Schär | glutenfree Products - Savjeti o tome kako čitati naljepnice za hranu bez glutena

Savjeti o tome kako čitati naljepnice za hranu bez glutena

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Hrana koja sadrži gluten mora biti jasno označena. Međutim, na prvi pogled može biti vrlo teško prepoznati proizvode koji sadrže gluten. Možete li doista vjerovati certificiranoj hrani bez glutena?Osobe s dijagnozom celijakije i intolerancije na gluten moraju se pridržavati stroge dijete bez glutena. Ovdje vam nudimo informacije o pravilima bez glutena i certifikaciji proizvoda te savjete o tome kako čitati etikete hrane kako biste provjerili ima li glutena.

Propisi o označavanju hrane SAD-a i EU-a

Prema US Food & Drug Administration (FDA), hrana koja nosi oznaku “bez glutena” ili njene varijante poput “bez glutena”, “ne sadrži gluten” ili “bezglutenska” mora sadržavati manje od 20 dijelova po milijuna (ppm) glutena. Zašto ne nula ppm? Pa, FDA kaže da je razina od 20 ppm najniža koja se može pouzdano otkriti u hrani korištenjem znanstveno potvrđenih metoda otkrivanja glutena, a također je dijele druge zemlje i međunarodna tijela kao prihvatljivu minimalnu razinu jer većina ljudi s celijakijom može tolerirati gutanje tako male količine glutena.

Uz ograničenje od 20 ppm, pravila FDA dopuštaju proizvođaču hrane da označi svoj proizvod bez glutena ako ne sadrži:

Sastojak koji je bilo koja vrsta pšenice, raži, ječma ili križanci ovih žitarica, Sastojak dobiven iz ovih žitarica koji nije obrađen za uklanjanje glutena, ili, sastojak dobiven iz ovih žitarica koji je obrađen za uklanjanje glutena, ali rezultira time da hrana sadrži više od 20 ppm glutena.

Europska unija (EU) također koristi razinu glutena od 20 ppm kao svoju zakonsku granicu za hranu koja se može označiti kao bezglutenska. Kao i specijalizirani proizvodi bez glutena, uključujući hranu koja sadrži pšenični škrob bez glutena, oznaka bez glutena također se može koristiti na nekontaminiranim proizvodima od zobi.

U europskim zemljama također je moguće pronaći proizvode kao što su kruh i mješavine brašna s oznakom “vrlo mali sadržaj glutena”. Ovi proizvodi obično sadrže pšenični škrob bez glutena s razinom glutena između 21 i 100 ppm.

Programi certificiranja bez glutena

Kako proizvod postaje certificiran bez glutena? Certifikacija bez glutena je proces koji je osmišljen kako bi zaštitio potrošače s celijakijom i drugim srodnim poremećajima kao što su netolerancija na gluten ili osjetljivost na gluten bez celijakije potvrđivanjem da je proizvod zadovoljio stroge standarde bez glutena prije nego što se tvrdi da je siguran za konzumaciju.

Nekoliko tijela provodi programe certificiranja bez glutena, a svako ima svoje kriterije i područja djelovanja kojima je cilj osigurati sigurnost za potrošače:

Organizacija za certificiranje bez glutena (GFCO) certificira mnoge tisuće proizvoda. GFCO provjerava trgovce na malo, proizvođače i poljoprivrednike koristeći procjene rizika, revizije postrojenja i testiranje opreme i proizvoda, u tvornici i na mjestu kupnje potrošača. Gotovi proizvodi s logotipom GFCO moraju sadržavati 10 ppm ili manje glutena.

Program certificiranja bez glutena (GFCP) osigurava da proizvodi ispunjavaju regulatorne zahtjeve zemlje u kojoj se proizvod prodaje. Od 1996. GFCP-ovi tehnički stručnjaci certificirali su 30.000 mjesta u cijelom opskrbnom lancu.

NSF International radi na olakšavanju standarda javnog zdravstva od 1944. godine i uključuje program certificiranja bez glutena usklađen s konačnim pravilom za označavanje bez glutena FDA.

Potražite certificirani logotip bez glutena

Bezglutenski proizvodi mogu prikazivati ​​različite logotipe ovisno o programu certificiranja koji jamči za proizvod i njegovoj razini glutena. GFCO certificirani proizvodi bez glutena tradicionalno su istaknuti velikim “GF” slovima u krugu, iako je simbol nedavno preuređen s savinutim malim slovima “g”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi i šire, možete vidjeti simbol bez glutena Crossed Grain iz UK Celiac Society (Coeliac UK). Ovaj simbol znači da je proizvod prošao proces testiranja i da je certificiran kao siguran za svakoga tko je na dijeti bez glutena.

Što mora sadržavati hrana označena kao bezglutenska?

Kao što smo gore vidjeli, certificirana oznaka bez glutena jamči da hrana ne sadrži više od 20 ppm glutena, a ponekad i niže, kao u slučaju proizvoda bez glutena s certifikatom GFCO.

Britanska agencija za hranu i piće nedavno je ažurirala svoje smjernice o označavanju bez glutena kako bi osigurala da zob i dalje mora biti navedena kao alergen, čak i kada je potvrđeno da zob nije kontaminirana glutenom iznad granice od 20 ppm. Mali broj bolesnika s celijakijom osjetljiv je na zob bez glutena, koji se može kontaminirati ako se proizvodi u istim objektima kao i proizvodi koji sadrže pšenicu, ječam i raž.

Savjeti za kupovinu hrane bez glutena

Kako čitati oznake za gluten? Ovo je ključno pitanje za osobe s celijakijom i osjetljivošću na gluten bez celijakije ili koji se pridržavaju prehrane bez glutena iz drugih razloga.

Osim traženja bezglutenskih simbola i certifikata, uvijek trebate provjeriti popis sastojaka. Pšenica, ječam, raž i zob ključni su sastojci koje treba provjeriti.

Ne zaboravite da bez pšenice ne znači nužno i bez glutena.

Provjerite ima li upozorenja o alergenima koja mogu brzo sniziti proizvod ako se u njima navode žitarice koje sadrže gluten (imajte na umu da su u nekim zemljama izjave upozorenja o alergenima dobrovoljne). Međutim, mogu postojati razlike u tome koji sastojci moraju biti navedeni kao alergeni; u SAD-u, ječam i raž nisu među prvih osam alergena koji se moraju navesti.

Iako popis sastojaka može biti jasan, na kraju se često nalazi “može sadržavati” , što je još jedna stvar na koju morate pripaziti. “Može sadržavati tragove glutena” ili “proizvedeno u tvornici koja također rukuje pšenicom” su primjeri drugih proizvoda koje treba izbjegavati. Imajte na umu da u nekim zemljama izjave ‘mogu sadržavati’ nije obavezno navesti.

Konačno, vodite računa o hrani koja je svježe pripremljena i prethodno zapakirana na licu mjesta za prodaju, kao što su kolači u pekarnici. U takvim je ustanovama često najbolja politika tražiti potpuno objašnjenje sastojaka ili moguće kontaminacije.