Schär | glutenfree Products - Veliki vodič za bezglutensku prehranu kod djece

Veliki vodič za bezglutensku prehranu kod djece

Svijet proizvoda Obitelj i djeca

Hranjenje djece može biti zahtjevan zadatak. Mnoga djeca su izbirljiva, a među njima ima i onih koji više vole jesti slatke i slane grickalice umjesto svježe cjelovite hrane. Tome dodajte potrebu za uklanjanjem glutena iz dječje prehrane i stvari postaju još izazovnije. Gluten je protein prisutan u pšenici, ječmu i raži i njihovim mnogim derivatima, poput pšeničnog brašna i slada. Srećom, postoji mnogo namirnica koje su prirodno bez glutena i pomažu vam u navigaciji kroz ovu prehranu. Ovdje ćete pronaći nekoliko savjeta za kupovinu i kuhanje zdravih obroka bez glutena za svoju djecu, kao i nekoliko ukusnih ideja za grickalice bez glutena.

Trebam li svome djetetu pripremati bezglutenske obroke?

Ako vaše dijete ne podnosi gluten, onda da, trebali biste ga staviti na dijetu bez glutena. Dva zdravstvena stanja koja se liječe bezglutenskom prehranom su celijakija i intolerancija na gluten, poznata i kao osjetljivost na gluten na celijakiju (NCGS). Nijedno od ovih stanja nema lijek, a jedini način liječenja je izbjegavanje glutena, izbjegavajući tako negativnu reakciju u tijelu.

Celijakija je autoimuni poremećaj koji se javlja kada imunološki sustav tijela pogrešno identificira gluten kao štetnog napadača i napada ga antitijelima. Ovaj napad završava oštećujući unutrašnjost tankog crijeva, gdje se apsorbira velik dio potrebnih hranjivih sastojaka, što dovodi do ozbiljnih zdravstvenih posljedica ako se ne liječi. NCGS je sličan po tome što postoji negativna reakcija na gluten, ali različit po tome što ne dovodi do iste vrste ozbiljnih oštećenja crijeva.

Kako započeti dijetu bez glutena za djecu

1

Prvo se morate pripremiti kao osoba koja brine o hrani i prehrani vašeg djeteta. Također trebate pripremiti dijete za ideju da su potrebne neke promjene. Možda zvuči kao klišej, ali stvarno će vam pomoći ako izbjegavanje glutena izgleda kao avantura koju ćete dijeliti. Na koji god način krenuli u komunikaciji s djetetom, nema smisla izbjegavati činjenicu da izbjegavanje glutena čini razliku kada su u pitanju mnoge od njihovih omiljenih grickalica iz supermarketa.

Ali ne mora sve biti tako loše.

Mnoge stvari koje dijete voli, a koje obično sadrže gluten, mogu se napraviti u verziji bez glutena. Trebat će vam vremena i truda da biste naučili kako napraviti pizzu s brašnom bez glutena, a zbog kupovine peciva za hamburgere bez glutena možda ćete morati skrenuti s vaše uobičajene rute – ali sve je izvedivo. Samo neke od mnogih žitarica i brašna bez glutena su: badem, amarant, heljda, kasava, kokos, kukuruz, slanutak i leća, proso, kvinoja, riža, sago, sezam, soja i tapioka.

Pokušajte pronaći vremena za vježbanje izrade novih jela – ili starih jela s prilagođenim sastojcima – i zatražite djetetovo mišljenje. Jedan zabavan način da to napravite je izrada etiketa zajedno s ocjenama za jela, na ljestvici od “Ne sviđa mi se” preko “OK” do “Prefino”, a one se mogu objaviti na grafikonu s popisom novih jela. Najbolji način je potaknuti svoje dijete da sudjeluje u procesu s vama i ostatkom vaše obitelji te da zajedno radite na rješavanju zagonetke kako nastaviti uživati ​​u obrocima bez prisutnosti glutena.

Bezglutenska hrana za najmlađe

Ono što će vam uvelike pomoći dok redizajnirate djetetovu prehranu je činjenica je da je toliko ukusne i korisne hrane prirodno bez glutena. Namirnice poput mesa, peradi, ribe, plodova mora, voća, povrća, bilja i većine začina ne sadrži gluten, sve dok nije na neki način obrađena ili pripremljena za prodaju proizvodom koji sadrži gluten, kao što je npr. pohana riba ili meso u umaku koji kao zgušnjivač može sadržavati brašno.

