Schär | glutenfree Products - Medicinska dijagnoza: celijakija 

Medicinska dijagnoza: celijakija 

Svijet proizvoda O celijakiji

Sumnjate na celijakiju? Posjetite svog liječnika.  

Mislite li da celijakija uzrokuje vaše simptome? Odmah se obratite svom liječniku! Ako se sumnja na celijakiju, liječnik će naručiti analizu krvi kako bi se tražila posebna antitijela. 

Kod osoba s celijakijom, konzumacija glutena oštećuje sluznicu tankog crijeva. Da bi živjeli bez ikakvih simptoma, moraju se pridržavati doživotne prehrane bez glutena. Iz tog razloga je vrlo važna pouzdana medicinska dijagnoza – a i zato što žitarice koje sadrže gluten mogu izazvati i druga stanja. 

Celijakija je autoimuni poremećaj koji se može pojaviti u bilo kojoj dobi i koji se može manifestirati kroz širok raspon simptoma. Stanje izaziva gluten, koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, raž i ječam. Kod osoba s celijakijom, konzumacija hrane koja sadrži gluten dovodi do kronične upale tankog crijeva. 

Oštećenje sluznice i nutritivni nedostatak 

Obično sluznica (sluznica) tankog crijeva ima milijune sićušnih izbočina poznatih kao ‘resice’ koje povećavaju površinu tankog crijeva – i tako povećavaju potencijalno uzimanje hranjivih tvari. Kod osoba s celijakijom crijevna sluznica je toliko oštećena upalom da resice postaju spljoštene i tijelo više ne apsorbira dovoljno hranjivih tvari. To može dovesti do nedovoljne opskrbe vitaminima i mineralima, kao što su vitamin B12, željezo ili kalcij. Neliječena celijakija također može uzrokovati sekundarna stanja kao što su anemija ili osteoporoza. 

Najprije nalaz krvi, zatim biopsija tankog crijeva 

Međutim, ako osobe s celijakijom slijede strogu prehranu bez glutena, normalna crijevna sluznica se oporavlja i mogu voditi život bez simptoma. Zbog toga je vrlo važna pouzdana medicinska dijagnoza. Međutim, kako bi se osigurala točna dijagnoza, važno je ne započeti s bezglutenskom dijetom prije nego se obavi pregled. U suprotnom, rezultati mogu biti iskrivljeni. Kod liječnika se pacijentima sa sumnjom na celijakiju najprije radi nalaz krvi za otkrivanje antitijela specifičnih za celijakiju. Kako bi se osiguralo da je ovaj test smislen, utvrđuje se i ukupni imunoglobulin A (‘IgA’). Ako se otkriju antitijela, radi se biopsija tankog crijeva kako bi se potvrdila dijagnoza. U tu svrhu endoskopski se uzima sićušni uzorak sluznice i pregledava se pod mikroskopom. Ako se otkriju abnormalne promjene crijevne sluznice, pacijentu se postavlja dijagnoza celijakije. 

Druge bolesti  

Kod bolesnika s celijakijom vrlo je važna i pouzdana medicinska dijagnoza jer postoje i druga stanja uzrokovana žitaricama koje sadrže gluten: 

  • Kod osoba s alergijom na pšenicu, imunološki sustav reagira na ono što su obično bezopasne komponente pšenice. Iako te osobe stoga moraju slijediti prehranu bez pšenice, mogu bez problema konzumirati druge žitarice koje sadrže gluten.
  • Simptomi osjetljivosti na gluten i pšenicu povezani su s preosjetljivošću na gluten i sastojke pšenice. Ako su celijakija i alergija na pšenicu isključeni kao razlozi simptoma, dijagnoza osjetljivosti na gluten i pšenicu temelji se na smanjenju simptoma kao odgovoru na dijetu bez glutena.
  • Ako se isključi celijakija, osjetljivost na gluten i pšenicu te alergija na pšenicu, sindrom iritabilnog crijeva također se može smatrati poremećajem povezanim sa žitaricama. Neki ljudi s IBS-om reagiraju na prehranu s niskim udjelom ‘FODMAP’ (fermentabilnih ugljikohidrata kratkog lanca). Pšenica je glavni doprinositelj FODMAP-a u zapadnjačkoj prehrani.