Schär | glutenfree Products - Što trebate znati o prelasku na vegansku, bezglutensku prehranu

Što trebate znati o prelasku na vegansku, bezglutensku prehranu

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Otkrijte najbolji način kako slijediti vegansku prehranu bez glutena.

Veganska prehrana bazirana je na biljkama, a vegetarijanstvo podiže na viši stupanj. Vegetarijanci ne konzumiraju meso, perad ili ribu, ali mogu konzumirati druge životinjske proizvode poput jaja i sira. Vegani u potpunosti izbjegavaju životinjske proizvode, uključujući namirnice poput meda.

Prelazak na veganski način života je velika promjena, ali postaje još veća kad ne jedete gluten. Evo što trebate znati o tome kako postati vegan kada ne jedete gluten.

Prednosti veganske dijete bez glutena

Ovo su neke od prednosti veganske prehrane:

 • Može pomoći u snižavanju razine kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti.
 • Mogla bi smanjiti rizik za određene vrste raka.
 • Može pomoći u upravljanju dijabetesom kontroliranjem razine A1C i šećera u krvi.
 • Može pomoći u promicanju zdravog mršavljenja.

Slijeđenje veganske prehrane znači usredotočiti se na zdravu hranu poput voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova i sjemenki. Ako već ne jedete gluten, možda će vam prijelaz biti malo lakši jer vaša prehrana vjerojatno već sadrži visok postotak cjelovite hrane. Glavni izazov bit će razvrstavanje koje su veganske zamjene za meso bez glutena, a koje nisu.

Zamjene za meso bez glutena

To što prelazite na vegansku prehranu ne znači da morate jesti salate do kraja života. Postoji mnoštvo zamjena za meso koje vam mogu zamijeniti sočan hamburger bez grižnje savjesti što jedete crveno meso. Problem je u tome što se mnoge veganske zamjene za meso proizvode od biljnih bjelančevina, od kojih neke nisu bez glutena.

Pogledajmo koje su uobičajene zamjene za meso:

 • Tofu – Popularna namirnica biljne prehrane i azijske kuhinje, tofu se dobiva prešanjem skute zgrušanog sojinog mlijeka u blokove. Veganski je i bez glutena.
 • Gljive – Gljive su izvrsna opcija za neprerađene zamjene za meso. Imaju prirodan mesnati okus, bogate su vlaknima i ne sadrže gluten.
 • Grah i mahunarke – ne samo da grah i mahunarke ne sadrže gluten, već su pristupačan izvor proteina biljnog podrijetla. Namirnice poput crnog graha, slanutka i leće osnovni su sastojci prehrane bez glutena, a pogodni su i za vegane.

Iako se neke od gore navedenih zamjena za meso lako uključuju u vegansku prehranu bez glutena, ponekad želite kupiti gotovu zamjenu. Na tržištu postoji mnogo zamjena za meso koje možete pronaći u lokalnoj trgovini, samo morate imati na umu koje su bez glutena.

Savjeti za prelazak na vegansku prehranu bez glutena

Prelazak na vegansku prehranu može biti izazov, pa si dajte vremena za polagani prijelaz, a ne pokušavajte prisiliti sve odjednom. Ako već slijedite prehranu bez glutena, možda vam je poznata ova vrsta prijelaza. Pokušajte napraviti male veganske zamjene za jedan obrok dnevno ili potpuno zamijenite jelo od mesa za vegansku alternativu. S vremenom možete potpuno odbaciti meso u korist veganskih alternativa bez stresa da to morate učiniti sve odjednom.

Evo nekoliko dodatnih savjeta kako postati vegan:

 • Naučite čitati oznake hrane. Ako već ne jedete gluten, vjerojatno znate osnove čitanja etiketa na hrani. Morat ćete, međutim, malo poboljšati igru ​​jer pronalaženje sastojaka na bazi mesa možda neće biti tako jednostavno kao traženje upozorenja na alergen da proizvod sadrži pšenicu (gluten).
 • Neka vam dijeta bude što jednostavnija. Prelaskom na bezglutensku prehranu odrečemo se pšenice, ječma i raži iz prehrane, ali za veganstvo je potrebno još jedno veliko odricanje – svi proizvodi životinjskog porijekla. Najbolje je da svoju prehranu pojednostavite prirodnom, biljnom hranom bez glutena poput voća, povrća, žitarica, orašastih plodova i sjemenki.
 • Opskrbite svoju smočnicu i hladnjak osnovnim namirnicama i gotovom hranom jer ništa nije gore od gladovanja.
 • Unaprijed provjerite jelovnike prije nego idete u restoran. Ako znate da ćete ići jesti, pokušajte unaprijed isplanirati i pogledati jelovnik restorana na webu. Bit ćete puno manje pod stresom znajući da imate mogućnosti i, ako je potrebno, možete nazvati restoran i provjeriti imaju li mogućnost prilagodbe.
 • Bez obzira na to koju dijetu slijedite, kvalitetna prehrana je neophodna. Prije nego što prijeđete na vegansku prehranu bez glutena, pobrinite se da razumijete koje su hranjive tvari potrebne vašem tijelu i kako ih unositi iz biljnih izvora. Pomoći Vam može razgovor s nutricionistom ili knjiga o veganskoj ishrani bez glutena. Dobro je napravite i zbirku veganskih recepata bez glutena kako biste ih uvijek imali pri ruci.