisik uzrokuje oksidacijske reakcije i jedan je od glavnih razloga propadanja hrane. Naljepnica za svježinu upija kisik koji se nalazi u preostalom zraku unutar pakiranja i time prirodno produljuje trajanje proizvoda i dulje ga održava svježim. Tako naš kruh ima okus kao da je svježe pečen bez umjetnih konzervansa.

 Čemu Paket dobrodošlice Schär?

 Čemu Paket dobrodošlice Schär?

Kako bismo novodijagnosticiranim potrošačima olakšali početak pridržavanja bezglutenske prehrane, nudimo paket dobrodošlice s nekoliko odabranih proizvoda i informativnim materijalima.
Kako biste dobili paket, zatražite karticu s kodom od svojeg nutricionista. Pratite upute na kartici.
Ako je vašem liječniku ili nutricionistu ponestalo kartica, zamolite ih da nam pišu ili da nas nazovu. Mi ćemo se zatim pobrinuti za sve ostalo.

 Na što trebam obraćati pozornost u kuhinji?

 Na što trebam obraćati pozornost u kuhinji?

Sigurna priprema bezglutenskih jela
• Upotrebljavajte isključivo sastojke koji su bez sumnje bezglutenski. Može vam pomoći popis prehrambenih artikala koji pružaju udruge za celijakiju.
• Nemojte dodirivati hranu rukama zaprljanim brašnom ili prljavom kuhinjskom opremom (zdjelama, kuhačama, sitima, tavama) koja je došla u doticaj s hranom koja sadržava gluten.
Hranu stavljajte isključivo na čiste površine – kao što su radne površine, tepsija, oprema za pečenje kolača ili roštilj). Važno: Počnite kuhati tek nakon čišćenja.
• Nemojte upotrebljavati ulje koje je prethodno iskorišteno za prženje paniranih jela koja sadržavaju gluten
• Nemojte upotrebljavati vodu koja je prethodno iskorištena za kuhanje tjestenine koja sadržava gluten
• Na površinama koje su možda kontaminirane upotrebljavajte papir za pečenje ili aluminijsku foliju kao podlogu
Nije potrebno imati posebne lonce, pribor za jelo, tave ili tave za prženje ili čak posebnu kuhinju. Dovoljni su poseban toster, košara za kruh i poseban kutak za pohranu u kuhinji. Perilica posuđa i temeljito čišćenje površina osigurat će ostalo.

 Što učiniti kod sumnje na celijakiju?

 Što učiniti kod sumnje na celijakiju?

U slučaju simptoma koji upućuju na celijakiju obično je dovoljno obaviti serološku pretragu u svrhu postavljanja prve dijagnoze.

Konačna dijagnoza može se postaviti tek biopsijom tankog crijeva. Tijekom biopsije uzimaju se komadići tkiva, koji se zatim histološki pregledaju kako bi se utvrdila moguća atrofija resica.

Serološke pretrage
Serološkim pretragama može se potvrditi sumnja na celijakiju. Pritom se ponajprije ispituju antitijela na transglutaminazu (ATA) kategorije imunoglobulina IgA. Riječ je o iznimno pouzdanoj i rutinskoj pretrazi krvi. Jednako je važno, ali manje uobičajeno utvrđivanje antitijela na endomizij (EMA). Antitijela na glijadin (AGA) kategorije imunoglobulina IgA i IgG posebno su važna u djece mlađe od tri godine jer pružaju jasnije rezultate od ostalih antitijela. Izolirana promjena samo na imunoglobulinu AGA-IgG nije dovoljna za dijagnozu, osim u djece s nedostatkom imunoglobulina IgA.

Biopsija tankog crijeva
Kod pozitivnih seroloških nalaza preporučuje se biopsija tankog crijeva, koja se provodi gastroskopijom. U slučaju pozitivnih seroloških nalaza, kao i tipičnih promjena u području tankog crijeva (atrofija resica, povećanje antitijela u mukoznoj membrani tankog crijeva) sa sigurnošću se može potvrditi dijagnoza celijakije.

