Schär | glutenfree Products - Vrste glutenske intolerancije

Vrste glutenske intolerancije

Svijet proizvoda Drugi poremećaji povezani s glutenom

Zbog raznih poremećaja i netolerancija, sve veći broj ljudi izbacuje gluten iz svoje prehrane. Gluten je prirodni protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, kamutu i tritikalu.

U nastavku možete naći pregled različitih vrsta netolerancije na gluten:

Celijakija je autoimuna bolest. Kod pojedinaca sa genetskom predispozicijom, konzumiranje glutena, čak i u malim količinama, uzrokuje jake upale i atrofiju stanica tankog crijeva. Doživotnim pridržavanjem bezglutenske prehrane moguće je eliminirati simptome celijakije.

Brojne studije ukazale su da osjetljivost na gluten i pšenicu, koja je povezana sa preosjetljivošću na gluten i određene pšenične sastojke, čak i kod pojedinaca kod kojih nije dijagnosticirana celijakija ili alergija na pšenicu. Osjetljivost na gluten i pšenicu može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnina, povraćanje, osjećaj umora i iscrpljenosti, bol u mišićima te brojni drugi simptomi. Navedeni simptomi mogu nestati ako se pacijent pridržava bezglutenskog načina prehrane određeno vrijeme.

Kod pojedinaca sa alergijom na pšenicu, imunološki sustav reagira intenzivnije na unos proteina iz pšenice u organizam, dok je u normalnim okolnostima to apsolutno bezopasno. Alergija se najčešće manifestira reakcijom na koži i u području gornjeg dišnog puta. Tretman zahtijeva strogo praćenje plana prehrane koji ne sadržava pšenicu.

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) je čest gastroenterološki poremećaj. Glavni simptomi su nadutost, zatvor, proljev i bolovi u trbuhu, koji snažno narušavaju kvalitetu života. Prije nego se osobi dijagnosticira sindrom iritabilnog crijeva, treba prvo isključiti druge opcije poput celijakije, osjetljivosti na gluten i pšenicu ili ostale pojave glutenske intolerancije.