Schär | glutenfree Products - Kako djeci s celijakijom olakšati život – kod kuće i u školi?

Kako djeci s celijakijom olakšati život – kod kuće i u školi?

Svijet proizvoda Obitelj i djeca

Često se od djece mogu čuti kritike i pritužbe na njihovu bezglutensku prehranu, osobito ako je situacija relativno nova za one koji su uključeni. Ali kao što ćete vidjeti, postoje načini da se djeci s celijakijom olakša život kod kuće i u školi.

Kod kuće


“Naravno, činjenica da ne možemo jesti ono što drugi jedu često se doživljava kao nepravda. U ovom slučaju je od velike pomoći isticanje vještine osobe u suočavanju s problemom i životu s njim”, kaže nutricionistička psihologinja Ellen Stemmer, odgovorna za područje prehrane u Njemačkoj udruzi za celijakiju (DZG, Deutsche Zöliakie Gesellschaft), koji savjetuje: „Kad je potrebno promijeniti način prehrane, bilo bi korisno da cijela obitelj određeno vrijeme jede samo hranu koja se temelji na sastojcima koji ne sadrže gluten. A ako dobijete pomoć djece u kuhinji ili supermarketu, uključujući i njih, rijetko će ostaviti ostatke u loncu.”

Dijeljenje doista jest briga

Još jedan način da pomognete mališanima je da jednostavno podijelite što više obroka s njima. Boravak za stolom s obitelji ili prijateljima pruža sklad, spokoj i blagostanje. Čini se nevjerojatno, ali društvo doprinosi osjećaju sitosti.

Profesor Christoph Klotter, nutricionistički psiholog na Sveučilištu Fulda u Njemačkoj, proveo je opsežna istraživanja na tu temu, zaključivši: “Obroci koje dijelimo s drugima zadovoljavaju nas ne samo fizički, nego i društveno i psihički. Čine nas sretnima, spokojnima i prije svega predstavljaju ritualni element koji oživljava i jača naše odnose, bilo da su obiteljski, bračni ili prijateljski“.

„Zajednički objed često je prilika za razmjenu ideja, komunikaciju, to je središnja institucija za stvaranje zajednice i stabilnost“, kaže profesor Klotter.

Znanost je in

Prema istraživanjima provedenima u Kaliforniji djeca, koja jedu za stolom s roditeljima barem tri puta tjedno, konzumiraju više voća, povrća i mliječnih derivata bogatih kalcijem, a manje brze hrane i slastica. Drugo istraživanje pokazalo je da su djeca koja ručaju sa svojom obitelji manje osjetljiva na pretilost i poremećaje prehrane. I nisu samo djeca ta koja imaju koristi: odrasli su spremniji probati nova jela ili jela koja su se činila zaboravljena, ako im ih drugi ponude. Stoga variraju svoj dnevni jelovnik, čineći ga bogatijim i nutricionistički uravnoteženijim. To, naravno, vrijedi i ako se u prijedlogu novih jela nalaze namirnice koje ne sadrže gluten.

Uglavnom, sjediti zajedno sa svojom obitelji ili prijateljima oko postavljenog stola, pričati im o svojim zgodama i nezgodama tog dana, kušati pažljivo pripremljena jela. Ima li što bolje?

U školi

Jedno je nositi se sa svim tim kod kuće, ali u školi taj osjećaj isključenosti može biti još veći. Međutim, nema potrebe za tim! Evo 3 savjeta kako osigurati da se djeca s celijakijom osjećaju uključeno i savršeno dobro uz svoju bezglutensku prehranu:

Recite svom djetetu s celijakijom da druga djeca možda nisu svjesna što je celijakija. Možda ne znaju ništa o glutenu ili bezglutenskoj prehrani. Svjesno ove činjenice, dijete s celijakijom osjećat će se manje uvrijeđeno i neshvaćeno ako mu drugo dijete ponudi čokoladicu ili nešto što ne može pojesti, na primjer.

Uputite svoje dijete kako bi mogli objasniti svoju bolest: što je gluten, simptomi, posljedice. Opisivanje mučnine, bolova u trbuhu i općeg lošeg osjećaja pomaže jer, čak i ako je riječ o drugim razlozima, sva su ih djeca iskusila i posljedićno neće imati poteškoća u razumijevanju.

I na kraju, ali ne manje važno: povremeno svom djetetu dajte bezglutenske grickalice ili slatkiše kako bi ih mogli podijeliti s drugom djecom, pokazati im da nisu vanzemaljci i da je hrana koju jedu jednako dobra i ukusna kao i hrana koju svi jedu.