Kada govorimo o grickalicama i slasticama, sol i šećer sami po sebi nisu problem, ali svu prerađenu hranu treba provjeriti ima li glutena. Ako je vaše dijete još uvijek beba, morat ćete izbjegavati gluten ako još uvijek dojite i pobrinite se da formula koju koristite ne sadrži gluten. Potražite savjet od pedijatra kako biste bili sigurni da malo dijete s celijakijom ili NCGS dobiva uravnoteženu prehranu.

Brzo ćete naučiti pažljivo čitati etikete i upoznati pojmove koji bi mogli biti znakovi skrivenog glutena, poput pivskog kvasca. Programe certificiranja bez glutena vode neovisne organizacije, poput Organizacije za certifikaciju bez glutena (GFCO) i Programa certifikacije bez glutena (GFCP), koji osigurava da hrana označena bez glutena sadrži najviše 20 dijelova na milijun (ppm) glutena ili manje, što znači da neće izazvati reakciju.

U mnogim je zemljama uobičajeno vidjeti simbol bez glutena prekriženi klas pšenice, koji je istaknut na Schärovim proizvodima bez glutena. Ovi simboli i logotipi znače da je proizvod prošao postupak testiranja i certificiran je kao siguran za sve koji su na dijeti bez glutena.

Savjeti za kupnju i pripremu prehrane bez glutena za djecu

Tijekom kupovine potražite alternativne žitarice i brašno, poput heljde ili amaranta, i pažljivo provjerite na naljepnicama upozorava li na moguću unakrsnu kontaminaciju koja se događa kada hrana bez glutena dođe u kontakt s proizvodom koji sadrži gluten. Pečenje omiljenih jela možda je još uvijek moguće, ali možda će trebati pokušati pronaći zamjenu za pšenično brašno koja najbolje odgovara svakom receptu.

  • Budite kreativni s namazima i umacima. Kupite one bez glutena ili napravite vlastiti. Džem je zabavan i jednostavan za napraviti na način koji ne sadrži gluten.
  • Ako je vaše dijete izbirljivo, pri ruci uvijek imajte hranjive napitke ili pločice bez glutena koje će im pomoći da zadrže snagu i optimalnu težinu, posebno u razdoblju prilagodbe nakon dijagnoze.
  • Podijelite uspjehe! Kad osmislite hranu ili međuobrok bez glutena koji je pravi pobjednik, napravite više i ponesite na zabavu kako bi i prijatelji vašeg djeteta mogli probati, tako da vaše dijete nije uvijek jedino koje jede bez glutena.

Plan bezglutenske prehrane za djecu

2

Gluten nije hranjiva tvar koja će posebno nedostajati vašem djetetu ili vama. Postoji mnogo alternativnih izvora proteina. Zatražite stručni savjet od dijetetičara ili vašeg pedijatra ako se vaše dijete bori da zadovolji svoje potrebe.

Što se tiče školske prehrane djece, morat ćete usko surađivati ​​sa školskim i kuhinjskim osobljem kako biste osigurali da vaše dijete dobije obroke bez glutena. S malom djecom potrebna je dodatna pažnja kako bi bili sigurni da jedu ono što im se servira i da umjesto toga ne pojedu nešto drugo. Nekim će obiteljima možda biti lakše pripremiti pakirane ručkove kod kuće kako bi osigurali siguran i uravnotežen obrok za djecu u školi.

Najbolje bezglutenske grickalice za djecu

Sad kad bolje razumijete prehranu bez glutena, možda razmišljate o načinima kako je provesti u djelo. Vaše dijete u razvoju treba zdravu i uravnoteženu prehranu kako bi održalo svoj rast i razvoj, ali tri obroka dnevno možda neće biti dovoljna – djeca koja rastu trebaju i međuobroke.

Ovdje možete pronaći nekoliko jednostavnih ideja za grickalice bez glutena koje će vaše dijete imati pri ruci:

Kad ste kod kuće, lako je neke od ovih grickalica držati u hladnjaku. Kad je vaše dijete u školi ili provodi vrijeme s prijateljima, stvari možda neće biti tako jednostavne. Važno je dijete educirati o prehrani, tako da je ono spremno samostalno donositi sigurne izbore. Također biste trebali osigurati zdrave grickalice bez glutena za školu, nakon školskih aktivnosti i izleta. Pakirane grickalice bez glutena, poput raznih vrsta koje Schär nudi, savršene su za ove prigode.