Schär | glutenfree Products - Južni Tirol: prirodne ljepote i veselje življenja

Južni Tirol: prirodne ljepote i veselje življenja

Svijet proizvoda

Južni Tirol otkriva svoju ljepotu u jesen i zimu uz privlačne krajolike, nenadmašne planine i posebne kulinarske tradicije.

Južni Tirol njeguje osebujnu vezu raznolikosti koje se glatko i elegantno isprepliću u njegovoj prirodi i kulturi. Rezultat je slikovita slika Juga, uz sučeljavanje stabala palmi i maslina ispod vrhova prekrivenih snijegom. Krenimo biciklom ili pješačimo stazama prateći prekrasne potoke, dopuštajući si da nas vode dolinama i livadama, gdje more zrelih jabuka dočekuje naše duše i naša osjetila. Dalje, staze vijugaju pored debelih visećih vinograda, koji su se smjestili u slikovite obronke. Legendarni Dolomiti, UNESCO-ve prirodna baština, naziru se odmah iza ovih brda, blistajući na jutarnjem suncu. Slike se nastavljaju, prikazujući nam tamno zelena polja alpskog bilja s neravnom planinskom pozadinom i idilična planinska sela prekrivena u dubokom snijegu zimskog krajolika.

“Teško je mirno govoriti o Južnom Tirolu!” tvrdi naš reporter, putujući zemljom za godišnjicu izdanja YourLife-a. Naravno, ona je u potrazi i za izvrsnim mjestima za boravak i jelo bezglutenskih specijaliteta, kao i zanimljivosti o omiljenoj jesenskoj hrani Južnog Tirola, kestenu.

Törggelen: velika južnotirolska tradicija

Jeste li ikad čuli za Törggelen? Vjerojatno je da niste, osim ako dobro ne poznajete Južni Tirol. Törggelen je jesenska tradicija lutanja dolinama Južnog Tirola i kušanja mladog vina zajedno s pečenim kestenima i sezonskim jelima. “Törggelen je ime dobio po riječi” Tiorggl “, što je južnotirolska riječ za preše za vijke koje se koriste za proizvodnju vina. Dakle, ova se tradicija usredotočuje na mlado vino, izravno iz preše. Prilično ugodno iskustvo, kao što možete zamisliti!” Čovjek koji ima znanje iz prve ruke: Konoba Sebastiana Faustera nalazi se tik uz “Keschtnweg”, odnosno Stazu slatkog kestena, u prekrasnoj dolini Eisack, popularnoj planinarskoj regiji. Proizvodi organsko vino i šnaps od dunje, a poznat je po rakiji od slatkih kestena.

Dolina se proteže otprilike 80 km od Brennera do Bolzana na jugu i smatra se rodnim mjestom tradicije Törggelen, koja je postala popularna u cijeloj državi Južni Tirol. Na ovaj blagi, ugodno topli jesenski dan, čini se da je cijela dolina ispunjena ljubiteljima mladog vina. No, u Törggelenu se zapravo radi i o puno više od pukog kušanja mladog vina, poznatog kao “Nuien”, kojemu se znalci posebno raduju svake godine. Vino i opuštanje povezno s njim, poznato pod nazivom “Marende” u Južnom Tirolu, moraju se zaraditi. Prije nego što sjednete i uživate u vožnji, tradicionalno je otići na barem kratko pješačenje, obično u manjim skupinama, kako biste uživali u blagom jesenskom danu, promatrajući lastavice kako migriraju na jug i planine koje blistaju u daljini, te osjetiti lagani povjetarac koji osvježava dušu. Jesen u Južnom Tirolu smatra se najljepšim i najugodnijim godišnjim dobom, posebno u vinorodnim regijama na jugu. Kad se šuma ukrasi jarkim bojama i čini se da se redovi vinograda sjaje na zalazećem suncu, majka priroda izvikuje posljednji veliki ‘Hura!’ svom svojom ljepotom – a ljudi dolaze iz cijele Europe da to vide!

Kulinarska iskušenja usredotočena na kestenje

Ali dovoljno o blagoj svjetlosti listopadnog sunca, zlatnom krajoliku i ugodnim planinarskim i biciklističkim stazama! Što bismo trebali očekivati ​​u čašama i tanjurima tijekom Törggelenovske tradicije? Ova ugodna tradicija stavlja poseban fokus na svoje kulinarske specijalitete. U društvenoj i opuštenoj atmosferi kušamo ono što Južni Tirol općenito, a naš domaćin posebno nudi: krumpir preliven maslacem, orašaste plodove, sušenu šunku, kobasice, dimljeno meso i rebra s kiselim kupusom i palentom klasična su Törggelen jela. Desert je uvijek “Keschtn”, slatki kesten, pečen na otvorenoj vatri. To je poslastica koja dobro ide samo sezonskoj južnotirolskoj gastronomskoj kulturi! Tradicionalno piće uz hranu je svježi sok od grožđa koji još nije fermentiran u vino ili vrlo mlado vino, izravna poveznica s tradicijom Törggelena iz prošlosti.

