Schär | glutenfree Products - Obroci u školi

Obroci u školi

Svijet proizvoda Obitelj i djeca

Savjeti i trikovi za sigurnu prehranu izvan kuće

Vrijeme je za povratak u školu, a to znači više vremena van kuće, izvannastavne aktivnosti, sport, druženja s prijateljima i mnoge druge aktivnosti. Zdrava, raznolika i uravnotežena bezglutenska prehrana potrebna je sada više nego ikada kako bi djeca dobila svu energiju i podršku koja im je potrebna za početak školske godine.

Počnimo s međuobrokom

Međuobroci su temeljni dio dječje prehrane. Dječji “spremnik goriva” puno je manji od onog kod odraslih i oni brže sagorijevaju kalorije. Čak i kada samo sjede u razredu, djeca troše energiju koju su potrošila za doručkom. Jednom kada ta energija nestane, njihova sposobnost da se koncentriraju na lekcije i na sve svoje aktivnosti počet će padati. To je savršeno vrijeme za “predah”: punjenje goriva za um i tijelo zdravim, ukusnim i hranjivim međuobrokom kako bi bili u najboljem izdanju sljedećih sati.

Idealan međuobrok sastoji se od tri glavna sastojka:

  • Kruh
  • Mlijeko ili mliječni proizvodi
  • Svježe povrće: voće i/ili povrće

Kruh osigurava ugljikohidrate, što stvara čistu energiju za tijelo; kalcij, fosfor, proteini te vitamin D i A u mlijeku i mliječnim proizvodima važni su za njihove zube i kosti; a voće i povrće osigurava važnu opskrbu vitaminima i mineralima. Međuobrok koji po mogućnosti sadrži proteine, kalcij, vitamine i vlakna jamči djetetu optimalnu količinu hranjivih tvari.

Što je sa slatkišima i pićem?

S vremena na vrijeme, u redu je da djeca pojedu nešto slatko, poput bezglutenske čokoladice. A rehidracija, nadoknada izgubljene tekućine, neophodna je jer nedostatak tekućine lako dovodi do gubitka koncentracije. Voćni sokovi su 100% bogati vitaminima, razrjeđuju se vodom ili mlijekom. Naravno, pogodna je i voda ili čaj koji nisu preslatki.

Savjeti za školsku užinu

Zamislite ovo: u školi ste, vrijeme je za užinu, raspakirate svoju užinu koju ste donijeli od kuće i… kruh je mokar, povrće smeđe, a jogurt posvuda. Noćna mora, zar ne? Pobrinimo se da se to ne dogodi vašem djetetu pomoću nekoliko savjeta koje je lako slijediti:

  1. Provjerite da se kruh ne smoči tako da između nadjeva i kruha stavite list salate ili krišku krastavca (opranu i osušenu). Djelovat će kao neka vrsta barijere protiv vlage.
  2. Kako bi voće i povrće ostalo svježe i živahno, narežite ga na male komadiće i prelijte s malo limunova soka.
  3. Koristite praktične posude koje se mogu ponovno zatvoriti, a jogurt i tekućine čuvajte u dodatnoj posudi za dodatnu sigurnost. Boce za višekratnu upotrebu također su odlična ideja.
  4. Posljednje, ali ne manje važno: ravnoteža je ključna. Spakirajte pravu količinu hrane za svoje dijete. Premalo im neće dati dovoljno energije, ali previše ih može usporiti.

Siguran ručak u školskoj kantini

Ne nose sva djeca s celijakijom ručak od kuće. Neki dobivaju ručak u školskoj kantini. Školske kantine obično imaju visoke standarde kvalitete i njihovo osoblje pomno pazi na kalorijske potrebe i prehranu djece. Također predlažu jelovnik bez glutena za djecu s celijakijom. Zadatak roditelja je da prate kvalitetu namirnica i da su jela pravilno pripremljena.

Kako biste lakše informirali školu o potrebama vašeg djeteta i osigurali da svi uključeni poduzmu potrebne mjere za njegovu dobrobit, preuzmite dokumente koje možete pronaći klikom na sljedeće poveznice, ispišite ih, odnesite u školu i podijelite sa školskim osobljem.

Preuzmite “Smjernice za školske kantine”