Schär | glutenfree Products - Zaštita bioraznolikosti: naša zajednička predanost s Crop Trustom

Zaštita bioraznolikosti: naša zajednička predanost s Crop Trustom

Svijet proizvoda Novosti i činjenice

Do 500 sorti 5 različitih usjeva – grah, leća, grašak, biserno proso i sirak – pravilno su čuvani najmanje sljedećih 100 godina

Za proslavu 100. obljetnice naše tvrtke, 2022. godine, postavili smo cilj zaštite bioraznolikosti za buduće generacije. Da bismo to postigli, pronašli smo najboljeg mogućeg partnera: Crop Trust.
Crop Trust međunarodna je organizacija posvećena očuvanju i osiguravanju dostupnosti biološke raznolikosti usjeva diljem svijeta, zauvijek i za sve.

Očuvanje raznolikosti usjeva ključno je globalno pitanje koje je ključno za osiguravanje buduće prehrambene i nutricionističke sigurnosti. Imperativ je očuvati raznolikost usjeva na neodređeno vrijeme i učiniti je dostupnom znanstvenicima, istraživačima i poljoprivrednicima kako bi im se omogućilo da se prilagode izazovima koje donosi klimatska kriza, smanje štetu za okoliš, povećaju sredstva za život i zajamče odgovarajuću prehranu za sve.

Znanstvenici i uzgajivači biljaka ovise o raznolikosti usjeva koji su im dostupni kako bi razvili nove, jače i produktivnije sojeve koji zadovoljavaju želje potrošača za ukusnom i hranjivom hranom, a istovremeno su prilagodljivi lokalnim okolnostima, preferencijama, okolišu i preprekama.

Zašto je važno očuvati biološku raznolikost usjeva?

Raznolikost usjeva ključna je za život na Zemlji. Održava gotovo sve što jedemo i pijemo. Ali, nažalost, brzo nestaje. Očuvanje raznolikosti usjeva ključni je dio rješenja svjetske klimatske krize, gubitka globalne bioraznolikosti te nesigurnosti hrane i prehrane.

U Schäru se brinemo da se do 500 sorti 5 različitih usjeva – grah, leća, grašak, biserno proso i sirak – pravilno čuvaju najmanje sljedećih 100 godina.

Biserno proso

Proso je nutritivno bogato i ima visok sadržaj mikronutrijenata, a njegov povećani unos hranom može spriječiti povezanu skrivenu glad ili pothranjenost.

Biserno proso može se uzgajati u vrlo vrućim i suhim uvjetima na neplodnom tlu gdje drugi usjevi ne bi preživjeli.

Sirak

Sirak je jedna od najvažnijih žitarica i treća bezglutenska žitarica po proizvodnji na planetu. Iznimno je otporan na sušu, što ga čini izvrsnim izborom za suha područja.

Sve što želite u žitaricama bez glutena: svestrano, prepuno hranjivih tvari… i pristupačno!

Grašak

Grašak je široko rasprostranjena kultura za hladnu sezonu u kojoj se može uživati i u proljeće i u jesen.

Uzgoj mahunarki potiče raznolikost, kako bakterija i glista u tlu tako i pčela iznad tla.

Grah

Grah doprinosi esencijalnim proteinima milijunima u Latinskoj Americi i Africi. Bogat je mikronutrijentima poput željeza i folne kiseline, osobito važnim za trudnice.

Ova kultura brzo raste, dostiže zrelost 55-60 dana nakon sadnje.

Leća

Leća je jestiva sjemenka iz porodice biljaka mahunarki. Smatra se da potječe iz Bliskog istoka i sjeverne Afrike, te je jedna od najstarijih namirnica na svijetu.

Poput svojih rođaka mahunarki, leća je vrlo hranjiva. Niti jedna druga biljna namirnica ne sadrži toliko proteina – kada se osuši sadržaj se penje i do 25%.