Schär | glutenfree Products - Razotkriveno 5 najčešćih mitova o  bezglutenskoj prehrani

Razotkriveno 5 najčešćih mitova o bezglutenskoj prehrani

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Otkrijte istinu iza uobičajenih zabluda o bezglutenskoj prehrani. Razotkrivamo najveće mitove bezglutenske prehrane.

Smatra se da je celijakija započela u vrijeme prve poljoprivredne revolucije. Ljudska prehrana počela se mijenjati, a neka su se tijela lakše prilagodila od drugih.

Iako se znalo za postojanje celijakije, njezin pravi okidač – gluten – nije identificiran sve do 2. svjetskog rata kada je nizozemski pedijatar Willem Karel Dicke primijetio pad smrtnosti od celijakije tijekom nizozemske gladi. Dr. Dicke nastavio je razvijati dijetu bez pšenice i inspiriran njegovim istraživanjem, engleski medicinski tim ranih 1950-ih otkrio je gluten kao okidač za celijakiju. Celijakija je u drugoj polovici 20. stoljeća prepoznata kao autoimuna bolest, a bezglutenska prehrana postala je prihvaćena kao primarni oblik liječenja.
Zbog toga je početkom 21. stoljeća došlo do prehrambene revolucije u kojoj su određene namirnice, nutrijenti i prehrambeni obrasci demonizirani – među njima i gluten. Puno je dezinformacija o glutenu i bezglutenskoj prehrani.

Evo istine iza mitova…

Mit #1: Bezglutenska dijeta je sama po sebi zdravija od ostalih dijeta.

Činjenica: Bezglutenska dijeta je upravo kao što zvuči – dijeta koja isključuje gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, a okidač je za celijakiju.

Iako je istina da je bezglutenska dijeta jedini učinkoviti oblik liječenja za osobe s celijakijom, osjetljivošću na gluten i drugim stanjima posredovanim glutenom, ova vrsta prehrane nije nužno zdravija za opću populaciju. Zdrava prehrana određena je izborom svih namirnica koje pojedinac bira.

Tijekom posljednjih nekoliko desetljeća komercijalna hrana bez glutena postala je sve dostupnija. Sasvim je moguće slijediti bezglutensku dijetu koja se temelji na pakiranoj hrani, ali ta hrana može biti jednako bogata mastima, šećerom i kalorijama kao i ona hrana koja sadrži gluten. Stoga je važno slijediti bezglutensku prehranu koja je dobro zaokružena i uključuje prirodne namirnice bez glutena poput voća, povrća i nemasnog mesa.

Mit #2: Bezglutenska dijeta je dobra za mršavljenje.

Činjenica: Baš kao što bezglutenske dijete nisu inherentno zdravije od drugih dijeta, uklanjanje hrane koja sadrži gluten iz vaših prehrambenih navika nije nužno formula za mršavljenje.

Dijete za mršavljenje općenito se temelje na nutricionističkoj vrijednosti i sadržaju kalorija kao glavnim prioritetima. Niskokalorična hrana bogata hranjivim tvarima često je temelj dijete koja potiče mršavljenje—to obično uključuje namirnice poput voća, povrća i nemasnih proteina. Cjelovite žitarice također se često nalaze u ovim dijetama, tako da gluten nije automatski isključen.

Jednostavna zamjena hrane koja sadrži gluten poput tjestenine ili kruha alternativama bez glutena ne mijenja nužno sastav hranjivih tvari ili sadržaj kalorija na bolje.

Mit #3: Malo glutena ne može škoditi.

Činjenica: Individualna osjetljivost na gluten varira među osobama s celijakijom i intolerancijom na gluten. Međutim, samo zato što pojedinac ne osjeća fizičke simptome nakon konzumiranja male količine glutena ne znači da on ne čini štetu.

Celijakija je autoimuna bolest uzrokovana glutenom. Dok mnogi pojedinci imaju primjetne fizičke simptome, pravi učinci celijakije javljaju se na staničnoj razini. Čak i najmanji trag glutena može uzrokovati oštećenje stanica u tankom crijevu osobe s celijakijom. Zbog toga je iznimno važno da osobe s celijakijom izbjegavaju unakrsnu kontaminaciju.

Dok je necelijakična osjetljivost na gluten – ponekad zvana intolerancija na gluten – manje poznata od celijakije, čini se da neki od tih pojedinaqca mogu tolerirati male količine glutena. Međutim, budući da se stanje još proučava, možda bi bilo bolje za te osobe da izbjegavaju čak i tragove glutena.

Mit #4: Bezglutenska dijeta je neukusna i dosadna.

Činjenica: Jedini uvjet za bezglutensku dijetu je da ne sadrži gluten. Iako se mnoga moderna hrana proizvodi od pšeničnog brašna i drugih sastojaka koji sadrže gluten, još uvijek postoji mnogo toga u čemu možete uživati.

Raznolikost je začin života, a svaku dijetu možete učiniti zanimljivijom uz malo kreativnosti. Kuharice bez glutena, blogovi i časopisi izvrstan su način da izgradite svoj repertoar recepata bez glutena. Osim toga, s višenamjenskim mješavinama bezglutenskog brašna lako je pretvoriti uobičajene recepte na bazi pšenice u zamjene bez glutena.

Iako je važno svaku prehranu temeljiti na namirnicama poput svježeg voća, mesa i povrća, komercijalna pakirana hrana bez glutena nudi fleksibilnost kada vam je to potrebno. Opskrbljivanje bezglutenskim kruhom, tjesteninom i grickalicama osigurava da ćete uvijek imati sigurne opcije hrane, čak i kada ste u žurbi da napravite nešto za jelo.

Mit #5: Skupo je slijediti bezglutensku dijetu.

Činjenica: Istina je da su bezglutenske namirnice poput kruha obično skuplje od njihovih alternativa koje sadrže gluten. Ali svaka dijeta može postati skupa ako se temelji na gotovim, pakiranim namirnicama.

Općenito, mit je da je zdrava prehrana skupa. Koliko ćete potrošiti na hranu ovisi isključivo o vama, bez obzira na to provodite li bezglutensku dijetu ili ne. Kupnjom na rasprodaji, izradom tjednog plana obroka i kupnjom na veliko, svaku dijetu možete učiniti pristupačnijom.

Uz pravilno planiranje, dovoljno je jednostavno izgraditi prehranu oko namirnica bez glutena poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i proteina. Imati pri ruci bezglutensku hranu gotovu za jelo dobra je ideja, ali ne morate puniti smočnicu skupljim gotovim, zapakiranim namirnicama.

Novi ste u bezglutenskoj prehrani i niste sigurni odakle početi? Na Schaer.com pronađite recepte, savjete o načinu života i ostale bezglutenske informacije.