Zdravlje ili planinarenje? Može oboje!

U dolini Eisack sjeverno od Bolzana rodila se tradicija Törggelena, ali to nije jedino mjesto gdje se ona danas odvija. Zapadni dio Južnog Tirola, koji ima brojne prekrasne planinarske staze, također igra važnu ulogu u ovoj jesenskoj tradiciji. Ovdje možete pronaći planinsko odmaralište Vigilius koje u svojoj izvrsnoj kuhinji uvijek nudi sezonsku hranu bez glutena. Palenta i kesteni nadarenog kuhara nisu jedine stvari koje vas privlače Vigiliusu. Smješteno na 1.500 metara nadmorske visine i dostupno samo žičarom, ovo odmaralište otvara svijet opuštanja i osvježavajućeg planinskog zraka koji vam pomaže da zaboravite užurbani život. Butik hotel s pet zvjezdica besprijekorno se stapa s okolnim slikovitim krajolikom. Ovaj planinski raj nalazi se na samo nekoliko minuta od gradića Lana u Etschtalu, visoko iznad svakodnevnih događaja u dolini. Modernistička kućica, planinsko odmaralište Vigilius ima vezu s prirodom koja ulazi u sve pore. Drvo, glina i lan su dominantne značajke, pružajući otmjenu atmosferu i stvarajući osjećaj sigurnosti. Ništa nije ljepše u hladnom danu ili nakon dugog planinarskog planinarenja od revitalizacije širokom ponudom tretmana dostupnih u hotelskim toplicama, bilo opuštanje u kupki od sijena, bosonogo šetanje po jelevim češerovima.

Zaljubljivanje u Bolzano

Osim pogleda na Alpe koji oduzimaju dah, svježeg planinskog zraka, svizaca, vina i sušene šunke, Južni Tirol također može ponuditi u svojim gradovima, posebno Bolzanu i Meranu. Ovi sofisticirani gradovi imaju nešto što se jednostavno ne može naći nigdje drugdje: oni imaju prepoznatljiv karakter koji dolazi iz njihovih uloga kao kulturnih mjesta. Tijekom desetljeća mediteranski utjecaj u obliku stabala čempresa i limuna, živahnih tržnica i južne elegancije isprepleo se sa slikovitim Alpama, njihovim oštrim šarmom i ugodnom, domaćinskom atmosferom. Vrtovi dvorca Trauttmansdorff u Meranu glavni su primjer ove kulturne raznolikosti jer ljepotu prirode bilježe iz svih vrtova i parkova na Južnom Tirolu u širokom spektru raznolikih vrtnih krajolika.

Posjetitelji sa sjevera smatraju da je Bolzano posebno omiljena stanica na putu prema jugu, ne zato što su upravo napustili Brenner i usku dolinu Eisack, već zato što uvijek kažu kad dođu u rašireni, uglavnom sunčani Etschtal, sa svojim voćnjacima i vinogradima, južnotirolski zrak ima trag Mediterana. Posjet Bolzanu pokazuje se kao apsolutni vrhunac. Blaga mediteranska klima primjetna je u svakom kutku i uličici slikovite povijesnih četvrti grada, čak i u jesen. Atmosferu karakterizira vrhunski biznis, luksuz i zavidna kvaliteta života. Alpska pastrva i hobotnica ovdje se nalaze na istom stolu, zajedno s tipičnim vinom na jugu od jedinstvenog grožđa Vernatsch. Alpske delicije uz mediteranske poslastice stvaraju ukusnu kombinaciju. Isto tako, gradovi Južnog Tirola obično uživaju u brujanju njemačkog i talijanskog jezika, u uličicama i nišama, arkadama i kafićima, oko fontane Neptuna i gradskog tržnog trga, koji je, čini se, domaćin talijanskim delicijama. Inače, odmah iza ugla tržnice nalazi se Južnotirolski muzej arheologije u kojem se nalazi Ötzi Ledeni čovjek i privlači brojne posjetitelje.

Bogatstvo kontradikcija

Bolzano je možda najbolji primjer onoga što Južni Tirol čini tako posebnim i uzbudljivim. Glavni grad najsjevernije talijanske provincije prepun je kontradikcija. Mediteranska živost grada obavijena alpskim okruženjem baca svakog posjetitelja pod svoju čaroliju – upijajte atmosferu šetnjom šetalištem Wassermauer s pogledom na palme dvorca Maretsch te preko vinograda i krovova do vrtova ruža iza njih.

