Schär | glutenfree Products - Bezglutenska piramida pravilne prehrane

Bezglutenska piramida pravilne prehrane

Svijet proizvoda O celijakiji

Kako jesti na zdrav i uravnotežen način koristeći piramidu hrane bez glutena.

Pogledajmo piramidu prehrane

Koju hranu možemo jesti i koliko? Sa piramidom hrane bez glutena, lako je osigurati da na tanjuru imate zdravu hranu. Piramida na pet razina (1 – česta potrošnja, 5 – minimalna potrošnja) rikazuje od čega bi se trebala sastojati zdrava i uravnotežena hrana bez glutena: puno voća, povrća i žitarica, ograničenih životinjskih proizvoda i ograničenih masti i šećera.

Prva razina: tekućine

Baza piramide bez glutena sastoji se od značajne količine tekućine. Trebate piti 1,5-2 litre dnevno. Preporučuje se: voda, nezaslađeni čaj, vrlo razrijeđen voćni sok. Umjereno konzumirajte pića koja
sadrže kofein kao što su kava, zeleni ili crni čaj.

Druga razina: povrće, salata, voće, zdrave masti, integralni kruh,
sjemenke i proizvodi od žitarica

Ovdje imamo “5 puta dnevno pravilo” podijeljeno u 2 porcije voća i 3 porcije povrća, još bolje ako je svježe i sezonsko. Čaša soka od voća ili povrća jednaka je jednoj porciji.

Važno je znati: voće i povrće bogato je vlaknima, vitaminima, mineralnim solima, elementima u tragovima i antioksidansima.

Masti i ulja sadrže esencijalne masne kiseline i vitamine topljive u mastima (A, D, E, K). Najzdravije masti su one koje se dobivaju iz povrća kao što je hladno prešano maslinovo ulje i obično ulje.
Preporučujemo da dnevno konzumirate najviše tri porcije od 10 grama.

S glavnim jelima: kruh bez glutena i nezaslađen kruh, pahuljice od žitarica bez glutena, müsli, tjestenina, riža i krumpir. Sjemenke i žitarice bogate su ugljikohidratima i vlaknima. One osiguravaju
lako konzumiranje energije. Hranu u toj skupini trebate pojesti uz svaki obrok do ukupno tri porcije dnevno. 1 porcija = cca. 80-100 g bezglutenskog kruha, cca. 200g krumpira, cca. 100 g tjestenine bez glutena.

Važno je znati: slatki muesli ili slatki obroci bez glutena koji se konzumiraju između obroka smatraju se slatkim poslasticama.

Treća razina: meso, riba, jaja, mahunarke

Meso, riba i jaja izvor su bjelančevina, masti, mineralnih soli i vitamina B. Mahunarke poput graha, leće, graška i slanutka pripadaju ovoj skupini jer su bogate ugljikohidratima i proteinima.
Preporučamo da konzumirate jednu porciju ribe ili mesa (oko 100-120 grama) ili mahunarke dva puta tjedno (oko 60 grama). Najzdraviji izbor je govedina, piletina i riba. Jaja se ne smiju konzumirati više od dva puta tjedno.

Četvrta razina: mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i mliječni proizvodi poput jogurta, mekog i zrelog sira sadrže proteine, masti, kalcij i vitamine. Preporučamo da ograničite konzumaciju na dvije porcije dnevno, veličine cca. 120 grama,
konzumirajući sir smanjene masnoće ako je moguće.

Peta razina: životinjske masti i šećeri

Životinjske masti (kao što je maslac) treba konzumirati umjereno. Tu su i skrivene masti u hladnom mesu, umacima, kremama i slatkim proizvodima.

Preporučamo: povremeno konzumirajte ovu hranu i ograničavajte količine slatkih proizvoda, grickalica i zašećernih pića, koristeći šećer u ekstremnoj umjerenosti.