Schär | glutenfree Products - Teff – zdrava bezglutenska žitarica

Teff – zdrava bezglutenska žitarica

Svijet proizvoda Sastojci i drugo

Mini žitarice i superhrana: teff je bezglutenska alternativa pšenici.

Teff je jedna od takozvanih superfood namirnica, a također postaje sve popularniji u Europi. To je vrsta žitarice koja se tisućama godina uzgaja i jede u Etiopiji. Proizvodi Schär Twin Bar, Schär Brown Crispbread i Pizza Veggie ai Cereali sadrže tef, koji dostavljamo iz kontroliranih usjeva u Turskoj. Koristimo samo najfinije i najkvalitetnije sirovine u Schäru!

Najsitnija žitarica na svijetu

Tef, poznat i kao Williamsova ljubavna trava, raste relativno brzo i ne treba mu puno vode. Bere se otprilike tri mjeseca nakon sjetve i najmanja je žitarica na svijetu – oko 150 njezinih zrna ekvivalentno je veličini jednog zrna pšenice. Međutim, teff je sto posto bezglutenska žitarica i sadrži izvanredne hranjive sastojke. Pogodan je za svakoga, ali posebno za ljude s intolerancijom na pšenicu ili gluten (celijakija), sportaše, vegetarijance, vegane i dijabetičare.

Prednosti tefa

Teff ima najviši udio hranjivih sastojaka naspram ostalih vrsta žitarica, poput pšenice, kukuruza i ječma. Bogat je esencijalnim masnim kiselinama, ima visok udio minerala (željezo, kalij, cink i magnezij) i visok udio proteina i vitamina. Sadrži sve esencijalne aminokiseline, a također sadrži puno vlakana, u kombinaciji s niskom vrijednosti GI (za održavanje stabilne razine glukoze u krvi). Visoki udio lizina i kalcija dobar je za mišiće i kosti.

Tef ne sadrži samo vrijedne minerale, već i umanjuje glad. Visok udio neprobavljivih vlakana usporava porast razine glukoze u krvi. Iz tog razloga žitarice bez glutena nisu samo sastavni dio plana prehrane mnogih vrhunskih sportaša već ostalih.

Kako ga koristiti u kuhinji?

Teff je dostupan u tri varijante: bijeloj, smeđoj i crvenoj. Orašastog, pomalo slatkog okusa tefovo brašno dobiva se sjemenki. Budući da je tef vrlo tvrd, melje se zajedno s ljuskom kako bi se dobilo integralno brašno. Može se koristiti na isti način kao i pšenica: od cjelovitih zrna tefa mogu se pripremati kaše, juhe i pljeskavice ili miješati s muslijem za doručak. Nadalje, za razliku od mnogih drugih vrsta bezglutenskog brašna, tefovo brašno idealno je za pečenje kruha, kolača i keksa, izradu palačinki i tijesta za pizzu, pa čak i zgušnjavanje umaka.