Schär | glutenfree Products - Reakcija na gluten; što se događa i što učiniti ako osoba s celijakijom pojede gluten?

Reakcija na gluten; što se događa i što učiniti ako osoba s celijakijom pojede gluten?

Svijet proizvoda Drugi poremećaji povezani s glutenom

Jedini poznat učinkovit tretman za celijakiju je stroga bezglutenska dijeta, ali svi celijakičari znat će da je izuzetno teško izbjeći pogreške. Mnoge namirnice i pića sadrže gluten, a postoji rizik od unakrsne kontaminacije u objektima u kojima se hrana prerađuje ili u našim kuhinjama kod kuće.

Ovdje objašnjavamo što se događa kada osoba s celijakijom slučajno pojede gluten te nudimo nekoliko savjeta i preporuka o tome što očekivati, kako smanjiti reakciju tijela i načine kako izbjeći takve nezgode.

Što se događa kada pojedete gluten?

Celijakija je autoimuno stanje povezano s unosom glutena, proteina koji se nalazi u žitaricama pšenice, ječma i raži. Kada pacijent s celijakijom konzumira gluten, imunološki sustav identificira glijadin, tvar u glutenu, kao stranog napadača i proizvodi antitijela za borbu protiv njega.

Nažalost, zdrave stanice našeg probavnog trakta oštećuju se u tom procesu, posebice resice, male izbočine nalik na prste koje oblažu tanko crijevo i koje igraju ključnu ulogu u apsorpciji hranjivih tvari iz hrane. S vremenom resice postaju ozbiljno oštećene i osoba će prestati apsorbirati potrebne količine nekih hranjivih tvari, što dovodi do potencijalno vrlo ozbiljnih zdravstvenih problema. Zbog toga je vrlo važno odrediti dijagnozu ako mislite da imate celijakiju.

Reakcije na gluten

Simptomi izazvani autoimunom reakcijom koja uzrokuje celijakiju su brojni i uvelike se razlikuju od osobe do osobe. Kada se nekome dijagnosticira celijakija i potpuno se prebaci na bezglutensku prehranu, većina simptoma obično nestaje u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci.

Kada osoba koja slijedi dijetu bez glutena ponovno pojede gluten, može se očekivati ​​povratak simptoma, čak i ako je količina glutena bila mala. Neki od najčešćih simptoma su proljev ili zatvor, nadutost i grčevi u trbuhu, bolovi u trbuhu, umor, bolovi u zglobovima, tjeskoba, depresija i smušenost. Nije uobičajeno da na koži bolesnika s celijakijom izbije koprivnjača jer stanje celijakije nije alergija, ali neki ljudi s celijakijom razviju kožni osip koji se naziva dermatitis herpetiformis, a to bi se moglo vratiti ili pogoršati u slučajevima jednokratnih ili slučajnih unosa glutena.

Koliko dugo traje reakcija na gluten?

Ne postoji određeno pravilo o tome koliko dugo će trajati simptomi od vaše reakcije na konzumiranje glutena, no najvjerojatniji scenarij je da će se najgora nelagoda povući nakon nekoliko dana, ali mogu proći tjedni prije nego što svi simptomi nestanu.

Što učiniti ako osoba s celijakijom pojede gluten

Prije svega, nemojte se osjećati krivim ili lošim zbog toga. Prema nedavnoj studiji Zaklade za celijakiju, 74% svih pacijenata prijavilo je slučajno izlaganje glutenu u posljednjih 30 dana. To je nešto što je iznimno teško izbjeći, iako možete naučiti iz svakog iskustva i pokušati smanjiti vjerojatnost da će se to ponoviti. Važno je ne dodati emocionalnu bol fizičkim simptomima koje ćete trpjeti, tako da vam može biti od pomoći imati nekoga s kim možete razgovarati o tome.

Što se tiče fizičkih simptoma, postoje neke stvari koje možete učiniti da ih ublažite. Također biste trebali posjetiti svog liječnika koji može pratiti vaš napredak i dati vam konkretne preporuke za simptome koje pokazujete.

