Schär | glutenfree Products - Je li majoneza bez glutena?

Je li majoneza bez glutena?

Svijet proizvoda Novosti i činjenice

Ima li glutena u majonezi? Svi glavni sastojci majoneze su prirodno bez glutena, tako da klasična domaća majoneza ne sadrži gluten.

Međutim, to nije uvijek slučaj s kupovnom majonezom. Proizvođači ponekad dodaju sredstva za zgušnjavanje, emulgatore, stabilizatore i druge dodatne sastojke koji nisu bez glutena.

Osim toga, ako je majoneza ili bilo koji od njezinih sastojaka proizveden u postrojenju koje također prerađuje pšenicu ili druge proizvode koji sadrže gluten, mogu doći u dodir s glutenom i doći do kontaminacije. Uvijek potražite majonezu s certifikatom bez glutena ili provjerite popis sastojaka ili se konzultirajte s proizvođačem kako biste bili sigurni da je 100% sigurna za osobe s celijakijom.

Još jedan problem na kojeg bi osobe s celijakijom ili osobe s necelijakičnom osjetljivošću na gluten trebale obratiti pažnju jest moguća kontaminacija dijeljenjem staklenki majoneze. Ako ste posebno osjetljivi na gluten, dobra je ideja držati vlastitu staklenku majoneze u hladnjaku za osobnu upotrebu. Tako nećete dopustiti drugima da uranjaju svoje noževe koji su možda u dodiru s glutenom. Druga opcija je odabrati majonezu u bočici s pumpicom.

Od čega je napravljena majoneza?

Osnovni sastojci majoneze su jaja, ulje, ocat i/ili limunov sok, uz dodatak određenih začina. Da biste je napravili, prvo emulgirajte jaja i ulje, a zatim dodajete kiselinu u obliku octa i/ili limunovog soka. Začini mogu uključivati sol, papar, šećer, senf, sjeme senfa i sjeme celera. Najbolje je koristiti blago aromatizirano ulje, poput suncokretovog, jer jača ulja, poput maslinovog, mogu preplaviti okus. Također, izbjegavajte upotrebu ječmenog octa koji možda nije bez glutena.

Kako napraviti majonezu kod kuće

Ako želite osigurati da vaša majoneza uvijek bude bez glutena, napravite je sami kod kuće! Isprobajte naš izvrstan recept za majonezu bez glutena.

Sastojci:

1 jaje
1 žlica octa
1/4 žličice soli
240 ml ulja – najbolje je koristiti blago aromatizirano poput suncokretovog
1 žličica limunovog soka
Začini – papar, šećer, senf, sjeme senfa, sjeme celera su dobri izbori

Postupak:

• Razbijte jaje u multipraktiku i miješajte 30 sekundi.
• Dodajte ocat i sol, te miješajte još 30 sekundi.
• Nastavite s miješanjem i postupno dodajte ulje, nekoliko kapi odjednom. Važno je ne dodavati ulje prebrzo kako bi se majoneza pravilno zgusnula.
• Nakon što smjesa postane gusta, umiješajte limunov sok i začine. Gotovi ste!

Vaša majoneza trebala bi se čuvati do dva tjedna u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Recepti s majonezom

Iskoristite svoju svježe pripremljenu domaću majonezu u ovim jelima…

Pohani luk s čili majonezom

Majoneza obogaćena s malo umaka od čilija savršen je dodatak našem hrskavom pohanom luku bez glutena napravljenima s Schär Mix Bread i Pan Grati.

Tost sa škampima

Nordijski klasik bez glutena. Da biste napravili ovaj tost sa škampima, uzmite kriške našeg Pane Casereccio-a, istostirajte ih, premažite kremastom majonezom i prelijte sočnim kozicama i kriškama kuhanog jaja. Božanstveno.

Hot dog

Majoneza je prirodni dodatak ovog američkog klasika. Slijedite naše upute kako biste napravili vlastiti bezglutenski hot dog, zatim ga napunite frankfurtskim kobasicama, prženim lukom i obiljem vlastite majoneze.