Schär | glutenfree Products - Bezglutenska kuhinja

Bezglutenska kuhinja

Svijet proizvoda U kuhinji

Ako se prebacujete na bezglutensku prehranu, nabaviti hranu bez glutena je pola bitke – druga polovica je sprječavanje unakrsne kontaminacije glutenom u domu, a posebno u kuhinji koja se koristi i za pripremu jela koja sadrže gluten.

Ako imate celijakiju, vrlo je važno da svoju hranu – a time i alate za kuhanje i opremu za pohranu – držite odvojeno od glutena i nezagađenu glutenom. Čak i mali trag glutena može izazvati simptome i uzrokovati oštećenje sluznice tankog crijeva ako imate celijakiju.

Sakupili smo nekoliko savjeta o tome kako svoju kuhinju održati bez glutena i izbjeći unakrsnu kontaminaciju.

Kako svoju kuhinju učiniti bezglutenskom

Prvo, provjerite jeste li čisti, jeste li oprali ruke, i da vaša odjeća i kosa nisu bili u kontaminiranom okruženju kao što je pizzerija ili pekarnica gdje se sitne čestice brašna mogu satima zadržati u zraku.

Ako vaše kućanstvo nije potpuno bez glutena, idealna situacija je da imate prostor koji je isključivo za pripremu jela bez glutena. Očistiti kuhinjsku površinu od svih tragova glutena nije nemoguće, ali je izazov svakodnevno postići savršenstvo. Uz alate i opremu za kuhanje i posluživanje, opet je lakše ako imate zaseban set za pripremu samo hrane bez glutena. Ako koristite tave i pribor za hranu bez glutena i hranu koja sadrži gluten, morate provjeriti jesu li pravilno oprani između upotrebe. Neku opremu, kao što su daske za rezanje, tosteri i drugi strojevi (pogledajte kuhinjske alate bez glutena u nastavku) nikada ne bi smjeli dijeliti korisnici bez glutena i korisnici koji jedu gluten.

Kada je u pitanju spremanje hrane, opet bi optimalna situacija bila imati odvojene ormare i skladišne prostore. Međutim, može biti neizbježno da dođe do nekog dijeljenja, na primjer unutar hladnjaka. U ovom slučaju, ključ je koristiti više police za hranu bez glutena kako bi se izbjeglo prskanje kontaminirajućih čestica koje sadrže gluten prema dolje. Pazite da svu hranu bez glutena zamotate ili pohranite u čiste posude ili vrećice namijenjene isključivo za tu svrhu.

Pravila u kuhinji bez glutena

 • Obrišite površine nakon pripreme hrane koja sadrži gluten
 • Za čišćenje površina koristite vlastite krpe
 • Pazite na čišćenje mjesta koja dodiruju prljavi prsti, kao što je ručka vrata hladnjaka
 • Operite ruke prije rukovanja hranom bez glutena
 • Držite daske za rezanje hrane bez glutena odvojene od onih za pripremu hrane s glutenom
 • Kuhajte hranu bez glutena u zasebnim loncima i tavama i poslužite ih s odvojenim priborom – ili izuzetno temeljito operite između različitih upotreba
 • Koristite zasebne posude za maslac, džem itd. jer noževi mogu prenijeti kontaminirane mrvice
 • Za kruh bez glutena koristite poseban toster ili vrećice za toster
 • Nemojte dijeliti pegle za vafle ili roštilje jer ih je vrlo teško potpuno očistiti
 • Nemojte pržiti hranu bez glutena u ulju koje je korišteno za prženje druge hrane
 • Nemojte ponovno koristiti vodu koja je korištena za kuhanje hrane koja sadrži gluten kao što je tjestenina
 • Hranu bez glutena čuvajte u vrećicama ili spremnicima koji se mogu ponovno zatvoriti
 • Nemojte miješati hranu bez glutena i drugu hranu u pećnici s konvekcijom ili ventilatorom jer cirkulirajući zrak može raznijeti čestice i dovesti do unakrsne kontaminacije
 • Ne dijelite krpe, rukavice za pećnicu, pregače itd. s nekim tko kuha s glutenom

Kuhinjski alati bez glutena

Još jednom, idealna situacija je imati cijeli set opreme i pribora za pripremu hrane bez glutena, kako bi svi bili malo opušteniji. Međutim, neku opremu je lakše očistiti i potpuno riješiti onečišćenja glutenom od druge. Metalna posuda za umake ili staklena posuda za posluživanje mogu se prilično lako očistiti, ali druge predmete kao što je rešetka puno je teže potpuno očistiti nakon upotrebe, na primjer, od kruha koji sadrži gluten. Zasebna daska za rezanje bez glutena je apsolutni minimalni zahtjev. Oklagije i drugi drveni pribor također je najbolje čuvati samo za upotrebu bez glutena.

Neki strojevi po svojoj prirodi akumuliraju mrvice i čestice, a one se ne mogu zajednički koristiti. To je slučaj kod tostera i mlina za žito koji možete koristiti za izradu vlastitog bezglutenskog brašna za pečenje. Također vodite računa o blenderima, od kojih se neki možda lakše čiste od drugih.