Schär | glutenfree Products - Vodič za kupovinu bez glutena

Vodič za kupovinu bez glutena

Svijet proizvoda Nekategorizirano

Ako slijedite strogu bezglutensku dijetu, kupovina može biti obeshrabrujuća unatoč većoj količini informacija o prehrambenim proizvodima i njihovim sastojcima tijekom posljednjih godina.

Odabir hrane koja je prirodno bez glutena, izbjegavanje ‘skrivenog’ glutena u prerađenim proizvodima gdje ga možda ne očekujete, i nabava zajamčenih proizvoda bez glutena glavni su zadaci koji zahtijevaju određeno istraživanje i praksu.

Ako vam je nedavno dijagnosticirana celijakija ili bilo kakva intolerancija na gluten, evo kako kupovati bez glutena u prodavaonicama ili na internetu. Pomoći ćemo vam da shvatite na što trebate paziti i kako prepoznati proizvode bez glutena.

Kako kupovati bez glutena

Za osobe s celijakijom ili ne-celijakiju osjetljive na gluten i druge koji su prihvatili bezglutensku prehranu, najlakši je put potražiti certificiranu i označenu hranu bez glutena, kao što je Schärov cijeli asortiman kvalitetnih proizvoda. Ali da bi jeli potpuno uravnoteženu prehranu s puno svježih proizvoda, potrošači bez glutena moraju naučiti kako sigurno odabrati iz čitavog niza hrane dostupne u trgovinama i na tržnicama.

Prvo, upoznajte svoje osnove. Gluten se nalazi u mnogim žitaricama kao što su pšenica, ječam, raž, pir i njihovim brojnim derivatima, a često se nalazi u drugim proizvodima na bazi žitarica gdje je moguća unakrsna kontaminacija sa žitaricama koje sadrže gluten. Svježe meso i perad, riba i plodovi mora, većina mliječnih proizvoda i svo neprerađeno voće i povrće prirodno su bez glutena. Ključno je da su to cjelovite namirnice i da nisu prerađene na neki način koji bi mogao uključivati ​​sastojke koji sadrže gluten; svježa piletina je 100% sigurna, ali pohani pileći nuggets gotovo sigurno nisu. Grah i mahunarke, orašasti plodovi, začinsko bilje i začini također su dobri u prirodnom obliku, ali morat ćete provjeriti etiketu ako su u prerađenom obliku, kao što je juha od leće u konzervi.

Druga ključna stvar: znati kako provjeriti sastojke i oznake. Neki proizvodi izričito upozoravaju na prisutnost glutena, ali drugi ne, stoga morate znati nazive potencijalnih izvora. Pšenica se proizvodi pod mnogim drugim nazivima, uključujući: kamut (khorasan pšenica), bulgur pšenica, tritikale, durum, einkorn, farina, faro, semola i couscous. Gluten iz pšenice, ječma ili raži također je prisutan u mnogim drugim derivatima, od pivskog kvasca do soja umaka. Zob je prirodno bez glutena, ali unakrsna kontaminacija je čest problem pa potražite jamstvo i oznaku bez glutena.

Oznake hrane

U Europi i SAD-u proizvodi označeni kao “bez glutena” ne smiju sadržavati više od 20 dijelova na milijun (ppm) glutena, što se smatra sigurnom granicom za celijakiju i osobe s intolerancijom na gluten. Ti su programi dobrovoljni i osiguravaju da se ta ograničenja ne prijeđu i da je proizvodni proces tvrtke siguran. U Ujedinjenom Kraljevstvu, Europi i šire, uobičajeno je vidjeti simbol prekriženog zrna bez glutena u vlasništvu UK Celiac Society, koji je istaknut na Schär proizvodima bez glutena.

Ali u hrani koja nije zajamčena kao bez glutena i koja nije jednostavna, kao što je svježa riba, morat ćete provjeriti popis sastojaka. Provjerite popis alergena, koji može brzo sniziti proizvod ako je navedena pšenica, na primjer. Međutim, mogu postojati razlike u tome koji sastojci moraju biti navedeni kao alergeni; u SAD-u ječam i raž nisu među prvih osam alergena koji se moraju istaknuti. Također, ne zaboravite da bez pšenice ne znači nužno i bez glutena. Iako je popis sastojaka jasan, često se na kraju nalazi oznaka “može sadržavati” koja se odnosi na rizik od unakrsne kontaminacije od opreme za obradu kontaminirane glutenom iz drugog proizvoda.

Online kupovina

Sve više i više ljudi kupuje online, a gotovo sve se može pronaći i naručiti na webu. Pazite, međutim, da znate što kupujete tako da provjerite marku i pojedinosti o proizvodu. Jasno je da kupnja putem interneta može biti vrlo zgodan način da se opskrbite svojim omiljenim proizvodima, ali čuvajte se neprovjerenih tvrdnji dobavljača koje inače ne kupujete. Uvijek tražite proizvode koji su označeni kao bez glutena i nose kao dodatnu sigurnost oznaku prekriženog zrna.