Schär | glutenfree Products - Planiranje budžeta za bezglutensku prehranu

Planiranje budžeta za bezglutensku prehranu

Svijet proizvoda U kuhinji

Mnogima od nas pridržavanje određenog budžeta prilikom kupnje namirnica predstavlja izazov. Razna zdravstvena stanja, a samim time i alergije na hranu, taj izazov čine još većim jer zahtjevaju “posebne” sastojke.

Kada započnete s bezgluteskom prehranom, cijene certificiranih proizvoda bez glutena u objektima zdrave hrane ili u odjelu za specijaliziranu dijetu u vašoj lokalnoj trgovini mogu se činiti nevjerojatno skupim u usporedbi s tradicionalnim proizvodima.
Moguće je pronaći jeftine obroke bez glutena koji odgovaraju vašem budžetu.

Dok je neke posebne proizvode teško izbjeći – poput tjestenine bez glutena ako želite brzo pripremiti špagete – postoji čitav niz namirnica iz uobičajenih odjela trgovine koji će vam omogućiti da uživate u raznolikoj i ukusnoj domaćoj kuhanoj hrani i imate uravnoteženu prehranu.

Zvuči zanimljivo? Nastavite čitati za informacije i savjete o tome kako napraviti proračunski plan bezglutenske prehrane.

Gluten-free za sve novčanike

Prelazak na bezglutensku prehranu znači izbjegavanje žitarica uključujući pšenicu, ječam i raž te hranu u koju su uključeni ekstrakti koji sadrže gluten.

No, na sreću, mnoge su namirnice prirodno bez glutena, iako je potrebno obratiti pažnju na sastojke kako nas ne bi iznenadili tragovi glutena. U svom obliku cjelovite hrane, mliječni proizvodi, jaja, meso, perad, riba, orašasti plodovi te svo svježe voće i povrće prirodno su bez glutena. Mnogi vegetarijanski izvori proteina također su prirodno bez glutena, uključujući sve mahunarke te tofu koji se pravi od zrna soje.

Nakon što usavršite svoje znanje i vještine provjere deklaracija kako biste preskočili glutenske zamke, otkrit ćete da je većina artikala u trgovini bez glutena. Moguće je u velikoj mjeri izbjeći skupe, već pripremljene mješavine i kombinirati cjelovite namirnice kako bi se stvorio potpuni plan obroka.

Neke žitarice bez glutena također mogu biti skupe za brojne kupce, ali postoje jeftine osnovne namirnice, kao što su dobra stara riža i zob – iako se mora paziti na nabavu zobi bez glutena kako bi se izbjegao vrlo stvaran rizik od unakrsne kontaminacije.

Možda ćete naučiti da napraviti vlastiti bezglutenski kruh nije tako teško zahvaljujući brašnu bez glutena, poput heljdinog ili amaranta. Začini, koji u svom čistom obliku ne sadrže gluten, čine kuhanje mnogo zabavnijim i donose ukusnije rezultate.

Savjeti za planiranje prilagođene prehrane

Priprema obroka bez glutena uz ograničeni proračun može se napraviti, ali zahtijeva malo razmišljanja i planiranja. Izrada tjednog plana prehrane izvrstan je način da osigurate kontrolu svojih obroka i izbjegnete improvizaciju u zadnji tren.

  • Planirajte sve obroke i potrebne količine sastojaka.
  • Neka jela omogućuju da kuhate veće količine te isti obrok konzumirate i naredni dan
  • Birajući recepte, obratite pozornost na to da se neki sastojci podudaraju u više recepata kako biste smanjili potencijalne troškove koje bi donijele brojne namirnice
  • Birajte jeftinije namirnice bez glutena, što može biti krumpir, riža ili kukuruz, umjesto skupljih žitarica kao što su proso ili kvinoja. Cijene pojedinih proizvoda ovise o tržištu pa će, ovisno o njihovom podneblju, one i varirati.
  • Svježi, a posebno sezonski proizvodi jeftiniji su, hranjiviji i mogu imati manji ugljični otisak ako se proizvode lokalno.