Schär | glutenfree Products - Celijakija: klinički kameleon

Celijakija: klinički kameleon

Svijet proizvoda O celijakiji

Širok raspon simptoma i koegzistirajućih stanja  

Mislite li da bi gluten mogao uzrokovati vaše simptome? Ako je tako, zasigurno će vas zanimati saznanje o znakovima celijakije – i koja koegzistirajuća stanja mogu biti povezana s poremećajem. 

Celijakija se manifestira nizom simptoma u rasponu od nadutosti u trbuhu do pojave mjehura na koži. Koegzistirajuća stanja uključuju netoleranciju na laktozu, osteoporozu, kao i druge poremećaje. Autoimuni poremećaj se u početku može pojaviti u dojenačkoj dobi, kao i u starijoj dobi. S ovim širokim karakteristikama celijakija je pravi kameleon kojeg je izuzetno teško dijagnosticirati. 

Kod osoba s celijakijom, konzumacija glutena uzrokuje kroničnu upalu tankog crijeva. To može utjecati na različite organe i sustave u tijelu – i izazvati niz simptoma s različitim stupnjevima ozbiljnosti. Osobe s celijakijom mogu biti čak i potpuno asimptomatske. Različite manifestacije bolesti mogu uzrokovati da mnogi slučajevi ostanu neotkriveni godinama. Budući da su sve vrste celijakije povezane s trajnim oštećenjem sluznice tankog crijeva, vrlo je važno posjetiti liječnika ako sumnjate da imate to stanje. 

Mogući simptomi celijakije 

Celijakija oštećuje resice crijevne sluznice, što često – ali ne uvijek – dovodi do gastrointestinalnih simptoma. Međutim, može uzrokovati i općenitije simptome, često izvan crijeva. Dugoročno, kronična upala u tankom crijevu sprječava apsorpciju važnih hranjivih tvari u tijelu, što dovodi do povezanih nedostataka. 

Gastrointestinalni simptomi 

 • proljev ili zatvor
 • povraćanje s ili bez mučnine
 • osjećaj jake sitosti nakon jela
 • nadutost ili nadimanje
 • bol u trbuhu ili uznemirenost

Opći simptomi 

 • neobjašnjivi gubitak težine
 • iscrpljenost, umor
 • mišićna slabost ili bol
 • bol u zglobovima, motoričko oštećenje
 • ponavljajuće rane u ustima
 • usporen rast u djece.

Ako bilo koji od ovih simptoma potraje dulje od četiri tjedna, stručnjaci savjetuju da se testirate na celijakiju. 

Koegzistirajuća stanja celijakije 

Također biste se trebali testirati na celijakiju ako imate bilo kakve neobjašnjive abnormalne laboratorijske nalaze ili bolesti kao što su neobjašnjivi nedostaci vitamina ili minerala, posebice vitamina B12, folne kiseline, željeza ili kalcija. Stanja kao što su anemija ili osteoporoza također mogu biti povezana s celijakijom. Povišeni jetreni enzimi (transaminaze) također mogu biti znak celijakije. No popis mogućih koegzistirajućih stanja je još duži, a uključuje gubitak kose, netoleranciju na laktozu, migrenu, depresiju, kao i simptome zglobova, neurološke poremećaje i neplodnost. Uočeni su i brojni drugi znakovi i simptomi povezani s celijakijom. Na primjer, dermatitis herpetiformis je manifestacija celijakije koju karakterizira osip koji svrbi s crvenilom i mjehurićima. 

Osobe s povećanim rizikom od celijakije 

Neki ljudi imaju genetski povezan povećan rizik od celijakije, na primjer, ako rod u prvom koljenu ima poremećaj. Osobe s genetskim sindromima kao što su Downov sindrom, Turnerov sindrom ili Williamsov sindrom također se trebaju testirati na celijakiju. Osobe s određenim autoimunim poremećajima također su pod većim rizikom od celijakije. Ovi poremećaji uključuju: 

 • Dijabetes tipa 1
 • Autoimune bolesti jetre
 • Hashimoto tireoiditis i Graveova bolest
 • Reumatoidni artritis.

“Zbog varijacija bolesti, u našoj medicinskoj praksi moramo uzeti u obzir mogućnost celijakije za niz simptoma i nalaza. Prikladan krvni test može nam pomoći u prepoznavanju celijakije, koja je klinički kameleon.” (dr. Petra Zantl, liječnica opće medicine) 

Mislite li da imate celijakiju? Idite kod svog liječnika. 

Bez obzira na simptome, koegzistirajuća stanja ili čimbenike rizika, trebali biste posjetiti svog liječnika ako sumnjate da imate celijakiju. Prvi korak uključuje analizu krvi. Ako se nađu određena antitijela, rezultati se potvrđuju uzimanje biopsije tankog crijeva. Ako se dijagnoza potvrdi, stroga dijeta bez glutena može omogućiti potpunu regeneraciju tankog crijeva. Napomena: Nemojte se suzdržavati od konzumiranja glutena prije testiranja, jer to može iskriviti rezultate.