Schär | glutenfree Products - Gluten u lijekovima

Gluten u lijekovima

Svijet proizvoda Drugi poremećaji povezani s glutenom

Nažalost, opasnost od unosa glutena ne prestaje s prehranom jer gluten može biti prisutan i u lijekovima i zdravstvenim proizvodima bez recepta.

Nekoliko lijekova koji se izdaju na recept sadrže gluten, ali razumno je provjeriti sve lijekove koji se uzimaju oralno kako bi se osiguralo da su bez glutena, s obzirom na to da trenutačni propisi o označavanju ne uključuju uvijek strogi zahtjev za upozorenje na moguću prisutnost glutena. Saznajte kako prepoznati moguću prisutnost glutena u lijekovima na recept i proizvodima bez recepta te otkrijte popis lijekova bez glutena.

 

Kako prepoznati gluten u lijekovima

Iako se gluten ne koristi kao medicinski tretman sam za sebe, može biti prisutan u lijekovima u obliku pomoćne tvari. Pomoćne tvari su tvari koje se koriste u lijekovima koje povezuju druge sastojke i doprinose stabilnosti proizvoda kako bi produljile njegov rok trajanja, između ostalih funkcija.

Ako imate celijakiju ili neki drugi oblik intolerancije na gluten, morate poduzeti nekoliko koraka kako biste bili sigurni da je lijek siguran za vas. Prvo, ako se radi o lijeku na recept, provjerite sa svojim liječnikom koji ga propisuje. Također biste trebali provjeriti sastojke koje je dala farmaceutska tvrtka, bilo u uputama o pakiranju ili na web stranici proizvođača. Također možete provjeriti na internetu članke koji se redovito ažuriraju informacijama o lijekovima i prisutnosti glutena, uključujući lijekove bez glutena (vidi dolje).

Kada pogledate informacije o lijeku, neaktivni sastojci koji se mogu smatrati ‘crvenim zastavicama’ koji upozoravaju na potencijal prisutnosti glutena su pojmovi pšenični, modificirani ili preželatinizirani škrob (osim ako nije navedeno da je krumpirov škrob ili neki drugi izvor bez glutena), dekstrati (ako izvor nije naveden), dekstrin (ako izvor nije naveden), dekstrimaltoza (sadrži ječmeni slad) i karamel boja (može sadržavati slad).

Različite zemlje imaju različita pravila i pristupe označavanju glutena u medicini. U SAD-u, Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je nacrt smjernica proizvođačima lijekova da u svoje označavanje uključe izjavu o bezglutenskom sadržaju ako je to točno i da daju točne informacije o tome sadrže li njihovi proizvodi gluten ili ne. Ali lijekovi na recept i proizvodi bez recepta još uvijek nisu zakonski obvezni označiti gluten, dok zdravstveni proizvodi poput vitaminskih i mineralnih dodataka moraju sadržavati manje od 20 dijelova na milijun (ppm) glutena ako su označeni kao bez glutena. Podržavaju se inicijative da označavanje glutena ili bez glutena postane uvjet za sve lijekove.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, savjet udruge Celiac UK je da u uputama za pacijente svakog lijeka provjerite pšenični škrob. Obično će biti popraćeno izjavom da je lijek prikladan za osobe s celijakijom zbog izrazito niskog sadržaja glutena u korištenoj vrsti pšeničnog škroba te upozorenje da proizvod ne smiju uzimati osobe alergične na pšenicu.

Popis lijekova bez glutena

Ponekad informacije koje se mogu dobiti od liječnika koji prepisuje lijek i letaka s informacijama o proizvodu nisu u potpunosti zadovoljavajuće. Mogu se navesti sastojci koji mogu sadržavati gluten, ali bez konkretne ocjene je li gluten prisutan i u kojoj količini.

Web stranica Gluten Free Drugs nudi mnoštvo informacija o određenim lijekovima i njihovoj prikladnosti za pacijente s celijakijom ili osobe s drugim intolerancijama. Abecedni popis lijekova na stranici koristi se numeričkim sustavom u kojem 1 znači bez glutena, 2 je za proizvode koji su gotovo sigurno sigurni iako proizvođač ne jamči da su bez glutena, a 3, 4 i 5 pružaju druge kategorije za potpuni procjena svakog proizvoda. Popis također uzima u obzir prisutnost raznih škroba, laktoze i soje u lijekovima

Što učiniti ako niste sigurni ima li glutena u vašim lijekovima

Ako niste sigurni ima li glutena u vašem lijeku, trebali biste nastaviti uzimati lijek uz konzultacije kako biste saznali je li gluten prisutan ili ne. Konzultirajte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom, ali možda ćete također morati nazvati proizvođača i pitati o izvorima neaktivnih sastojaka lijeka, kao i o njihovim proizvodnim procesima i pokušajima da spriječe kontaminaciju glutenom.

Čak i ako osjećate simptome kao nuspojavu lijekova koje uzimate, važno je potražiti savjet stručnjaka prije nego što zaključite da se radi o reakciji na gluten. Šećerni alkoholi u lijekovima mogu, na primjer, izazvati želučane tegobe. Nakon što ste iscrpili sve mogućnosti informacija, znat ćete trebate li potražiti alternativni lijek ili biti sigurni da je vaš recept bez glutena.