Schär | glutenfree Products - Pouzdano prepoznavanje glutena

Pouzdano prepoznavanje glutena

Svijet proizvoda O celijakiji

Hrana koja sadrži gluten mora biti jasno označena.

Za osobe s celijakijom te osjetljivošću na gluten i pšenicu, posebno je važno obratiti pažnju na označavanje sadržavanja glutena prilikom kupovine namirnica.

Zahtjevi za označavanje glutena

Od studenog 2005., 14 alergena koji se nalaze u hrani, uključujući „žitarice koje sadrže gluten i proizvode proizvedene od njih“ moraju biti navedeni na pakiranju ako su sadržane kao sastojak u proizvodu, bez obzira na oblik ili volumen u kojem se nalaze. Pregled žitarica koje sadrže gluten potražite u članku o glutenu.

Zaslađivači napravljeni od pšenice, poput glukoznog sirupa, dekstroze ili maltodekstrina, isključeni su iz ove direktive o označavanju jer se u tim proizvodima ne može pronaći gluten.

Podaci o alergenima sada moraju biti navedeni i za nepakiranu robu. Informacije se mogu priopćiti u pisanom obliku, elektroničkim putem ili usmeno. Kad se koristi usmeni format, na zahtjev mora biti dostupna i pisana dokumentacija.

Hrana se definira kao bezglutenska ako sadrži manje od 20 mg glutena po kilogramu (= 20 ppm). Proizvođači mogu dodatno na ambalažu staviti prekriženi simbol pšenice (‘Prekriženo Zrno’), koje dodjeljuju udruge celijakije.

Savjeti za kupovinu bezglutenske hrane

  • Najlakši način identificiranja proizvoda bez glutena je potražiti riječ „bez glutena“ na prednjoj strani pakiranja, koja će u idealnom slučaju biti popraćena prekriženim simbolom pšenice
  • Ako s nekim sastojkom s liste niste upoznati, bolje je ostaviti proizvod na polici.
  • Ako je na naljepnici oznaka “škrob” ili “modificirani škrob”, to se odnosi na škrob bez glutena. Škrob koji sadrži gluten mora biti deklariran na naljepnici.

 


Jeste li liječnik ili nutricionist? Naći ćete detaljnije informacije o zahtjevima za označavanjem na Institutu dr. Schär, platformi znanja za stručnjake o temi intolerancije na gluten i bezglutenskog načina prehrane.