Schär | glutenfree Products - Schärovi low FODMAP proizvodi

Schärovi low FODMAP proizvodi

Svijet proizvoda IBS i FODMAP

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, monosaharide i poliole, koji su ugljikohidrati kratkog lanca poput fruktoze, laktoze i sorbitola.

Ovi ugljikohidroatni spojevi prisutni su u namirnicama poput pšenice, raži mahunarki, različitih vrsta voća i povrća, mlijeka, jogurta i meda.

Za osove sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS), dijeta s niskim FODMAP sadržajem može biti dobar način za identifikaciju uzroka njihovih simptoma. Potpuno izbacivanje FODMAP-a iz prehrane, a zatim njihovo postupno ponovno uvođenje, omogućuje osobi s IBS-om da identificira koje namirnice često uzrokuju bol i nelagodu.
Međutim, praćenje ove dijete nije jednostavno i mora se obavljati pod strogim medicinskim ili nutricionističkim nadzorom kako bi se osiguralo da i dalje primate ključne hranjive tvari.

Jesu li Schär proizvodi prikladni za dijetu s low-FODMAP sadržajem?

Osobama sa sindromom iritabilnog crijeva (funkcionalni poremećaj crijeva) se ponajviše savjetuje da slijede dijetu s niskim udjelom FODMAP-a. Kako bi vam pružio najbolju moguću podršku s ovom dijetom, Schär proizvode bez glutena s niskim udjelom FODMAP-a je sveučilište Monash testiralo i certificiralo. To znači da su vam dostupni brojni ukusni proizvodi u kojima možete uživati.

Jedna porcija ovih Schär proizvoda ima nizak FODMAP i stoga se preporučuje osobama sa sindromom iritabilnog crijeva:

Kruh
Maestro classic– 2 kriške (54g)
Maestro cereale – 2 kriške (54g)

Kiflice i hrskavi kruhovi
Mini baguette – 1 kolut (75g)
Ciabattine – 1 kolut (50g)
Ciabattine Rustiche – 1 kolut (50g)
Hamburger – 1 kolut (75g)
Fette croccanti – 3 hrskava kruha (21g)

Snack
Digestive Landtaler – (50g)
Crackers– (35g)
Saltí – (30g)
Salinis – (60g)

Podloge za pizzu
Pizza Base – 1 pizza (150g)

Što je certifikacijski program Sveučilišta Monash?

Godine 2017. Schär je donio odluku o neovisnom testiranju našeg osnovnog asortimana proizvoda u okviru programa Monash certifikacije.

Sveučilište Monash u Australiji razvilo je dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a i institucija je gdje je provedeno mnogo znanstvenih istraživanja na tom području. Sveučilište Monash ima uspostavljen program testiranja i certificiranja kako bi se utvrdilo jesu li proizvodi niski u FODMAP-u i stoga prikladni za dijetu s niskim udjelom FODMAP-a.

Dodatne informacije sa Sveučilišta Monash, koje je razvilo dijetu s niskim sadržajem FODMAP-a, mogu se pronaći ovdje (Low FODMAP Diet | Istraživanje IBS-a na Sveučilištu Monash – Monash Fodmap).

*Schär ne preporučuje bilo kakve promjene u vašoj prehrani bez savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom. Treba se pridržavati dijete s niskim sadržajem FODMAP-a pod vodstvom registriranog dijetetičara.