Schär | glutenfree Products - Sve je počelo kao želučano-crijevna viroza

Sve je počelo kao želučano-crijevna viroza

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Marta je par mjeseci prije drugog rođendana imala neobjašnjive proljeve, povraćanje, napuhani trbuščić. Sve je počelo kako želučano-crijevna viroza, nakon koje se nikako nije oporavljala, gubila je na težini, bila jako blijeda, bezvoljna, umorna.


Dijagnoza postavljena na 2. rođendan

Nakon uobičajenih pregleda i pretraga kod pedijatra koji su bili uredni, poslani smo na pregled kod gastroenterologa koji je zatražio obradu da se potvrdi ili isključi celijakija. Dva mjeseca kasnije, Marta je dobila dijagnozu celijakije – baš na drugi rođendan.

Malo je reći da smo svi u obitelji bili u šoku. Do tada smo samo površno znali što je celijakija i da se ne smije konzumirati gluten. Međutim, gdje sve postoji gluten u tragovima, koje namirnice prirodno ne sadrže gluten, što podrazumijevaju deklarirani proizvodi bez glutena i slične pojedinosti morali smo svi u obitelji detaljno naučiti i prilagoditi se novonastaloj situaciji. Prvo smo temeljito očistili kuhinju i maknuli sav gluten iz kuće. U početku smo kupovali samo deklarirane proizvode bez glutena, da bi nešto kasnije saznali o listama proizvođača s proizvodima bez glutena (da nije izrijekom navedeno na pakiranju) koji su također sigurni za celijakičare. Općenito, detaljno proučimo deklaracije svih proizvoda koje kupujemo.

 


Razumijevanje i prihvaćanje

Drugo, morali smo djetetu od dvije godine objasniti da određenu hranu ne smije jesti jer “ima glutena”. To se prvenstveno odnosilo na situacije izvan kuće, primjerice u dječjem parkiću, kad netko ponudi grickalicu ili slatkiš koji sadrži gluten. Marti smo morali objasniti da zbog glutena to nije zdravo za nju i da joj može naškoditi. Iznenađujuće, Marta je od početka to dobro prihvatila i svi smo bili jako ponosni na nju kako zna što ne može uzeti. Zbog tih situacija, uvijek sa sobom imamo neku bezglutensku zamjenu.  

Od Martine dijagnoze celijakije prošlo je skoro 3,5 godine i možemo reći da smo se potpuno prilagodili. Sve obroke izvan kuće moramo jako dobro planirati, a doma svi jedemo zdravije bez glutena. Pri tome nam puno pomaže sve veći izbor bezglutenskih proizvoda koji su dostupni u trgovinama.

 

Napisala Ivana Bajsar