Schär | glutenfree Products - Je li sojin umak bez glutena?

Je li sojin umak bez glutena?

Svijet proizvoda Nekategorizirano

Ne. U soja umaku ima glutena. Ovaj dodatak hrani koji se intenzivno koristi u azijskoj kuhinji odličan je način za dodavanje duboko ukusnog i pikantnog okusa vašoj hrani.

Međutim, nažalost, većina varijanti soja umaka proizvodi se od pšenice i stoga ih ne biste trebali konzumirati ako izbjegavate gluten. Ali to ne znači da soja umak bez glutena ne postoji. Čitajte dalje kako biste otkrili kako dobiti onaj bogati okus umamija na bezglutenskoj dijeti.

Od čega se radi soja umak?

Dakle, zašto točno soja umak nije bez glutena? Možda iznenađujuće, soja umak nije od 100% zrna soje, već se obično proizvodi od kombinacije zrna soje, pšenice, soli i vode.

Za izradu tradicionalnog soja umaka, zrna soje pomiješaju se sa zgnječenom pšenicom i plijesni i ostave se nekoliko dana. Nakon toga se dodaje salamura i smjesa se ostavi kako bi fermentirala nekoliko mjeseci. Nakon što odleži, preša se kako bi se pustila tekućina, koja se zatim pasterizira i puni u boce.

Srećom, soja umak bez glutena postoji. Neki proizvođači rade bezglutenski soja umak zamjenom pšenice za rižu, dok drugi potpuno preskaču pšenicu, koristeći samo čistu soju.

Vrste soja umaka

Postoji bezbroj vrsta soja umaka, ovisno o tome odakle dolazi, kako je fermentiran i koji se sastojci koriste. Ovdje ćemo ispitati neke od najčešćih.

Kineski soja umak dolazi u svijetlom i tamnom obliku, oba se prave od soje i pšenice. Najčešća vrsta, svijetli soja umak je rijedak, slan i koristi se i kao umak za umakanje i u kuhanju. Tamni soja umak dulje fermentira i dodaje mu se šećer, što ga čini gušćim, manje slanim i slađim sa složenijim okusom. Više se koristi u kuhanju.

Japanski umaci od soje također dolaze u svijetlim i tamnim vrstama i razlikuju se prema udjelima soje i pšenice koji se koriste te metodi proizvodnje. Na primjer, lagani usukuchi se pravi od više zrna soje nego pšenice, dok se lakši shiro pravi od puno više pšenice sa samo malim udjelom zrna soje – oboljeli od celijakije bi to svakako trebali propustiti. Tamnije vrste uključuju koikuchi, možda najčešći japanski umak od soje, i – što je najvažnije za one koji su na bezglutenskoj dijeti – tamari, koji se radi bez imalo ili s vrlo malo pšenice (pogledajte dolje za više).

Druga vrsta sojinog umaka je soja umak s hidroliziranim biljnim proteinima (HVP), kemijski napravljen umak stvoren hidrolizom ili razgradnjom sojinog proteina, zatim dodavanjem aroma kako bi se stvorilo nešto s izgledom i okusom soja umaka.

Je li tamari bez glutena?

Da! Tamari je vrsta japanskog soja umaka koja se često radi od 100% zrna soje, što znači da je prirodno bez glutena. Ipak, neke sorte tamarija dodaju male količine pšenice, pa je uvijek važno provjeriti naljepnicu za certifikat bez glutena ili pročitati popis sastojaka proizvoda s glutenom kako biste bili sigurni da je siguran.

Soja umak vs tamari

Koja je razlika između tamari i soja umaka? Dok se većina vrsta soja umaka proizvodi pomoću mješavine zrna soje i pšenice – ili riže, kako bi bio bez glutena – tamari se često radi od 100% zrna soje. To mu daje tamnu boju i dubok okus, što ga čini izvrsnim svestranim soja umakom, pogodnim za dodavanje prženim krumpirićima, umacima i marinadama te za umakanje.

Ukratko, to je sjajan način za one koji su na bezglutenskoj dijeti da svom kuhanju dodaju ozbiljan umami okus!