Test izdržljivosti
U slučaju sumnje (kad se celijakija ne može jasno dijagnosticirati) neki gastroenterolozi nakon dvije godine pridržavanja bezglutenske prehrane preporučuju ponovno uvođenje glutena u prehranu tijekom kratkog razdoblja. Dijagnoza se može potvrditi ako je u roku od nekoliko mjeseci (u nekim slučajevima nekoliko godina) od novog unosa glutena došlo do kliničkoga i bioptičkog relapsa. Izloženost glutenu mora biti pod strogim liječničkim nadzorom.

 Kako će izgledati vaš prvi tjedan bez glutena?

 Kako će izgledati vaš prvi tjedan bez glutena?

Bezglutenska prehrana može biti zdrava, ukusna i uravnotežena. Zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda od bezglutenskih žitarica koji se nude na tržištu uravnotežena prehrana moguća je i za osobe s celijakijom – posebno s obzirom na to da su mnogi proizvodi po prirodi bezglutenski. Uz strogu i uravnoteženu bezglutensku prehranu potrebe za hranjivim tvarima, vitaminima i mineralima su zadovoljene. Raznolika prehrana važna je kako biste ostali zdravi i u formi. Zdrava svakodnevna prehrana može se prikazati piramidom  Ona je podijeljena u više slojeva, a svaki se sloj sastoji od prehrambene skupine proizvoda. Hranu u donjem sloju piramide (povrće i voće) treba jesti u većim količinama od hrane u gornjem sloju (masti). Sljedećih 10 pravila koja je donijelo Njemačko udruženje za prehranu (DGE) odnosi se i na osobe koje pate od celijakije:
1. jedite raznoliko
2. mnogo proizvoda od bezglutenskih žitarica (kruh, tjestenina, žitne pahuljice), kao i prirodno bezglutenske žitarice kao što su riža, kukuruz, kvinoja, šćir, proso i krumpir
3. pet na dan (porcija povrća i voća)
4. svakodnevni unos mlijeka ili mliječnih proizvoda, jedanput ili dvaput tjedno riba, dva do tri puta tjedno meso, najviše tri jaja tjedno (uključujući procesirana) – uvijek odaberite opciju s manje masnoće
5. ne previše masti i masne hrane (60 – 80 g masti na dan), po mogućnosti bilje masti (maslinovo ulje, repičino ulje, bučino ulje ili suncokretovo ulje)
6. šećer i sol u umjerenim količinama (jodirana sol s fluoridom)
7. mnogo tekućine (litra do dvije na dan), voda, nezaslađeni biljni čajevi, razrijeđeni sokovi
8. pripremajte hranu nježno tako da bude ukusna (kuhajte na pari umjesto u kipućoj vodi, na roštilju umjesto u pećnici, upotrebljavajte tave za prženje s dnom koje se ne lijepi)
9. uzmite si vremena dok jedete i uživajte u hrani
10. pazite na tjelesnu masu i dovoljno se krećite.

Naši prijedlozi jelovnika pomažu pri prvim koracima bezglutenske prehrane. Navedena jela jednostavno se pripremaju i mogu se upotrebljavati po želji, prema ukusu ili preferencijama, kao osnova za druga jela. Postoji i velik broj kuharica za bezglutenska jela. Pustite mašti na volju u kuhinji!

 Koliko nakon dijagnosticirane intolerancije na gluten simptomi nestanu?

 Koliko nakon dijagnosticirane intolerancije na gluten simptomi nestanu?

U većine pacijenata s celijakijom simptomi uglavnom nestanu odmah nakon prebacivanja na bezglutensku prehranu.  Drugi pacijenti primijete znatno kliničko poboljšanje simptoma u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci. Samo u rijetkim slučajevima simptomi nestanu tek nakon godine dana.

 Odakle dolaze sirovine za proizvode Schär?

 Odakle dolaze sirovine za proizvode Schär?

Svoje sirovine nabavljamo iz sljedećih zemalja:
Zob: Sjeverna Europa
Proso: Italija i Austrija
Riža: Italija i Španjolska
Sirak: Italija
Kukuruz: Italija i Austrija
Heljda: Poljska
Soja: brašno, mekinje i pahuljice potječu iz zemalja Europske unije.

