Schär | glutenfree Products - Doticaj s glutenom u slučaju celijakije

Doticaj s glutenom u slučaju celijakije

Svijet proizvoda O celijakiji

Upomoć! Slučajno sam pojeo/pojela gluten! 

Ako imate celijakiju ili ste osjetljivi na gluten, posljedice slučajne konzumacije glutena razlikovat će se od osobe do osobe i ovisit će o tome koliko glutena ste pojeli, intenzitetu vaše osjetljivosti na gluten te koliko dugo se držite bezglutenske prehrane.

Reakcije na gluten variraju od onih najtežih i najneugodnijih koje se razvijaju vrlo brzo do onih koje su toliko blage da osoba ni ne zamijeti da je konzumirala gluten.

Iako posljedice konzumiranja glutena kod nekih osoba sa celijakijom u nekim slučajevima nisu osjetne, one se i dalje moraju pridržavati plana prehrane koji isključuje gluten. Razlog tome je činjenica da konzumacija glutena u slučaju celijakije i dalje oštećuje probavni sustav, makar se ne manifestira bolovima ili drugim očitim znakovima. Pridržavanjem bezglutenske prehrane u potpunosti, izbjegava se rizik dugoročnih zdravstvenih komplikacija, poput osteoporoze, koje se mogu razviti.

Studija slučaja

Sljedeću situaciju opisali su korisnici jednog foruma koji okuplja osobe koje ne konzumiraju gluten.

Korisnica je opisala kako i ona i njena sestra boluju od celijakije, ali u slučaju konzumacije glutena obje razviju različite reakcije i simptome.

Simptomi koji se javljaju u slučaju njene sestre koja od celijakije boluje već nekoliko godina su uglavnom jaki bolovi u trbuhu, osjećaj slabosti i proljev. Ti simptomi krenu joj se javljati nekoliko sati nakon konzumiranja glutena. Nakon nešto sna i unosa tekućine, krene se oporavljati.

Kod same korisnice, situacija je dosta drugačija. Njeno tijelo reagira nakon 12 do 24 sata od konzumacije, a bol osjeti u predjelu mjehura. Govori kako ta bol može trajati danima, a zna biti toliko intenzivna da zbog nje danima ne može normalno funkcionirati. Čak i kada se bol počne smanjivati, njenom mjehuru i dalje treba do tjedan dana da se vrati u stanje kao prije nezgode. Upravo zbog te reakcije, uspostava njene dijagnoze bila je teška jer joj je liječnik uporno propisivao antibiotike mislivši da pacijentica boluje od upale mjehura. Također, korisnica boluje i od vrste dermatitisa zvane Dermatitis Herpetiformis.

Što učiniti ako slučajno konzumirate gluten?

Važno je imati na umu kako je privikavanje na bezglutensku prehranu dugotrajan i iscrpan proces učenja. Probajte utvrditi što ste točno pojeli, a sadržavalo je gluten ili gdje je točno došlo do križne kontaminacije, jer ćete tako najlakše spriječiti da se to ponovi u budućnosti. Ne postoji specifično rješenje kojim će se situacija riješiti u trenutku, već se sve svodi na čekanje da gluten izađe iz vašeg organizma i nastavka pridržavanja bezglutenske prehrane u budućnosti.

Prevencija slučajne kontaminacije glutenom

Doticaj hrane koja ne sadrži gluten s namirnicama koje ga sadrže dovodi do križne kontaminacije. Za osobu s celijakijom ili nekoga tko slijedi bezglutenski plan prehrane, to može imati štetne posljedice.

Kako smanjiti rizik od kontaminacije kod kuće:

  • obrišite sve kuhinjske radne površine nakon rada s namirnicama koje sadrže gluten
  • perite ruke prije doticaja s bezglutenskim namirnicama
  • bezglutenske namirnice pripremajte i poslužujte u odvojenom posuđu te konzumirajte s odvojenim priborom za jelo
  • bezglutenski kruh tostirajte u posebnom tosteru
  • koristite različite spremnike za namirnice poput maslaca, marmelade i slično, jer noževi mogu prenijeti krušne mrvice

Kako smanjiti rizik od kontaminacije van kuće:

  • uvijek imajte pri ruci bezglutenske namirnice (npr Schär keksiće); u autu, na poslu, u torbi i bilo gdje da se nalazili
  • putujete li avionom na odmor, pokušajte unaprijed rezervirati obrok koji ne uključuje gluten
  • planirate li obrok u restoranu, provjerite s osobljem koje točno namirnice ulaze u svako od jela koje razmatrate
  • na web stranici GlutenfreeRoads možete pronaći liste hotela i restorana koji serviraju jela i pića bez glutena, kao i razne trgovine u kojima možete kupovati bezglutenske namirnice dok ste u drugom gradu. Registracijom na web dobivate najnovije informacije o novododanim mjestima na listu bezglutenskih mjesta u području gdje živite, kao i mogućnost davanja osvrta na iste