Schär | glutenfree Products - Proljetni bezglutenski detox

Proljetni bezglutenski detox

Svijet proizvoda Bezglutenski život

Zbogom zima – zdravo proljeće!

Unatoč radosti zbog nove sezone, često se osjećamo umorno i padamo pod utjecaj vremenskih promjena. Loša prehrana i nedostatak tjelovježbe tijekom zimskih mjeseci znači nakupljanje loših tvari i toksina u našim tijelima zbog čega se osjećamo umorno i loše. Sada idealno vrijeme za učinkovitu detoksikaciju metabolizma.

Stvorili smo jednotjedni plan prehrane – naravno potpuno bez glutena – koja će očistiti vaše tijelo od otpadnih tvari i toksina. I evo kako to funkcionira:

 

Izbacivanje otpadnih tvari i toksina

Detox ima više veze s čišćenjem tijela nego s gubitkom kilograma. Zbog toga u našoj detoksikaciji nisu navedene količine ili kalorije. Umjesto toga, sami odlučujete koliko ćete jesti, ovisno o vašim potrebama. Iako, ako smanjite veličinu porcija, naravno, možete smršavjeti i u tjednu detoksikacije. I na kraju, držite se stare izreke: Doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao siromah.

Glavna značajka naše detoksikacije je podrška organima za izlučivanje koji su odgovorni za uklanjanje metaboličkih ostataka – tj. crijeva, bubrega, kože, jetre i pluća, a istovremeno uvođenje što manje novih otpadnih tvari u tijelo. Najprikladnija hrana za to je kuhano ili sirovo povrće, salata i voće. Stoga biste trebali jesti što više ove hrane. Sljedeće su vrste poželjnije zbog svog učinka čišćenja i detoksikacije:

Povrće i salata

 • Artičoka: Podržava probavu, a gorko sredstvo cinarin potiče metabolizam jetre i žučnog mjehura.
 • Artičoka iz Jeruzalema: “Krumpir za dijabetičare” ima malo kalorija i zasićen je vlaknima.
 • Kelj: Sadrži posebno visoku razinu vitamina C i luteina, što je neophodno za zdrave oči.
 • Šparoge: ukusna stabljika djeluje diuretički kao rezultat asparaginske kiseline koju sadrži i visokog sadržaja kalija.
 • Rajčica: Crveni pigment likopin koji se nalazi u rajčici posebno je učinkovit antioksidans i stoga jača obrambene snage organizma.
 • Bilje: Svježe bilje sadrži mnogo bioloških tvari koje podupiru izlučujuće organe i samo proizvode vrlo malo otpadnih tvari. Savršeno za začinjavanje hrane!
 • Psyllium: Poznat i kao ispaghula; sadrži vlakna koja se nabubre u dodiru s vodom i tako očiste probavni sustav.

Voće:

 • Papaja: Sadrži jake antioksidanse koji djeluju kao sredstvo za uklanjanje slobodnih radikala, a vjeruje se i da pomažu u sagorijevanju masti. Visok udio vitamina C i dehidrirajućeg kalija također je zanimljiv.
 • Ananas: bogat enzimima koji pozitivno utječu na probavu bjelančevina i sagorijevanje masti.
 • Šumsko voće: Šumsko voće, posebno borovnice, djeluje antioksidativno i protuupalno. Njihovi biljni pigmenti također imaju stabilizirajući učinak na krvne žile.
 • Kruške i jabuke: obje su izvor pektina, vlakna topivih u vodi koje pomažu u čišćenju tijela od toksina teških metala i snižavanju kolesterola.

Dodatni savjeti

Koristite što manje masnoće prilikom kuhanja – stoga su jela na pari bolja od pečenja. Za pripremu salata koristite visokokvalitetno maslinovo ulje jer to pomaže tijelu da apsorbira vitamine. Smanjite unos šećera i soli tijekom detoksikacije i prilikom pripreme obroka. Umjesto soli, za začin se može koristiti svježe bilje. Ne smije se piti kava ili alkohol. S druge strane, važno je vježbati, posebno na otvorenom; najbolja ideja je svakodnevno ići u pola sata brze šetnje – bez obzira na vremenske prilike.

I posljednje, ali ne najmanje važno: u detoksikaciji je izuzetno važno piti puno tekućine, poželjno je unositi oko 1,5 litara dnevno. To će vam pomoći da bolje izbacite tvari koje zagađuju vaše tijelo. Najbolje je piti i dalje mineralnu vodu, napitke od pjenušavih voćnih sokova bez dodanog šećera i nezaslađene biljne ili voćne čajeve. Posebno se preporučuju zeleni čaj i rooibos čaj, jer oba sadrže sastojke koji mogu djelovati kao čistači slobodnih radikala. Čaj od sladića ima detoksikacijski učinak koji čisti probavni sustav od toksina, kao i čaj od koprive koji isušuje i jača imunološki sustav.