Možete razgledati i povijesnu gradsku jezgru, duž čuvene Laubengasse sa starim trgovinama – ovo je srce i duša grada, čak i ako se povremeno nad starom tržnicom pojavi tamna kišni oblak. Tek zimi, kada sezona adventa zahvati grad poput čarolije, sjevernjačke tradicije dolaze u prvi plan. Možda je to zato što je 1989. Bolzano usvojio tradiciju božićne tržnice u Nürnbergu i sada svake godine održava vlastitu sve popularniju tržnicu na Walther trgu.

Zima je!

Kad tradicija Törggelena prođe (započinje sredinom listopada i traje do početka Adventa), u planinama započinje nova sezona uživanja. Kao i u jesen, Južni Tirol nudi mnogo toga i zimi. Ako želite zimski san za hladne sezone, srećom još uvijek postoje udaljeni, mirni gradovi u raznim regijama Južnog Tirola. Međutim, aktivnije je zimovanje u snježnom planinskom svijetu Južnog Tirola. Zemlja ima atraktivne krajolike i uzbudljive padine u svim glavnim dolinama i pritokama, što omogućava raznolik odmor na snijegu. Nekoliko velikih i malih skijaških regija s izvrsnim sadržajima dočekuje cijelu obitelj, kao i skijaše i snowboardere. Dvije najveće skijaške staze su Dolomiti Superski i Ortler Skiarena. Samo skijaška staza Dolomiti pruža pristup 450 žičara i 1200 kilometara staze.

Ovdje možete doživjeti šik, zabavnu i modernu stranu zime – a zahvaljujući velikoj nadmorskoj visini možete uživati ​​u snijegu i do proljetne sezone.

Aktivnosti na ledu i u snijegu čista zimska zabava!

Najveće povezano skijaško područje u Južnom Tirolu nalazi se na istočnoj polovici zemlje. Na padinama dolina Grödnertal i Gadertal opsežni liftovi tvore oblik zvijezde, čije središte čini masiv Sella, koji poput sedla sjedi na vrhu planina. Za vožnju vrtulom skijaške vučnice Sellaronda do kraja trebao bi vam cijeli dan, a četrdeset kilometara staze omogućuje cjelodnevno skijanje, a da dva puta ne prijeđete isti metar.

Naš savjet za dobro opremljene i iskusne skijaše je da odu u odmaralište Porta Vescovo u Arabbi ili odmaralište Piz Boe u Corvari – oboje nude skijanje u najboljem izdanju!

Skijaški užitak u srcu Dolomita

Što se tiče preferiranja jedne zimske sportske regije od druge, Južni Tirolci su razmaženi što se biranja tiče, ali Ahrntal, Val Gardena, Furkelpass i Sexten prvo im padaju na pamet. Furkelpass je planinski prijevoj u srcu Dolomita, visok gotovo 1.800 metara. Prelazi skijalište Kronplatz, prvo odredište za skijanje Južnog Tirola s fantastičnim après-skijem. Na raspolaganju je 40 planinskih kuća, koji nude rustikalne dnevne sobe, moderne barove i velike terase.

Dva mala, obiteljska skijaška područja nalaze se u Tauferer Ahrntal. Možda zvuče neupadljivo, ali gledajući prema prekrasnoj suncem okupanoj visoravni, ne možete ne uvažiti njihovu veličinu.

Mirno zimsko uživanje

Ako ne želite ići na padine, Južni Tirol nudi brojne druge zimske aktivnosti. Zemlja je prepuna staza za trčanje,sanjkanje, staza za saonice, kao i smrznutih prirodnih jezera, te zabačenih šuma i vrhova koji pozivaju ljubitelje prirode na krpljanje ili skijanje izvan staza. Čak i mala područja nude širok spektar zimskih aktivnosti. Također je vrijedno spomenuti da u blizini gradova postoji nekoliko malih, ali visokokvalitetnih centara za zimske sportove, što omogućava dodavanje kulturnih aktivnosti poput odlaska u kazalište, koncerte, kino, muzeje i izložbe u svoj odmor. zdravom sportu na otvorenom i planinskoj magiji. Meran 2000 i područje zimskih sportova Schwemmalm smješteni su u neposrednoj blizini Merana, a odmaralište Reinswald u Sarntalu udaljeno je oko pola sata vožnje od Bolzana. Sve to Južni Tirol čini fantastičnom destinacijom za odmor, posebno zimi!

Rezervirajte odmah praznike u Južnom Tirolu s našim putničkim portalom za bezglutenska putovanja – Bezglutenski praznici!