Koraci koje treba poduzeti nakon slučajnog unosa glutena

Nakon što shvatite da ste slučajno unijeli gluten, morate odmah poduzeti određene korake kako biste započeli proces oporavka do ozdravljenja.

  • Potrebno je piti mnogo vode. Održavanje hidratacije vrlo je važno, pogotovo ako imate proljev, a dodatne tekućine također će pomoći pročistiti vaš sustav. Osim obične vode, probajte kokosovu vodu ili juhu od kostiju za elektrolite.
  • Odmor. Vašem tijelu trebat će vremena da se oporavi, stoga odmarajte. Ako pokušate nastaviti raditi ili ići na nastavu dok imate fizičke nuspojave, mogli biste sebi pogoršati stvari. Ako ne možete uzeti pauzu u potpunosti, potrudite se barem što manje umarati.
  • Konzumacija aktivnog ugljena. Ako vas muče plinovi i nadutost, uzimanje aktivnog ugljena može pomoći. Ugljen se veže na toksine i pomaže u uklanjanju plinova i nadutosti – samo svakako povećajte unos vode kada ih koristite kako biste izbjegli zatvor.
  • Liječenje crijeva. Uzimanje probiotika pomoći će da se ponovno uspostavi ravnoteža zdravih bakterija u crijevima, a L-glutamin je aminokiselina koja je korisna za oporavak crijeva. Također možete uzimati dodatke za smanjenje upale kao što su omega-3 masne kiseline, đumbir i kurkuma.

Oporavak od reakcije na gluten

Nakon nekoliko dana od poduzimanja gore opisanih koraka trebali biste se početi osjećati bolje. Također, možete pokušati dodati laganu tjelovježbu nakon nekoliko dana kako biste pomogli kod mentalnih nuspojava kao što su tjeskoba i depresija. Druge aktivnosti uz koje se opuštate i osjećate bolje, bilo da se radi o meditaciji, šetnji omiljenim mjestom u prirodi, čitanju, namakanju u vrućoj kupki ili što god vam odgovara bit će vam također od pomoći.

Važno je polako i s odmacima jesti hranu te neko vrijeme jesti laganu hranu za lakšu probavu.

Kako izbjeći gluten u budućnosti

Što trebate učiniti kako biste izbjegli još jedno slučajno konzumiranje glutena u budućnosti? Evo nekoliko jednostavnih koraka za početak:

  • Uvijek provjerite etikete hrane. Prvo potražite oznaku “bez glutena”. Za druge proizvode imajte svoj popis sastojaka koji bi mogli sadržavati gluten, kao što je pšenični škrob ili slad. Članak na linku će vam pomoći razumjeti što tražiti na etiketi: https://celiac.org/gluten-free-living/gluten-free-foods/label-reading-the-fda/
  • Održavajte bezglutensku kuhinju. Možda ćete morati držati odvojeno posuđe kako biste izbjegli unakrsnu kontaminaciju kod kuće.
  • Označite sve. Ako se neki od članova vaše obitelji ili stanara ne pridržavaju prehrane bez glutena, provjerite je li sve označeno kako bi znali što smiju, a što ne smiju dirati. Predmeti kao što su tosteri, daske za rezanje, lonci/tave i drugi kuhinjski pribor moraju se uvijek držati odvojeno.
  • Budite proaktivni. Kad idete van jesti, budite pažljivi u odabiru restorana, birajte onaj koji nudi opcije bez glutena i slijedi mjere opreza protiv unakrsne kontaminacije.
  • Razgovarajte. Osim što ćete pronaći restoran s opcijama bez glutena, razgovarajte s osobljem i upraviteljem o tome kako izbjeći unakrsnu kontaminaciju.

S celijakijom nikako nije lako živjeti, ali pridržavanjem prehrane bez glutena možete oporaviti crijeva od oštećenja i doživjeti olakšanje od simptoma. Uvijek postoji mogućnost da slučajno unesete malo glutena, ali što se više educirate i što ste oprezniji, manja je vjerojatnost da će se to dogoditi.