 Zašto su bezglutenski proizvodi skuplji od proizvoda koji sadržavaju gluten?

 Zašto su bezglutenski proizvodi skuplji od proizvoda koji sadržavaju gluten?

Cijena proizvoda ovisi o ponudi i potražnji. Tržište bezglutenskih proizvoda malo je u usporedbi s tržištem proizvoda od “normalnih” žitarica koji sadržavaju gluten i proizvode se za širu populaciju. Ipak, viša cijena tih proizvoda ponajprije je posljedica složenog načina proizvodnje. Komisija Codex alimentarius postavila je 2008. godine novi prag vrijednosti za bezglutensku hranu. Takvi proizvodi u skladu s time mogu sadržavati najviše 20 ppm (20 mg/100 g, ppm = dijelova na milijun) glutena. Ti službeni pragovi vrijednosti zahtijevaju iznimno strogo praćenje i posebne mjere opreza pri isporuci, proizvodnji i pakiranju prehrambenih artikala. Međutim, samo strogi sustavi osiguravanja kvalitete jamče visoku sigurnost proizvoda. Sirovine i gotovi proizvodi neprestano se podvrgavaju provjerama i pregledavaju se kako bi se utvrdio njihov sadržaj glutena i ostalih alergena. Proizvodnja visokokvalitetne i pouzdano bezglutenske hrane potpuno je automatizirana i primjenjuje najmoderniju tehnologiju.
Riža i kukuruz, glavne sirovine koje se upotrebljavaju za proizvodnju bezglutenske hrane umjesto pšenice, usto su skuplji od pšenice.

 Hoće li jednom postati dostupna "pilula" protiv celijakije?

 Hoće li jednom postati dostupna "pilula" protiv celijakije?

Alternativni načini liječenja

Terapija koja se propisuje za liječenje celijakije jest bezglutenska prehrana i tako će ostati još neko vrijeme. Unatoč aktivnom istraživanju i uzbudljivim novim pristupima nijedna od alternativnih mogućnosti liječenja još nije spremna za tržište.
Jedna je od najnaprednijih terapija dosad dodatak prehrani zvan Larazotid, koji istodobno smanjuje prohodnost mukozne membrane tankog crijeva i apsorpciju glutena. To može pomoći da se stvari dovedu pod kontrolu u pacijenata koji imaju potvrđenu celijakiju te i dalje pate od nekih zaostalih simptoma unatoč bezglutenskoj prehrani. Taj dodatak, međutim, nije pogodan kao alternativa bezglutenskoj prehrani.

Istraživanja u vezi s cijepljenjem protiv celijakije, točnije rečeno, hipersenzibilizirajuće alergijsko cjepivo protiv bjelančevina glutena također zvuče uzbudljivo. Cjepiva se trenutačno ispituju u kliničkom ispitivanju. Upitno je hoće li nakon takve hipersenzibilizacije pacijenti s celijakijom moći prestati s bezglutenskom prehranom.

Sljedeći je pristup poticanje trošenja glutena preko enzima koji se uzimaju u obliku tableta. Zapravo enzimi mogu razgraditi gluten na fragmente, koji zatim više ne izazivaju imunosnu reakciju. NO takvi dodatni ne dovode do potpune istrošenosti glutena iz hrane, stoga taj pristup nije pogodan za liječenje celijakije. Nije jasno bi li oboljeli od drugih bolesti povezanih s glutenom imali koristi od takvih enzima, no zamisliva je uporaba kod osjetljivosti na gluten. Enzimi koji smanjuju gluten prodaju se kao dodatci prehrani, no nedostaju klinička ispitivanja koja bi opravdala njihovo preporučivanje.

Biogenetika
Zanimljivo je promatrati i razvoj genetički modificirane pšenice koja ne sadržava gluten. Te su genetičke modifikacije u epruvetama već prilično napredovale. No ograničujući je čimbenik da – iako je pšenica uzgojena bez alfa-glijadina, središnjeg sastojka glutena – imunosna reakcija svejedno je smanjena samo za 85 %. To ne bi bilo dovoljno za liječenje celijakije. Takva pšenica sa smanjenim udjelom glutena još nije dostupna.