Schär | glutenfree Products - Bezglutenska prehrana za djecu i najbolje ideje za grickalice

Bezglutenska prehrana za djecu i najbolje ideje za grickalice

Svijet proizvoda Obitelj i djeca

Treba li moje dijete bezglutensku prehranu?

U slučaju da vaše dijete ne podnosi gluten, bezglutenska prehrana definitivno je nužna. 

Dva medicinska stanja koja se liječe bezglutenskom prehranom su celijakija i intolerancija na gluten, također poznata kao necelijakična osjetljivost na gluten (NCGS). Ni za jedno od ovih stanja još uvijek ne postoji lijek, a jedini način na koji je moguće izbjeći negativne reakcije organizma upravo je izbjegavanje glutena. Ono se u ovim se slučajevima smatra metodom liječenja. 

Celijakija je autoimuni poremećaj koji se javlja kada imunološki sustav tijela pogrešno identificira gluten kao štetnog napadača i napada ga antitijelima. Ovakva reakcija tijela rezultira oštećenjem unutrašnjosti tankog crijeva u kojem se apsorbira većina hranjivih tvari koje su nam potrebne. U slučaju neliječenja, ovakvo stanje dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posljedica. NCGS sličan je celijakiji po tome što postoji negativna reakcija na gluten, ali se razlikuje po tome što ne dovodi do iste vrste teškog oštećenja crijeva. 

Kako započeti bezglutensku prehranu kod djece?

Za početak je važno pripremiti se za ulogu osobe koja strogo brine o načinu prehrane svog djeteta. Tada dolazi na red upoznavanje djeteta s neophodnim promjenama koje postaju dio njegove svakodnevice. Njih je važno predstaviti kao avanturu kroz koju ćete prolaziti zajedno, pritom dovoljno ozbiljno naglašavajući da su promjene neophodne. Bez obzira na varijacije u pristupu, u komunikaciji s djetetom nema smisla izbjegavati činjenicu da bezglutenska prehrana znači razliku, bilo da se radi o njegovim omiljenim grickalicama ili brzoj hrani. Ipak, alternative su brojne, a informiranje i domišljatost pomoći će vam da ih otkrijete.

Mnoge stvari koje dijete voli, a koje obično sadrže gluten, mogu se preslikati u verziju bez glutena. Kora za pizzu od bezglutenskog brašna možda će ispočetka iziskivati trud i vrijeme, dok će se kupnja peciva za hamburger vjerojatno obavljati na neuobičajenom mjestu – u svakom slučaju, važno je da je izvedivo. Nekoliko žitarica i brašna koje ne sadrže gluten su: badem, amarant, heljda, kasava, kokos, različak, slanutak, leća, proso, kvinoja, riža, sago, sezam, soja i tapioka, a postoje i brojne druge. Izdvojite vrijeme kako biste osmislili nova jela ili prilagodili sastojke starih, a cijelo vrijeme imajte na umu u obzir uzeti i mišljenje svog djeteta. Jedan zabavan način da to učinite je napraviti oznake zajedno s rangiranjem za jela, na ljestvici od “Ne sviđa mi se” preko “OK je” do “Jako je ukusno”, a ocjene djeteta možete ukomponirati u svoje bilješke o novim jelima. Najbolji način za ohrabrenje i buđenje interesa kod djeteta je poticanje da sudjeluje u cijelom procesu s vama i ostatkom vaše obitelji te da zajedno riješite zagonetku kako nastaviti uživati ​​u obrocima bez glutena. 

Bezglutenska hrana za djecu

U procesu prilagodbe djetetove prehranu ide vam u prilog činjenica da mnogo ukusne i zdrave hrane prirodno ne sadrži gluten. Cjelovite namirnice kao što su meso, perad, riba, plodovi mora, voće, povrće, bilje i većina začina su bez glutena, dok god u obradi ili pripremi za prodaju nisu korišteni proizvodi koji sadrži gluten. Primjer toga bila bi pohana riba ili meso u umaku koji može sadržavati brašno kao gustin.

Što se tiče grickalica i poslastica, sol i šećer sami po sebi nisu problem, ali kod sve prerađene hrane nužno je provjeriti sadrži li gluten. Ako je vaše dijete još beba, u slučaju da dojite, morat ćete izbjegavati gluten i pobrinuti se da sve formule budu bez glutena. Potražite savjet od pedijatra kako biste bili sigurni da malo dijete s celijakijom ili NCGS dobiva uravnoteženu prehranu.

