Schär | glutenfree Products - Bezglutenski dječji rođendan

Bezglutenski dječji rođendan

Svijet proizvoda Obitelj i djeca

Rođendanske zabave trebale bi biti zabavne prilike za sve, ali za djecu s celijakijom to ponekad može biti izazov. Mogu se osjećati diskriminirano ako nema grickalica ili slatkiša bez glutena. A, bolje da ne pričamo o rođendanskoj torti! U stvarnosti, nije potrebno puno da bi svi maksimalno mogli uživati u zabavi. Pogledajmo 3 scenarija s različitih gledišta i vidimo što možemo učiniti u vezi s tim:

POV 1: Vi ste domaćin i nudite mješoviti jelovnik.

Mješoviti jelovnik s namirnicama bez glutena i namirnicama s glutenom odlična je opcija za sve. Međutim, glavni problem ovdje je unakrsna kontaminacija. Evo kako to učiniti:

Prvo, prije zabave pitajte sve goste s celijakijom ili njihove roditelje (u slučaju vrlo male djece) što vole, kako biste izbjegli kupnju ili pripremu jela koja neće ni taknuti.

Ako je moguće, postavite drugi stol za bezglutenska jela ili ograničite dio stola rezerviran za bezglutenske proizvode, pazeći da celijakičari koriste samo taj dio. Ne zaboravite da će svi, a posebno znatiželjna djeca, htjeti kušati i bezglutenske proizvode, stoga pripremite dovoljno bezglutenskih proizvoda za sve.

Označite sve pladnjeve, tanjure ili posude s bezglutenskim proizvodima oznakama, naljepnicama ili odabirom druge boje posuđa kako bi bili jasno vidljivi.

Stavite mali znak “Područje bez glutena”, upozoravajući goste da u ovo područje ne stavljaju posuđe, pribor za jelo ili pladnjeve koji su korišteni za hranu s glutenom.

Pažljivo provjerite poštuje li se zabrana – teško je, ali nije nemoguće. Nadzor je uvijek potreban, pogotovo kod djece. Možda zatražite pomoć od nekih drugih odraslih ili roditelja (roditelji djece s celijakijom imaju istrenirano oko i moći će vam pomoći više od drugih).

Ako na kraju zabave ostane neki gadget s poslasticama ili drugim stvarima za jelo, pobrinite se da oni za goste s celijakijom budu bez glutena.

POV 2: Vi ste domaćin i nudite jelovnik bez glutena.

Sjajan švedski stol bez glutena koji će svakoga učiniti sretnim je apsolutno moguć!

Prije svega, mnogo je manje stresno od odvajanja posuđa i hrane kako bi se izbjegla unakrsna kontaminacija, što je vrlo rizičan zadatak: upamtite da celijakija, osim što ne može jesti hranu koja sadrži gluten, ne smije stavljati predmete koji su se dodirivali proizvodi koji sadrže gluten u ustima (primjerice: pribor za jelo, tanjuri, slamke, čaše)

Nema potrebe obavještavati goste da je sva hrana bez glutena jer svi mogu uživati u njoj, ali je preporučljivo da to znaju djeca s celijakijom kako bi bezbrižno uživala u zabavi jer im ništa ne može uzrokovati bol ili nelagodu.

POV 3: Vaše je dijete pozvano na rođendan prijatelja.

Ako je vaše dijete pozvano na rođendan kod prijatelja, najjednostavnije je ponijeti bezglutensku tortu ili grickalice od kuće, u odgovarajućoj posudi. Ipak, pazite da vaše dijete slučajno ne upotrijebi tanjur ili vilicu prijatelja: čak i mali ostaci hrane koji sadrže gluten mogu uzrokovati da se ne osjeća dobro.

A, ako nekoga zanimaju grickalice bez glutena koje ste donijeli, jednostavno objasnite da je to hrana bez glutena: ukusna kao i sva druga hrana, ali stvorena za ljude koji ne smiju jesti gluten kako bi izbjegli osjećaj nelagode nakon što ju pojedu.