Schär | glutenfree Products - Proso – svestran i bezglutenski!

Proso – svestran i bezglutenski!

Svijet proizvoda O celijakiji

Proso: žitarica bez glutena s ogromnim potencijalom! Proso je osvajao zapadnu kuhinju posljednjih godina. To nije čudno: bogat je hranjivim tvarima i idealan je za kuhanje i pečenje bezglutenskih delicija. To ga čini izvrsnim sirovim sastojkom za Schär. Koristi se u ukusnim proizvodima poput kruha i tjestenine.

Proso: dobar za nas, dobar za poljoprivrednike

Kao i sve naše žitarice bez glutena, proso (koji je autohtona vrsta srednje Azije) kupujemo od naših poljoprivrednih proizvođača koji obavljaju kontrolirani uzgoj. Ovo je jedini način na koji možemo garantirati transparentnost i praćenje sirovih sastojaka koji se koriste u našim proizvodima i osigurati da ispunjavaju naše visoke sigurnosne zahtjeve. Započinje selekcijom sjemena. Kupujem samo najbolje vrste prosa koje su idealne za daljnju preradu u bezglutenske proizvode. Kako proso uspijeva i u srednjoj Europi, dio smo našeg istraživačkog projekta RE-CEREAL koji posebno promiče uzgoj prosa, heljde i zobi u srcu austrijskih i talijanskih Alpa.

Proso je također blagoslov  i za naše poljoprivrednike: Budući da ima vrlo kratak ciklus rasta (spreman je za berbu 90 dana nakon sjetve), poljoprivrednici mogu sijati proso kao ulovljeni usjev nakon prve žetve u lipnju. Još jedna prednost prosa je u tome što se ne zahtijeva puno kako bi se tlo uzgajalo i obogatilo!

Proso: predvodnik ukusne revolucije u proizvodnji tjestenine!

Zahvaljujući svojim povoljnim svojstvima za pečenje i obradu te skladnom okusu, Schär proso ukusan je dodatak širokoj paleti sastojaka u Schär kruhovima. Tradicionalno se njime obogaćuje na primjer Master Baker’s Classic, multigrain rustikalni kruh Landbrot Mehrkorn i peciva Kaisersemmel. Međutim, proso je i na pragu skoka u karijeri u pogledu tehnologije tjestenine: kao jedan od najvažnijih sastojaka u novom Schärovom receptu za tjesteninu, ovaj ukusni pseudocereal na putu je da postane hit ljubiteljima fusillija, špageta, kao i drugih vrsta tjestenine.

Proso – bezglutenski izvor energije!

Proso je bezglutenska žitarica s mnogo višom razinom proteina, vlakana i mikronutrijenata od ostalih žitarica koje se češće koriste. To je i razlog zašto se udio prosa očito povećava, kao dio uravnotežene i raznolike bezglutenske prehrane. Proso karakterizira visoko koncentrirani sadržaj minerala, uključujući fosfor i željezo. Proso sadrži čak dva do tri puta više željeza od pšenice i kao vrijedan dobavljač željeza, potiče stvaranje krvi. Proteini prosoja također su bogati vrijednim esencijalnim aminokiselinama – posebno metioninom i cistinom. Također je ukusan – prirodna slatkoća prosa daje profinjenu aromu kada se koristi u kruhu.

Zašto trebate probati proso?

Ima ugodno nenametljiv okus koji podsjeća na orahe ili sjemenke i pogodan je za kombiniranje s gotovo svim ostalim okusima. Na policama dobro opskrbljenih dućana zdrave hrane i trgovina organskim proizvodima naći ćete široku paletu prosa. Ove sorte uključuju blago pješčano smeđi proso, koji je posebno bogat hranjivim tvarima ili obično (ili integralno brašno) prosa, koje se može koristiti za svako slatko ili slano jelo. Posebno ukusan primjer su palačinke napravljene od mljevenog brašna. Fine mljevene pahuljice također su ukusne. Možete ih koristiti za pripremu novog načina konzumiranja mueslija sa sastojcima kao što su suho voće ili orašasti plodovi. Izvrsna prehrambena svojstva prosa su dobar razlog što bi trebao imati  mjesto u vašem kuhinjskom ormariću!