Brzo ćete naučiti pažljivo čitati etikete i upoznati pojmove koji bi mogli biti znakovi skrivenog glutena, poput pivskog kvasca. Programe certificiranja bez glutena provode neovisne organizacije, kao što je Organizacija za certifikaciju bez glutena (GFCO) i Program certificiranja bez glutena (GFCP), koji osiguravaju da hrana označena kao bezglutenska smije sadržavati tragove glutena tek u omjeru 20:1000000, čime je osigurano da ne dođe do reakcije.

U mnogim je zemljama uobičajeno vidjeti bezglutenski simbol prekriženog zrna britanskog društva za celijakiju, koji je istaknut na Schär proizvodima bez glutena. Ovi simboli i logotipi znače da je proizvod prošao kroz proces testiranja i da je certificiran kao siguran za sve one na bezglutenskoj prehrani. 

Savjeti za kupnju i pripremu bezglutenske hrane za djecu

Kada kupujete, potražite alternativne žitarice i brašna, poput heljde ili amaranta i pažljivo provjerite imaju li etikete upozorenja o mogućoj kontaminaciji glutenom, koja se događa kada hrana bez glutena dođe u kontakt s proizvodom koji sadrži gluten. Priprema vaših omiljenih jela možda je i dalje moguća, ali će zahtijevati nekoliko pokušaja, a možda i koju pogrešku dokad ne nađete sastojke koji će biti najbolja zamjena za one koje ste dosad koristili. Tražit ćete zamjenu za pšenično brašno koja najbolje funkcionira za svaki recept i slično.

  • Budite kreativni s namazima i umacima: kupite bezglutenske ili ih napravite sami. Priprema džemova bez glutena moguća je i jednostavna, a osim što ne traje dugo, može biti i zabavna. 
  • Ako je vaše dijete izbirljivo, imajte pri ruci bezglutenske nutritivne shakeove ili pločice koje će mu pomoći da održi snagu i težinu, posebno u razdoblju prilagodbe nakon dijagnoze. 
  • Podijelite uspjehe! Kada osmislite hranu ili grickalice bez glutena koji će nadmašiti sva očekivanja, napravite više za zabavu ili kako bi dijete to podijelilo s prijateljima; na taj će se način osjećati uključenijim i neće biti jedini koji jede hranu bez glutena. 

Bezglutenski plan prehrane za djecu

Gluten nije nutrijent koji će nedostajati vašem djetetu, jednako kao što ne bi nedostajao niti ikome drugome u slučajevima promjene prehrane. Postoji mnogo alternativnih izvora proteina. U slučaju da primijetite da dijete teško podnosi promjenu i ne može zadovoljiti glad, potražite profesionalni savjet dijetetičara ili svog pedijatra kako bi potrebe djeteta bile zadovoljene. 

S malom djecom potreban je dodatni oprez kako bi se osiguralo da jedu ono što im se poslužuje. Na primjer, djetetu ste pripremili uravnoteženi bezglutenski obrok koji će konzumirati u školi, ali je poznato da mala djeca dijele obroke bez velikog reda. To su situacije koje je teško izbjeći, ali se potrebno dodatno zauzeti kako bi se izbjegao potencijalni problem. 

Najbolje bezglutenske grickalice za djecu

Sada kada bolje razumijete ideju bezglutenske dijete, možda razmišljate o načinima kako ju u stvarnosti provesti. Vaše dijete u razvoju treba zdravu i uravnoteženu prehranu koja potiče njegov rast i razvoj, ali tri obroka dnevno možda neće biti dovoljna – djeca koja rastu sigurno će trebati grickalice. 

Donosimo nekoliko jednostavnih ideja za grickalice bez glutena koje možete imati pri ruci: 

Kada ste kod kuće, pripremljene grickalice lako je imati pri ruci. Potencijalni problem nastaje kada je dijete u školi ili samostalno provodi vrijeme s prijateljima. Važno je educirati dijete o prehrani, objasniti što znači ova promjena i koliko dobro utječe na njega, kako bi ono bilo spremno odgovorno donositi sigurne odluke. Također biste trebali osigurati zdrave grickalice bez glutena za slanje u školu, posliješkolske aktivnosti i druge izlete. Zapakirane grickalice bez glutena, poput različitih ukusnih verzija koje nudi Schär, idealne su za ove prilike.